Dünya Tartışmalı karar

Tartışmalı karar

03.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail parlamentosu Knesset, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil kutsal şehrin herhangi bir kısmından çekilmeyi onaylamak için parlamentoda en az üçte iki çoğunluk aranması şartı getireh bir kararı kabul etti. Söz konusu kararla İsrail’in, Doğu Kudüs’ü gelecekte bağımsız ülkenin başkenti yapmak isteyen Filistinliler’in önünün kesilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Tartışmalı karar

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan kararının ardından Tel Aviv yönetimi, Doğu Kudüs’teki işgali pekiştirme yönünde adımlar atıyor. Kentte yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişleten İsrail, parlamentoda işgal altındaki topraklardan çekilme kararı alınmasını zorlaştıran bir yasa geçirdi. Buna göre 120 sandalyeli parlamentoda işgal altındaki Doğu Kudüs dahil kutsal şehrin herhangi bir kısmından çekilmenin ya da üçüncü bir tarafa devretmenin onaylanması için en az 80 oy gerekecek. Yeni yasanın, aynı zamanda Kudüs’ün sınırlarını yeniden belirleyerek genişletme imkanı sağladığı vurgulandı. Bu karardan önce, Kudüs’ün belediye sınırlarını yasal olarak değiştirerek işgal altındaki Batı Şeria’ya doğru genişletme imkanı bulunmadığı belirtiliyor. Haaretz’in aktardığına göre bu kararla birlikte, gelecekte Kudüs’ün yetki sınırları değiştirilerek, İsrail yönetimi altında farklı bir belediye kurulabilir ve burada İsrail vatandaşları değil sadece Filsitinlilerin yaşaması sağlanabilir.

Haberin Devamı

Son yasa değişikliği, hafta başında Başbakan Benyamin Netanyahu’nun partisi Likud’un merkez komitesinin, işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim yerleri ile buradaki egemenliğini artırma kararı almasının ardından geldi. Bağlayıcılı olmayan bu karar, gelecekte Filistin’in bağımsız devlet kurmasına karşı çıkanlara umut verici nitelikte.

‘Sürecin sonu...’

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Knesset’in son kararına tepki göstererek, bu adımın, Filistin halkı ile onun “siyasi ve dini kimliğine karşı savaş açmak” anlamı taşıdığını ifade eden Ebu Rudeyne, İsrail’i ABD’nin Kudüs kararından istifade çalışmaları ve bölgedeki tırmanışı devam ettirmesi konusunda uyardı.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat ise İsrail ve ABD’nin Kudüs’e ilişkin yakın zamanda aldığı kararların, barış sürecine dair tüm fırsatları yok ettiğini belirtti. Ureykat, ABD’nin Kudüs kararı ve Knesset’te son dönemde kabul edilen yasalara işaret edip, “Bu kararlar, barış fırsatları hakkında verilen idam hükmünün infazıdır” dedi.

Haberin Devamı

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu ise, Filistin yönetimine çağrıda bulunarak, “güvenlik koordinasyonu ile barış sürecinin sonlandırılması gerektiğini” belirtti.


Yazarlar