Arkeoloji Ege’de tarihe yelken açmak

Ege’de tarihe yelken açmak

23.05.2022 - 09:52 | Son Güncellenme:

İzmir’in mavi-yeşil cenneti Seferihisar ve Teos rotasında keyifli bir yolculuğa çıkabilir, zeytin ve deniz diyarında tarihi keşfedebilirsiniz

Ege’de tarihe yelken açmak

Hakan Atis x info@hakanatis.com

Haberin Devamı

Herodot, “En yüce gök kubbenin altında ve dünyanın en güzel ikliminde kurulmuş” der, İzmir için. Haksız sayılmaz. Ondan asırlar sonra edebiyat dünyamızda silinmez izler bırakan Cahit Külebi de “İzmir’in denizi kız, kızı deniz, sokakları hem kız hem deniz kokar” diyerek not düşer tarihe. Ege’nin cazibeli kenti; tarihi, müziği, mutfak kültürü, doğası ve deniziyle keşfetmeye doyamadığımız mucizevi güzelliklerin vazgeçilmez coğrafyasıdır. Bugün, onun güneyinde yakut gibi parlayan Seferihisar ve Teos’ta keyifli bir tura çıkacağız. Rüzgâr kolayınıza olsun. Rotamızı önce denizden çizelim. Antik liman olan Teos’ta yılın büyük çoğunluğunda kuzeyli rüzgâr egemendir. Sahillerimizde mayısta hüküm süren fırtınaların takvimini göz önünde bulundurmanızda da yarar var. Bölgeye canlılık katan Teos Marina’dan demir aldığınız zaman şu rotalara yelken açabilirsiniz:

Haberin Devamı

ÇAMCAZ KOYU: 38°12’35”K-026°46’27”D (Mesafe 1 Nm) Kuzeyi taşlık ve sığ. Güneyi kumluk, demirlemeye uygun. Batıya açık.

AZMAK KOYU: 38°13’18”K-026°45’16”D (Mesafe 2 Nm) Dip tabiatı kum, Poyraz’a kapalı, beş metreye demir atılabilir. GEVİL KOYU: 38°13’08”K-026°44’44”D (Mesafe 2 Nm) Dip özelliği Poseidon Çayırı ve kum. Derinlik üç metre ve demir atmaya uygun. Batı ve güneybatıya bir miktar korunak verir.

ÖMERALİ KOYU: 38°12’40”K-026°43’15”D (Mesafe 3 Nm) Dip tabiatı kum. Kuzey rüzgârlarına kapalı. Derinlik üç-beş metre. Demir atmaya uygun. Yerleşim mevcut, kıyı şeridinde market imkânı var.

EKMEKSİZ KOYU: 38°10’95”K-26°46’89”D (Mesafe 3 Nm) Poseidon Çayırı ve yer yer kum. Demirlemeye uygun. Ancak deniz çayırlarına lütfen dikkat edin. Koyda su sporları işletmesi var. Sert kuzey rüzgârlarında korunaklı.

AKVARYUM KOYU: 38°13’02”K-026°45’57”D (Mesafe 1.5 Nm) Dip tabiatı kum, beş metreye demir atılabilir.

Ege’de tarihe yelken açmak

Not 1: 1 Nautical Mile (Nm) 1.852 km.

Not 2: Poseidon Çayırı: Halk arasında deniz eriştesi veya çayır olarak bilinen, deniz temizliğinde önemli rol oynayan Akdeniz ve Ege’ye özgü korunması gereken bitki türü.

Diyelim ki denizden, kuzeyden veya güneyden geliyorsunuz, o halde teknenizi Teos Marina’da bağlayıp turunuza karadan devam edebilirsiniz. Denizde 480, karada 80 tekne kapasitesine sahip modern tesisin Genel Müdürü Faruk Günlü ve dinamik ekibi sizleri evinizde hissettirecek. Yöreyi keşfetmeye binlerce yılın görkemine sahip Teos ile başlayabilirsiniz. Seferihisar’ın yaklaşık 3 km güneyinde kalan Teos, kimi kaynaklara göre M.Ö. 1080’li yıllarda İonya kolonisi olarak kuruldu. Antik Yunan ve Roma Dönemi’ne ait kalıntılara ev sahipliği yapan Teos’ta arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazılar 2010 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında sürdürülüyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, bu sürecin etkin destekçisi. Konu arkeolojik değerlerimizden açılmışken ülkemizde saygıyla selamlanması gereken iki isim daha olduğunu belirmek istiyorum. İlki, Türkiye’ye boya, turizm, gıda sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yenilikleri kazandıran duayen sanayici Selçuk Yaşar. Örneğin, Çeşme Erythrai Antik Kenti kazıları 1977 yılında onun desteğiyle başladı. Diğer isim ise Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın başarılı çalışmalarına ailece yön veriyorlar. Bu sayede 1998’den bu yana Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde güneşle buluşan Nysa Antik Kenti’nin yanı sıra İzmir’deki Eski Smyrna ve Agora ile Konya Çatalhöyük tüm ihtişamıyla ortaya çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Ege’de tarihe yelken açmak

Haberin Devamı

Teos’un zenginliği

Yolunuz Seferihisar’a düştüğünde ziyaret etmeniz gereken Teos Antik Kenti’nde Dionysos Tapınağı, Surlar, Odeon ve Agora başta olmak üzere tarihin sisler bulvarında unutamayacağınız saatler yaşayacaksınız. Diğer İon şehirlerinden kovulurcasına gönderilen sanatçıların, filozofların ve şairlerin seslerini duyacaksınız. Anakreon, Epikuros, Hekataios ve niceleriyle buluşacaksınız. Tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu Teos’taki kazılara 2011 yılından bu yana bireysel destek veren Feyhan Yaşar’ın katkıları bu nedenle alkışlanmaya değer. Çünkü öyle bir çağda yaşıyoruz ki sadece güneş-denizkum üçlüsüyle turist çekme dönemi bitti. Tarih, kültür, sağlık, endemik bitki ve ormanlar, lezzet, spor vb. alanları keşfetmek ve fark yaratmak gerekiyor. Türkiye, arkeolojik zenginlikleri nedeniyle bu açıdan oldukça şanslı.

Haberin Devamı

Ege’de tarihe yelken açmak

“Arkeoloji bir tutku”

Ülkemizin önde gelen iş insanlarından Feyhan Yaşar da konuyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Tarih ve arkeoloji benim için bir tutku. Değerlerine ve geçmişine sahip çıkan toplumların ve bireylerin gelecekleri üzerinde söz sahibi olabileceklerine inanıyorum. Bu nedenle kültürel mirasımızın ortaya çıkarılmasını ve korunmasını gelecek nesillere yönelik sorumluluğumuz olarak görüyorum. Çok şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Çeşitli kültürlerin ve uygarlıkların buluştuğu noktada yer alan Anadolu, güçlü bir kültürel miras barındırıyor. Ona sahip çıkılması, ülkemizin tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılması için Yaşar Topluluğu olarak destek vermeye devam ediyoruz. Kültürel mirasımızın ortaya çıkarılmasına yönelik desteğin sadece kurumsal değil bireysel olarak da artması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle 2011 yılından bu yana Teos Antik Kenti kazılarına destek veriyorum. Gelişimini yakından takip ediyor, sıklıkla ziyaretler gerçekleştirerek Kazı Başkanı ve ekibinden bilgiler alıyorum. Tarihin içinde olmak, bugüne ulaşmasına destek vermek beni mutlu ediyor.” Selçuk Yaşar, Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı’nın sergilediği vizyonun iş dünyamızda yaygınlaşmasını diliyorum. Esen kalın