Ekonomi Taflan çürümeyecek kadınlar kazanacak

Taflan çürümeyecek kadınlar kazanacak

26.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Karadeniz Bölgesi’ne has taflan bitkisi, kadın girişimiyle ekonomik değere dönüşecek. Ordu’nun sakin şehri Perşembe’de kadınların kurduğu PERKÜDER’le işbirliği yapan deterjan markası ABC, taflan özütüyle yapacağı kişisel temizlik ürünüyle bölgedeki kadınlara gelir sağlayacak. Projenin bir diğer paydaşı da Tarım ve Orman Bakanlığı.

Taflan çürümeyecek kadınlar kazanacak

Yerli Yerinde Taflan Projesi kapsamında Perşembe ilçesindeki 7 bin 500 metrekarelik arazide taflan yetiştirilecek. Burada toplanan taflanlar, bölgedeki diğer taflanlarla birlikte yeni kurulacak kurutma ünitesinde kurutularak çürümeleri engellenecek.
İlk etapta 50 kadına iş olanağı yaratacak projenin, bölgede pekmez, reçel ve turşusu yapılan taflanın ziyanına da çare olması hedefleniyor. Projeyle ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya, taflanın tıbbi ve aromatik bir bitki olduğuna dikkat çekerek, “Kadın destekli kırsal kalkınma modeliyle taflana hak ettiği değeri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği Başkanı Eli Saka da, “Kadınlarımıza istihdam yaratabilmek bizim için büyük bir heyecan” diye konuştu. ABC Deterjan Pazarlama Müdürü Deniz Özyer ise kadın emeğini istihdama dönüştürmenin kendileri için çok değerli olduğuna dikkat çekti.

Taflan nedir?

Taflan, diğer adıyla karayemiş, Karadeniz Bölgesi’nin çok bilinen bir meyvesi. Avrupa’da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılan taflan, özelikle fındıklıklarda çok yaygın.