Gündem Taklalar korkunçtu

Taklalar korkunçtu

16.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Baumgartner’ın atlayışı sırasında tüm dünya nefesini tuttu. Sporcunun kontrolsüz taklaları izleyenleri endişelendirirken kendisi yaşadıklarını iki sözcükle özetledi!

Taklalar korkunçtu

Tarihteki haklı yerini dünyaya 39 bin metreden yaptığı atışla edinen Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner (43), insanın teknolojik imkanlarla fiziksel kapasitesini ne kadar zorlayabileceğini tüm dünyaya gösterdi.

Haberin Devamı


“Korkusuz Felix” adıyla bilinen çılgın paraşütçü, bir naylon poşetin 10’da biri kalınlığındaki insanoğlunun kullandığı en büyük helyum balonuyla uzay sınırına yükselmeye başladı. Geçen hafta çarşamba günü ertelenen atlayış için daha fazla beklemek istemeyen Baumgartner, hava koşulları elverişli olduğu için hazırlıkların başlatılmasını istemişti. Oysa, hiçbir hata kabul etmeyecek bu denemede her şey kusursuz olarak hazır değildi. Kaskındaki ısıtıcıda büyük bir sorun vardı. Fakat, buna rağmen denemeyi gerçekleştirmede kararlıydı. Nitekim stratosferde 39 bin metreye çıkarken bir ara uzay üssündeki ekibine “Yüzümü hissetmiyorum” dedi. Yüzünün soğuktan kızarmaya ve damarlarının incelmeye başladığı görülüyordu.

Haberin Devamı

Taklalar korkunçtu

Taklalar uzun sürdü
Milyonlarca insanın kendisini izlediğini bilen Baumgartner, ailesi ve sevgilisinin endişe dolu bekleyişleri ekrana yansırken “Şu anda tüm dünyanın izlediğini biliyorum. keşke herkes ne görebildiğimi görse. Bazen ne kadar küçük olduğumuzu görmek için gerçekten çok yükseklere çıkmamız gerekiyor” diyerek kendini boşluğa bıraktı. Paraşütçünün serbest düşüş sırasında beklenenden daha uzun taklalar atması endişeleri katladı. Baumgartner’ın şuurunu kaybettiği düşünüldü. Am 4 dakika 20 saniye sonra paraşütünü açtı ve her şeyin yolunda olduğunu gösterdi.

1342 km hıza ulaştı
Baumgartner’ın paraşütü her türlü acil duruma karşı açılmak üzere programlıydı. Uluslararası havacılık rekorları federasyonu tarafından yapılan ilk belirlemelere göre saatte 1342 kilometre hıza erişerek hiçbir hava aracı korunması olmaksızın ses hızını geçen ilk insan oldu. Baumgartner, tüm endişelere değdiğini atlayıştan 9 dakika 3 saniye sonra Nex Mexico çölüne yaptığı artistik inişle kanıtladı. Ekstrem paraşütçülük denemelerine son vereceğini söyleyen Baumgartner bundan sonraki hayatını sevgilisiyle sakin bir şekilde süreceğini açıkladı.

‘Öleceğimi hiç düşünmedim’
Baumgartner, yaptığı basın toplantısında olağanüstü deneyimini, “Dünyanın tepesinde dururken çok daha alçakgönüllü oluyorsunuz. Orada ne rekorlar kırmayı ne de bilimsel veri toplamayı düşünüyorsunuz. Tek düşünceniz sağ salim geri dönmek oluyor” sözleriyle özetledi. “Atlayışım mükemmeldi. Daha sonra önce yavaş sonra hızla takla atmaya başladım. Öleceğimi hiç düşünmedim. Sadece biraz hayalkırıklığına uğradım, çünkü rekorlarımı kıramayacağımı sandım. Bu işe hayatımın yedi yılını adamıştım” diyerek herkesi korkutan takla anlarını anlatan paraşütçü, “Kendi çevrenizde dönerek taklalar attığınızda bundan kurtulup kurtulamayacağınızı bilemiyorsunuz. Korkunçtu. Ama bir yerde halledebileceğimi biliyordum” dedi. Sesten hızlı gitmenin nasıl bir duygu olduğunu ise “Tarifsiz” diye yanıtlayan Baumgartner, basınçlı kostümü yüzünden kendi hızının çıkardığı sesi duyabildiğini söyledi. Baumgartner, atlayışın kendisini zorladığını “Beklediğimden çok daha zorluydu” sözleriyle itiraf etti.

