Siyaset Suruç’ta olaylı seçim

Suruç’ta olaylı seçim

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’da blok oy kullanımı gibi usulsüzlükler yaşandığı iddia edildi. Bir araçta 4 çuval mühürlü oy pusulası bulundu, 3 kişi gözaltına alındı. Bir okulun önünde iki grup arasında kavga çıktı, 3 kişi yaralandı.

Suruç’ta olaylı seçim

Şanlıurfa’nın Suruç, Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinde blok oy kullanımı gibi usulsüzlükler yaşandığı iddiaları ortaya atıldı. İddiaların ardından açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı arifesinde yaşanan olayda aralarında Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın da bulunduğu dört kişinin hayatını kaybettiği Suruç’ta iddiaya göre GAP Anadolu Lisesi’nde sandık görevlileri kimliği belirsiz kişilerce darp edildi. Okulda bulunan 1043 nolu sandıkta ise toplu oy kullanıldığı öne sürüldü. Blok oyların kullanıldığı iddia edilen sandığa ait fotoğraf ve görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

4 çuval pusula

İki kişinin bulunduğu bir otomobil, Suruç Bilgi İlk ve Ortaokulu’nun bahçesine girmek istedi. Çevrede önlem alan polis, araçla içeri girilmemesi konusunda uyardı. Polisin “Dur” ihtarına uymayıp devam etmek isteyen şüpheliler, havaya ateş açılması sonucu durduruldu.

Haberin Devamı

Bölgeye sevk edilen takviye güvenlik güçleri ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri, çevre güvenliğini aldıktan sonra araçta yaptıkları incelemede 4 çuval mühürlü oy pusulaları tespit etti. Araçta bulunan iki kişinin yanı sıra olayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı.

Suruç’ta olaylı seçim

‘İptalini sağlayacağız’

Sandık güvenliği için Şanlıurfa’da bulunan CHP milletvekili mdayı Mehmet Ali Çelebi de il genelinde 30’a yakın köyde müşahitlerin baskı ile uzaklaştırıldığını söyledi. Çelebi, Twitter’dan “Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Kayıtlarımız var, itirazlarımız hazır. Geçmiş seçimde sonradan mühür basılan ve videosu çekilen sandığı iptal ettirdiğimiz gibi bunların da iptalini sağlayacağız” dedi.

Fakıbaba’dan sert tepki

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ilçede seçimlere gölge düşmüş gibi bir hava oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayarak “Bir tek münferit bir olay olmuş o da ayaktan bir yaralanma, kesinlikle hayati tehlike yoktur. Olayın ne olduğu ve adli yönü araştırılıyor, gerekli tedavisi de yapılıyor. Demokrasi şenliği şeklinde geçen bir seçimi böyle speküle etmek ve Şanlıurfalı olarak beni rahatsız ediyor” dedi.

Suruç’ta olaylı seçim

Tezcan: Toplu oy kullandırıldı

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, kendilerine en yoğun şikayet gelen ilin Şanlıurfa olduğunu belirtti. Tezcan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Arkadaşlarımız seçim kurullarına itirazlarını yaptı. Birincisi Suruç 1043 numaralı sandık, açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış. Sabah erken saatlerde sahte oy kullandırılmıştır” diyerek olayla ilgili müşahitlerden gelen görüntüleri izlettirdi. Tezcan, yine Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi 2313 numaralı sandığa önceden mühürlenmiş 100 oyun atıldığının tespit edildiğini belirterek “100 oyun Cumhur İttifakına kullanıldığına yönelik tespit var. Bu 2 işlem sadece, görüntülerle tutanaklar tespit edilmiş işlem. Bölgeye bizim gönderdiğimiz müşahitleri sandıklara sokmamak için tehdit ve saldırı söz konusu. Haliliye İlçesi Uluhan İlköğretim Okulu’nda müşahitlerimiz darp edildi. Suruç ilçesinde silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyette ayan beyan geziyorlar. Sandıklarda görev yapmak engellenirken, vatandaşın üzerine seçim günü korkuyla, baskıyla, tehditle terör havası estirilmektedir. Orada kamu görevlilerini, güvenlik kuvvetlerini, seçim güvenliğini sağlamaları konusunda dikkatli davranmaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı

YSK soruşturma başlattı

HDP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada olayların araştırılması için YSK’ya başvuru yapıldığı belirtildi. YSK Başkanı Sadi Güven, iddialarla ilgili “Duyumlar üzerine kurulumuzca idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem apılması için ilgili makamlara gerekli girişimlerde bulunulmuştur” açıkmlamasını yaptı.

İddialar üzerine Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Suruç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından bazı iddiaların araştırılması için Suruç Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydederek, “Bu hususlar ile oyların kullanımı ve bir okulun çevresinde yaşanan yaralama olayıyla ilgili gerekli soruşturma işlemleri başlatılmıştır. Usulsüz oy kullanan ve yaralama olayına karışanların yakalanması için gerekli talimatlar en hızlı şekilde verilmiştir” açıklamasını yaptı.

Suruç’ta olaylı seçim

‘Algı çalışması’

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de sosyal medyada olaylarda ölenler olduğuna yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek Suruç’ta her türlü önlemin alındığı bildirdi. Erin, “Yaşanan ve adli, idari soruşturması devam eden olaylar üzerinden yanlış ve abartılı bir algı çalışması yürütülmeye çalışılmaktadır. Seçimlerin güvenlik içinde gerçekleşmesine yönelik Suruç ilçemizde her türlü tedbir alınmıştır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İki grup çatıştı: 3 kişi yaralandı

Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de iddiaya göre, oy kullanmak için okulda bulunan iki grup arasında bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. İki grup birbirine tabancalar ile ateş açıp, bıçaklarla saldırdı. Polislerin müdahalesiyle sonlandırılan kavgada yaralanan 3 kişi tedavi için hastaneye kaldırıldı, kavgaya karışan bazı kişiler ise gözaltına alındı. Gün içerisinde 6 ayrı okulda farklı siyasi görüşe sahip kişiler arasında da çıkan kavgalarda bazı kişilerin hafif yaralandığı öğrenildi. ANKARA Milliyet ŞANLIURFA DHA, AA