Siyaset ‘Tarih ABD’yi ve İsrail’i hiç affetmeyecek’

‘Tarih ABD’yi ve İsrail’i hiç affetmeyecek’

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Downing Street’te bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası 2 saate yakın süren görüşmenin ardından Erdoğan ve May basın toplantısı düzenledi.

‘Tarih ABD’yi ve İsrail’i hiç affetmeyecek’

Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

TARAF OLDUĞUNU BEYAN ETTİ: ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini asla kabul etmiyoruz. ABD bu girişimiyle BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe sayarak bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil, bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Amerikan yönetiminin fütursuz politikaları İsrail’i işgal, gasp ve şiddet yönünde daha da cesaretlendirmiştir. Sene 1948 ve Filistin hemen hemen şu andaki İsrail’in işgal ettiği toprakların tamamında yerleşik durumda olan bir ülkeydi. Ondan sonra süreç içinde Filistin’i bir avuç yere sıkıştırdılar.

TARİH AFFETMEYECEK: İsrail orada işgalcidir. Ben uluslararası toplumu ve BM’yi zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, bu zulme son vermeye davet ediyorum. Nitekim BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamalarda daha önce 128 ülke bu taşınma eylemine hayır demiştir. Ama bu başarılamadı. Niye? Amerika, ‘ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ diyor. Hayır, değilsin. Tarih seni affetmeyecek. İsrail’i hiç affetmeyecek.

ÖLÜME TERK EDİLİYOR: (Cuma günü yapılacak İİT toplantısı) Ortak bildiriyi sonuç bildirgesi olarak yayınlayacağız. BM genel Kurulu mu, BM Güvenlik Konseyi mi öncelik hangisi olsun, önce hangisine götürülsün, bütün bunlar bu çalışmaların içinde. İsrail şu anda yaralıların oradan çıkartılmasına izin vermiyor. Birçok yaralı, ölüme terk ediliyor.

FARKLI YAPTIRIM OLUR: Şu anda biz İsrail Büyükelçisini zaten gönderdik. İsrail’deki elçimizi de ülkemize çağırdık. Bir gelişme daha, Kudüs’teki büyükelçimizle ilgili karar alma noktasındalar. O karar arzu etmediğimiz şekilde olursa, farklı yaptırımlarımız olacaktır.

İSİMLERİ VERDİK: (İki ülke arasında PKK ve FETÖ konusunda hangi somut adımlar atılacak?) Gerek FETÖ gerek PKK, bütün bunlarla ilgili isim listelerini Başbakan’a verdim. Bunların tarafımıza gönderilmesini istiyoruz. Bunlar olacak ki teröre karşı ortak mücadeleyi sürdürelim. Ben Başbakan’a sorabilirim; bugüne kadar kaç DEAŞ’lıyı öldürdünüz? Biz sadece Cerablus’ta 3 bin DEAŞ’lıyı öldürdük. FETÖ, bazı çevreler ve Batı, Türkiye’nin DEAŞ’ı sahiplendiğini söylediler. Halbuki mücadeleyi veren biziz.

Milli uçak için yeni adım

Erdoğan ile May’in görüşmesinde milli muharip uçak konusu da gündeme geldi. Erdoğan, “Türk ve İngiliz firmaları beşinci nesil savaş uçağı olarak tasarladığımız milli muharip uçak projesinde işbirliği yapıyor” dedi. May ise, Türkiye’nin BAE System TFX adlı Türkiye’nin yeni ulusal savaş uçağı projesi üzerinde çalıştığını, 100 milyon pound’luk bu projeyi de konuştuklarını da kaydederek, “Rolls Royce TFX savaş uçaklarının motoru için teklif verme aşamasında. Bu hem Birleşik Krallık hem de Türkiye’de istihdam yaratılmasına anlamına gelecektir” diye konuştu.

May’den itidal çağrısı

İngiltere Başbakanı Theresa May ise, Gazze’de, Batı Şeria’da son derece endişe verici gelişmeler yaşandığını belirterek, “Burada olup bitenlerin tam olarak anlaşılabilmesi için şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yapılması gerekiyor. Neden canlı ateş bu derece açıldı? Ayrıca Hamas’ın orada oynadığı rol neydi? Bunun anlaşılabilmesi gerekiyor. Tabi ki Filistinlilerin protesto hakkı var ama barışçıl olmalı bu protestolar” diye konuştu.

May, İki devletli çözüm yönünde çalışmaya devam edeceğiz. Herkesi itidale davet ediyoruz. İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında istikrar ve barışın getirilmesini temenni ederiz” diye konuştu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türk halkının yanında yer aldıklarını belirten May, “Demokratik olarak seçilmiş hükümete karşı saldırıları gerçekleştirenlerin mahkeme karşısına çıkarılabiliyor olmasını öngörürüz” dedi.