Arkeoloji Dört ayaklı çalışmalar

Dört ayaklı çalışmalar

18.12.2023 - 04:46 | Son Güncellenme:

Kültepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Özellikle Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehirde devam ettirdiği diğer kültür ve turizm odaklı çalışmalarla Kültepe’yi anlamlı bir senaryo ile birbirine bağlamak istiyor.

Dört ayaklı çalışmalar

Tayfun Talaslı | ttalasli@kayseri.bel.tr/ Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanlığı / KUDEB Mimarı - Kültepe’nin UNESCO kalıcı listesine girmesi şehir için önem arz ediyor. Kültepe’de yapılan çalışmaların dört ayağı var. İlki tabii ki ören yerinde yapılan kazılar. İkinci olarak; Kültepe kazılarında bir ziyaretçi merkezi bulunmuyordu. Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında “Mini Müze” niteliğinde projelendirmiş olduğu çalışmayı hayata geçirdi. Artık ziyaretçiler kazı alanlarını gezmeden önce Kültepe hakkında tatmin edici bir biçimde ön bilgi sahibi olabiliyorlar. Üçüncü olarak; Asurlu Tüccarlar Mahallesi’ni sayabiliriz. Bu bir canlandırma projesi. 1950’li yıllarda yapılan kazılarda toplam üç adadan oluşan 14 ev bulunmuş. Bu evlerin planlarını ve canlandırmalarını Arkeolog-Mimar Mahmut Akok çizmiş. Kültepe Kazı Başkanlığı arşiv bilgileri ışığında, Akok’un çalışmalarından faydalanılarak Asurlu Tüccarlar Mahallesi tasarlandı. Yapı malzemesi olarak özgününe sadık malzemeler kullanıldı. Buradaki inşaatlar bitme aşamasında. İnşaatın hemen arkasından canlandırma uygulamalarına başlanacak. O dönemin günlük yaşantıları olduğu gibi yansıtılmaya çalışılacak. Kayseri Valiliği de bu çalışmaya maddi destek veriyor.

Haberin Devamı

Müze ses getirecek

Tüm bu çalışmaları taçlandıran dördüncü çalışma ise Kültepe Müzesi. Kültepe Ören Yeri’ne yaklaşık 4 km uzaklıkta yapımı devam eden müze bittiğinde dünyada ses getirecek müzelerden biri olacak. Türünün nadir örneklerinden birisi olarak kayaya oyma bir müze olarak kurgulanan yapı, sadece sergilemesiyle değil mimarisi ile de eşsiz deneyimler sunacak. Sadece Kültepe’den çıkan eserlerin sergileneceği müze, bu boyutta ve nitelikte tek bir kazıya ait buluntuların sergilendiği tek müze olma özelliği taşıyacak.