Ekonomi Tarihe korumalı yenileme

Tarihe korumalı yenileme

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk toplu konut projesi olan Ankara Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi yenileniyor. Aslına uygun şekilde hayat bulacak projede yer alan 435 lojmanın yanı sıra 250 adet tescilli anıt ağaç da korunacak.

Tarihe korumalı yenileme

Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olma özelliğine sahip Ankara’nın önemli merkezlerinden Kızılay’da bulunan Saraçoğlu Mahallesi aslına uygun şekilde yenileniyor.

Haberin Devamı

Ağustos 2017’de yenilenmesi amacıyla Emlak Konut GYO’ya devredilen 120 bin metrekarelik alanda 435 lojmanın yanı sıra 250 adet tescilli anıt ağaç bulunuyor.

‘Geleneksel Türk Evi’ temasıyla 1940’lı yıllarda Emlak Bank tarafından hayata geçirilen toplu konutlar, bu sayede 72 yıl sonra yeniden hayat bulmuş olacak.

Projeye ilişkin ihalenin ilk oturumu gelir paylaşımı modeliyle 19 Nisan’da yapılacak.

Emlak Konut GYO’nun geliştireceği proje ile daha önce kamu lojmanları olarak atıl durumda kalan bölgenin Ankara halkının kullanımına açılacağını belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, alanın tüm sosyal faaliyetlere de merkez olacağını söyledi. Kurum, “Saraçoğlu Mahallesi milli mirasımız. Bu alanı yeniden Ankara halkına kazandırıyoruz. Emlak Konut’un geliştireceği projeyle alanın özgün yapısı korunacak” dedi.

Haberin Devamı

Saraçoğlu projesinin Ankara’da yapılan tanıtım toplantısına projenin paydaşları Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı.

Tek tuğla kalkmayacak

Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının 7 Mart 2017’de yayınlandığını hatırlatırken, projenin 1 yıl sonra hayat bulacağı aşamaya geldiğini dile getirdi. Ağbal, “Saraçoğlu, geçmişten gelen geleceğe taşımak istediğimiz proje. Saraçoğlu Mahallesi bütün özellikleriyle korunarak tek bir tuğlası yerinden kalkmayacak, burası kentsel sit alanı, bu şekilde gelecek nesillere taşınacak” diye konuştu. Ağbal, “Saraçoğlu Mahallesi’nin etrafındaki duvarları, çitleri, güvenlik noktalarını kaldıracağız. Saraçoğlu’nu Ankara’yla, Ankara’yı Saraçoğlu ile buluşturacağız” dedi.

Zırhlı birlik alanları müze haline gelsin

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, projenin bölgeye ciddi bir değer daha katacağını söyledi. Bölgeye Keçiören metrosunun da geleceğini kaydeden Tuna, Güvenpark’taki dolmuş alanlarının da yer altına alınmasıyla bu alanın açık bir meydan olacağını anlattı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda bölgede bulunan zırhlı birliklerle ilgili beklentilerini de toplantıda paylaşan Tuna, “Zırhlı birliklerin taşınmasıyla bu alanın müze olarak yaya yoluna açılması gibi bir uygulamayı da Ankara merkezinde gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Endişeler ortadan kalktı

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise, Saraçoğlu’nun özlem duydukları bir proje olarak yenilendiğini dile getirdi. Taşdelen, “Bu yapıların ve ağaçların korunması Türkiye adına çok önemli bir kazanım. Buranın yıkılıp yüksek binalar yapılmasına yönelik Ankara’da endişeler vardı. Endişeler yerini sevince bıraktı” dedi.

Kirada Edirne, evde Yozgat birinci oldu

Şubatta konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Yozgat, kira fiyatlarının en çok arttığı il Edirne oldu. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, “Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde şubatta yüzde 0.85 (yıllık yüzde 11.49), Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde aynı dönemde aylık yüzde 0.24 (yıllık yüzde 7.57) artış gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

Şubatta metrekare başı konut satış fiyatlarının yüzde 2 arttığı Yozgat, fiyatların en çok arttığı şehir oldu. Şubatta metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.11 artan Edirne ise kiranın en çok yükseldiği şehir oldu.