Arkeoloji Karadeniz arkeolojisinin en önemli duraklarından biri: Hadrianopolis’te görsel şölen

Karadeniz arkeolojisinin en önemli duraklarından biri: Hadrianopolis’te görsel şölen

20.03.2023 - 04:07 | Son Güncellenme:

Karabük’te 2003 yılında kaçak kazıların ardından başlayan çalışmalarla gün yüzüne çıkarılan Hadrianopolis Antik Kenti, bölgenin tarihini değiştirirken mozaikleriyle de ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Karadeniz arkeolojisinin en önemli duraklarından biri: Hadrianopolis’te görsel şölen

Çisil Demir | cisil.demir@milliyet.com.tr- Karabük’ün Eskipazar ilçesinde, 2003 yılında kaçak kazının ardından başlayan çalışmalarla gün yüzüne çıkarılan Hadrianopolis, bölgenin geçmişine ışık tutuyor. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda arkeolojik kalıntı, hamamlar, kiliseler, Roma konutu, Roma kalesi, vaftizhane ve mezar kalıntıları ortaya çıktı. Taşınabilir buluntular, çevre illerdeki müzelere götürülürken, taşınmazlar bulunduğu yerde korunuyor. Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu (TÜMBİKON) ile İstanbul Karabük Dernekleri Federasyonu (KARDERFED) Genel Başkanı Cevdet Akay’ın girişimleriyle düzenlenen basın gezisinde, Hadrianopolis’in sunduğu görsel şölene şahit olduk. M.Ö. 1. yüzyılda kurularak M.S. 8. yüzyıla kadar yerleşimin sürdüğü tahmin edilen Hadrianopolis’le ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Çelikbaş, Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un (117-137) coğrafyayı karış karış gezen tek imparator olduğunu ve gezdiği kentlere çok büyük yardımlarda bulunduğunu ifade etti. Çelikbaş, “Bundan dolayı kent sakinleri şehirlerin isimlerini genellikle Hadrianopolis’e dönüştürerek imparatoru onurlandırmıştır. Sadece Anadolu’da ‘Hadrianopolis’ isminde altı kent bulunur” dedi. Kentteki ilk yaşam izlerinin Neolitik Dönem’e kadar gittiğini kaydeden Çelikbaş “Bölgenin tarihi yaklaşık olarak günümüzden 8 bin yıl önceye kadar gidiyor. Tabii bu bir kent yerleşimi değil, daha çok höyük yerleşimi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz arkeolojisinin en önemli duraklarından biri: Hadrianopolis’te görsel şölen

Kentteki bir Roma konutunun yatak odasındaki bu mozaikle, konutun sahibi olan çift aşklarını ölümsüzleştirmiş

Zengin mozaikler

Çelikbaş, kentte hemen hemen her yapıda mozaik kalıntısı olduğunu belirterek “Bunun dışarıdan getirilen ustalarla yaptırılması pek mümkün değil. Bundan dolayı özellikle Genç Roma ve Erken Bizans Dönemi’nde burada biz mozaik okulu olduğunu güçlü bir şekilde tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Batı Karadeniz’in Zeugma’sı” olarak adlandırılan kentin Türkiye ve dünya gündeminde hak ettiği yerini almasıyla birlikte yerelde sağlayacağı sosyal ve ekonomik katkıları hatırlatan TÜMBİKON ve KARDERFED Genel Başkanı Akay da “Antik kentin hak ettiği konuma ulaşması ve turizme kazandırılması için TÜMBİKON olarak her türlü sorumluluğun bilincinde ve gayretinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz arkeolojisinin en önemli duraklarından biri: Hadrianopolis’te görsel şölen

Kilisede bulunan su içen boğa tasviri, ışık-gölge çalışmalarıyla dikkat çekiyor.