Haberin Devamı

Kapalı alan korkusunu nasıl yendi?
“Korkusuz Felix” lakabı takılan Baumgartner’ın en büyük engeli ise, ne teknik ne de fiziksel yetersizliklerdi. Özel bir kapsülün içinde stratosfere yükselmesi gereken Baumgartner’ın ileri derecede “kapalı alan korkusu (klostrofobi)” vardı. Denemeler sırasında basınçlı bir kostüm ve kask giyerek girdiği kapsülün içinde birkaç kez panik atak geçirdi. Bunun üzerine 2010 yılında ABD’ye giderek bir uzman ve psikologdan terapi gördü. Nitekim, Baumgartner’a yükselişi sırasında selefi Joe Kittinger telkinleriyle yardım etti. 52 yıl önce en hızlı insan, en uzun atlayış ve serbest düşüş rekorlarını kıran Kittinger, hiç durmadan Baumgartner’la konuşarak sakin kalmasını sağladı.

Haberin Devamı

Antalya’da da atlayış yapmıştı
Baumgartner’in, 7-8 yıl önce Antalya’da özel gösteri atlayışları gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Baumgartner’in, Antalya’daki atlayışlarını gerçekleştirdiği deniz uçağının pilotu Hakan Osanmaz, şunları anlattı: “Kendisini bir ırmaktan alıp 4 bin feetten bir parka bıraktım. Deniz uçağından atlamanın çok kolay olduğunu söylüyordu. Uçağımdan atladıktan sonra bir öğrencim telsizle kumanda ediyordu. Kendisi ’hocam çılgın bu adam. Paraşütünün açıldığı an ayakları yere değdi’ demişti.”
MUSTAFA BAĞDİKEN Kocaeli DHA

Haberin Devamı

Youtube'da rekor kırdı
Baumgartner’ın atlayışı internetin gücünü bir kez daha ortaya koydu. ABD’de Discovery Channel dışında hiçbir kanal atlayışı yayınlamıyordu. Buna rağmen denemesi dünyanın en çok takip edilen olaylarından biri oldu. 50 ülkede 40’ın üzerinde yayıncı tarafından naklen verilen atlayış 8.1 milyonu bulan kişiyle Youtube’dan izlendi. 130 ayrı dijital platform atlayışı canlı verdi. Facebook’ta denemenin sponsoru Red Bull’un atlayış sonrası paylaştığı Baumgartner fotoğrafı 40 dakika içinde 29 bin kez paylaşıldı, 216 binden fazla beğeni ve 10 binin üzerinde yorum aldı.

HEYECANINA HAKİM OLAMADI

Sabri’nin topuyla döndü!

Avustralyalı pilot ve paraşütçü Felix Baumgartner’ın 38 bin 700 metre yükseklikten dünyaya atlaması sosyal medyada da günün konusu oldu. İşte Twitter’dan öne çıkanlar:

* Felix atladı.Emin olmak için Samet’e sordum.Samet onayladı..
* Biz köprüyü 2 saate geçiyoruz, adam uzaydan dünyaya 10 dakikada indi!
* Felix dünyaya ikinci defa geldi.
* Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: Suriye uçaklarına ve Felix Baumgartner’a hava sahamızı kapatıyoruz.
* Adını Felix koydum: Uzayın yolu.
* Felix gelirken eli boş gelmemiş Sabri Sarıoğlu’nun uzaya yolladığı top ile gelmiş
* Felix Baumgartner için uzaya gitmek 2 saat, bizim Türk Milli Takımı için Brezilya imkansız.
* Bize ne Felix’ten, bizim Esra Ceyhan’ın programında Allah diyip uçan ‘Sabri’miz var! Sahip çıkalım.
* Bir daha otabanda 250 bastım diye kimse hava atmasın..
* Foursquare’den check-in yapmadığı sürece uzaya çıktığına inanmam.
* Gökten erkek yağıyor.
* Millet uzaydan atlıyor, biz düz yolda yürüyemiyoruz.