Ekonomi ‘Süt tüketiminin yarısı ambalajlı, bu artmalı...’

‘Süt tüketiminin yarısı ambalajlı, bu artmalı...’

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Süt Günü’nün ilk kez kutlandığı 1956 yılında kurulan Teksüt’ün Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, “Süte gönül vermiş bir firma olarak tüm annelerin, babaların, çocukların ve tüm süt sevenlerin Dünya Süt Günü’nü kutluyoruz” dedi.

‘Süt tüketiminin yarısı ambalajlı, bu artmalı...’

Sağlıklı bir toplum olmanın yolunun, süt ve süt ürünü tüketmekten geçtiğini dile getiren Arınık, “Teksüt olarak yarım asrı aşkın bir süredir, sütün sağlığını ve güzelliğini sofralara taşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teksüt’ten yapılan açıklamada, Avrupa’da ortalama 90 litre düzeyinde olan kişi başı süt tüketimine karşın Türkiye’de kişi başı süt tüketiminin 26 litre düzeyinde olduğu belirtilerek daha sağlıklı bir toplum için daha çok ve daha sık süt tüketilmesi gerektiği vurgulandı.

“Türkiye’de kişi başı süt tüketimi istediğimiz ölçüde artmış olmasa da, süt üretimi düzenli olarak artıyor, süt sektörü giderek gelişiyor ve bunlarla birlikte süt ihracatımız da düzenli olarak yükseliyor” bilgisini paylaşan Cevdet Arınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2010 yılında Türkiye’de 12 milyon ton süt üretilirken, 2017 yılında 20 milyon 700 bin ton süt üretildi. Üretilen sütün yaklaşık yarısı, süt sanayi işletmeleri tarafından kullanıldı. Bu sütü hem işliyoruz, hem de ihraç ediyoruz. Örneğin biz Teksüt olarak 14 ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Süt tüketiminin yarısı ambalajlı, bu artmalı...’

Uygun ortamda

Türkiye’de üretilen sütün ancak yarısının ambalajlı olarak tüketildiğini aktaran Arınık, şunları söyledi:

“Sadece tüketimi değil, ambalajlı tüketimi de artırmalıyız. Maalesef son dönemde artan biçimde ve sıklıkla sokak sütünün iyi ve sağlıklı olduğu iddia ediliyor. Ancak bu konuda haklılık payı olmadığını iletmek isterim. Havayla temas eden süt, çok hızlı şekilde bakterilerin üremesine neden oluyor. Sütün evdeki ocakta 100 derecede kaynatılması ise ne yazık ki hem kötü hem de iyi, tüm bakterilerin ölümüne neden oluyor. Oysa endüstriyel ortamda sütü uygun ortamda muhafaza ediyor, uygun ısıda ısıtıyor ve sonrasında hızla soğutarak en sağlıklı şekilde evlere ulaşmasını sağlıyoruz.”

Üretimi Balıkesir'de

Türkiye’nin köklü süt ve süt ürünleri firmalarından Teksüt, üretimini Balıkesir’in Gönen ilçesinde 80 bin metrekare üzerine kurulu fabrikasında sürdürüyor. Teksüt, günde 550 ton süt işleyerek, beyaz peynirden kaşara, süzme peynirden mihaliçe, yoğurttan tereyağına, labne peynirinden ayrana dek 8 kategoride 40’ı aşkın ürün sunuyor.