Ekonomi Tarıma master plan şart

Tarıma master plan şart

15.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen bu alanda bir master planı olmadığını belirten Akdeniz Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, tarımda doğru politikalar izlenerek verimli tekniklerin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Tarıma master plan şart

Aymen, birçok ülkenin ekim yapmadan tarımsal teknolojilerini ‘know-how’ olarak satıp büyük gelirler elde ettiğini ifade ederek, teşviklerin doğru değerlendirilemediğini ve hâlâ teknolojik tarıma yönelik çalışmalar bulunmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Meyan köküne Ar-Ge

Türkiye’de yaklaşık 10 bin çiçekli bitkinin olduğunu ve bunların 3 bininin endemik bitkilerden oluştuğunu söyleyen Aymen,

şu bilgileri verdi:

“Biz bu bitkileri işlemeden satıyoruz. Onlar da yurt dışında işlenip katma değerli ürün halinde satılıyor. Meyan kökünü natürel olarak işleyip gönderiyoruz. Amerika, Avrupa, Ortadoğu’da önemli bir pazarı var. Onlar ekstraktını çıkarıp satıyorlar. 800 dolar ile 3 bin dolar arasında satıyoruz onlar işliyor böylece kilosu 6-8 bin dolara ulaşıyor.

Bununla ilgili de Ar-Ge çalışmalarına başladık, gerekli destekleri alırsak eğer bunun yatırımını yapacağız. Özünü çıkarmaya yönelik bir yatırım olacak.”

Mobilya ihracatı için Afrika atağı

Mobilya konusuna değinen Aymen, AKAMİB olarak bölgedeki ihracatçıların geçen yıl yaklaşık 400 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti. Irak, Almanya, İtalya, Libya gibi ülkelere ihracat yaptıklarını belirten Aymen, “Afrika açılımı söz konusu. Güney Amerika ve Afrika’ya ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Buraya ihracatı artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fasonculuktan uzaklaşıp dünya trendlerine yönelik üretim yapmak için de yurt dışındaki fuarlara katıldıklarını söyleyen Aymen, “Üreticilerimizi Milano’daki mobilya fuarı İsaloni’ye götürüyoruz. İkili iş görüşmeleri de yapılacak. Mobilyada markalaşma, Ar-Ge ve tasarım çok önemli. Bunlar sağlandığında kilogram fiyatınız yükselmeye başlar. Ucuz ürün üretip sürüm yapmak yerine pahalı ürün üretip markalaşarak ihracatı artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bülent Aymen, İran’ın iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar üretimi olan ‘benzer’ malların ithalatını yasaklayarak yerli üretime destek verme hedefi hakkında şöyle konuştu: “İran en önemli pazarlarımızdan biriydi. Yerli üretimi destekleme adına gümrük duvarlarını sert bir şekilde oluşturmalarından dolayı mobilyada da yüzde 35’lerden başlayan gümrük vergisi koydular. Bundan dolayı da İran’a ihracatımız önemli oranda düştü.”