TANISI KONULAMAYAN AYAK TABANI ŞİKAYETLERİNİZ Mİ VAR?

Eğer ayak tabanınızda tanısı konulamamış şikayetleriniz varsa, muhtemelen Morton Nöroması'na sahip olabilirsiniz.

Morton Nöroması hastalığı, en basit tanımıyla ayaktaki üçüncü ve dördüncü parmak arasında oluşan sinir kalınlaşması ve sinirin kalınlaşarak bir kitle haline gelmesidir. İki tarak kemiği arasında sıkışarak kalınlaşan sinir, o bölgede tahriş oluşturur.

Eğer Morton Nöroması'na sahipseniz, sinirin zarar gördüğü yerde, yani ayağınızın altında, 3. ve 4. parmaklarının arasına denk gelen kısımda, aşağıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasına sahip olabilirsiniz:

Haberin Devamı

• Karıncalanma, yanma, elektriklenme hissi veya hissizlik
• Ağrı
• Ayağın topunda (ön-alt kısmında) bir şeyin varlığı hissi
• Ayakkabının içinde bir şeyin varlığı veya çorabın kat kat olması hissi

Morton Nöroması gelişimi genellikle şu aşamaları kaydeder:

• Belirtiler azar azar başlar. Başlangıçta bazen dar burunlu ayakkabılar giyildiğinde veya ağır fiziksel aktiviteler yapıldığında ortaya çıkar. Bu belirtiler ayakkabı çıkarıldığında, ayağa masaj yapıldığında ya da durumu kötüleştirecek ayakkabılardan veya aktivitelerden kaçınıldığında geçici olarak yok olabilir.
• Zaman içinde belirtiler girerek kötüleşir ve birkaç gün veya hafta devam eder.
• Kitle genişledikçe belirtiler daha yoğun hale gelir ve sinirde daha evvelden geçici olan bu olumsuz değişimler artık kalıcı hale gelir.


TEŞHİS

Teşhiste ilk aşama muayenedir. Fiziksel muayene boyunca, belirtileri tekrar ortaya çıkarmaya çalışırız. Çoğunlukla muayene teşhis koymada yeterli olur. Gerekirse MR görüntüleme yöntemine başvurabiliriz.


AMELİYATSIZ TEDAVİ

Tedavi planı geliştirirken, önce Nöroma'ya ne kadar süredir sahip olduğunuzu ve gelişim safhanızı tespit ederiz.
Hafif dereceliden orta dereceli Nöroma'lara kadar, tedavi seçeneklerini şöyle sıralayabiliriz:

Pedleme: Pedleme teknikleri ayağın metatarsal kemeri (tarak kemiği bölgesi) için destek sağlar bu sayede sinirin üzerindeki basıncı hafifletir ve yürürken oluşan basıyı azaltır.

Haberin Devamı

Soğutma: Etkilenen bölgeye buz torbası koymak şişliğin inmesine yardımcı olur.

Ortotik Aletler: Ortopedi uzmanınca önerilen ortezler, sinir üzerindeki basınç ve baskıyı azaltmak için destek sağlar.

Aktivite Değişimi: Nöroma üzerindeki tekrarlayan baskıya neden olacak aktivitelerden durum düzelene kadar uzak durulmalıdır.

Ayakkabı Değişimi: Geniş burunlu ayakkabı giymek ve yüksek topuklu ayakkabılardan ya da dar burunlu ayakkabılardan uzak durmak işe yarayabilir.

İlaçla Tedavi: Anti-inflammatuar ilaçlar, enflamasyon ve ağrıyı azaltmak için önerilebilir.

Enjeksiyon Tedavisi: Tedavi kortizon, lokal anestezi ya da diğer aktif maddeleri içerebilir.Mutlaka Ortopedi doktoru tarafından uygulanmalıdır.


CERRAHİ MÜDAHALE NE ZAMAN GEREKİR?

Cerrahi müdahale, diğer yöntemler yeterli şekilde cevap vermediği takdirde planlanır. İyileşme sürecinin uzunluğu, uygulanan prosedüre bağlı olarak değişir.


İYİLEŞME SÜRECİ

En yeni tekniklerle, Morton Nöroması ameliyatı mini insizyon ile yapılır. Hasta ameliyat ardından, aynı gün ayağa kalkıp, desteksiz yürüyebilir. Ertesi gün taburcu olunur.
Doktorun ameliyat sonrası vereceği özel bir ameliyat ayakkabısı 2 hafta süreyle giyilmelidir. 2 hafta sonra normal ayakkabı giyilebilir.

Haberin Devamı

Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com / gokce@gokcemik.com
0212 296 94 50

Facebook: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık

Instagram: @opdrgokcemik

Twitter: @gokce_mik