Genel Sağlık Suyun yetersiz tüketilmesi hastalıklara yol açabilir

Suyun yetersiz tüketilmesi hastalıklara yol açabilir

19.01.2018 - 12:53 | Son Güncellenme:

Su, yaşam belirtisidir. Suyun olmadığı yerde yaşamda devam etmez. Vücudun dörtte üçü su iken suyu yeterince tüketmemek sağlık açısından birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebilir.

Suyun yetersiz tüketilmesi hastalıklara yol açabilir

Suyun insan hayatındaki önemi

Haberin Devamı

İnsan beyninin %75’i, kanının %92’si, kaslarının %75’i, kemiklerinin %22’si,vücudununda dörtte üçü sudan meydana gelir. Yeterli kadar su tüketmemek vücutta bir çok olumsuzluklara sebebiyet verir.

Yeteri kadar su tüketilmediğinde neler olabilir?

Vücudumuz günde ortalama 10 bardak su kaybediyor.Bunun için uzmanlar günde ortalama olarak 8 bardak su tüketmemiz gerektiğini belirtiyorlar. Bunun dışında kalan 2 bardak suyu da diğer yiyecek ve içeçeklerden sağlanabiliyor.

Yorgunluk ve halsizliğe sebep olabilir

Su vücüdun en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Susuz kalma durumunda vücudun enzimatik reaksiyonları yavaşladığından yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Astım ve alerjilere sebebiyet verebilir

Haberin Devamı

Yeteri kadar su tüketilmediğinde susuzluğa maruz kalan vücut sudan tasarruf etmek maksadıyla havayollarını daraltır. Bu durumda astıma sebep olabilir. Susuzluk durumunda histaminin aşırı salgılanması sonucunda alerjik durumlarda ortaya çıkabilir.

Tansiyona sebep olabilir

Vücüt normalde su ihtiyacını karşıladığında kanın %92’si sudan meydana gelir. Vücut susuz kaldığında kanın içerisindeki su miktarı azalarak kan kalınlaşır. Kalınlaşan kan akış sırasında damarlarda dirence sebep olarak kan basıncının artmasına sebep olur.

Cilt hastalıklarına sebebiyet verebilir

Vücut susuz kaldığında deri yoluyla toksinlerin atılması aksayabilir bu durumda bir çok cilt rahatsızlığını beraberinde getirebilir. Sedeften kırışıklığa, kırışıklıktan egzamaya kadar cilt problemleri ortaya çıkabilir.

Yüksel kolesterole sebep olabilir

Vücut susuz kaldığı zamanlarda hücrelerin su kaybını önlemek için kolesterol seviyesini arttırır. Bu durumda yüksek kolesterole sebep olabilir.

Mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir

Su ve minerallerin eksikliği gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Böbrek hastalıklarına sebep olabilir

Susuzlukla birlikte toksinlerin ve atıkların atılımı yavaşladığından birikime sebep olur. Toksin ve atıkların birikimi bakterilerin gelişmesi için uygun ortamı sağlar. Bu durum böbrek ve mesanede inflamasyon, ağrı ve enfeksiyonlara yol açabilir.

Haberin Devamı

Kabızlığa sebebiyet verebilir

Susuzluk durumunda vücuda su sağlaması gereken en önemli organ kalın bağırsaktır. Kalın bağırsağın bu işlevi yerine getirebilmesi için daha fazla çalışması gerekir ve su emilimi arttırarak atık maddelerin daha yavaş ilerlemesine sebep olur. Bu durum kabızlığa sebep olabilir.

Eklem ağrılarına sebep olabilir

Vücütsusuz kaldığında eklemlerin içerisinde büyük oranda sudan oluşan kartilaj yastıkçıları zayıflar. Bu durumda eklem tamirlerlerini zayıflatarak ağrı ve rahatsızlık hissine yol açabilir.

Yazarlar