Tatil Avrupa'nın kapısı Belgrad

Avrupa'nın kapısı Belgrad

03.11.2017 - 15:08 | Son Güncellenme:

Belgrad yüzyıllar boyunca birçok kavmin yaşadığı bir yer oldu. Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği noktada bulunan Belgrad, günümüzde de önemini koruyor.

Avrupanın kapısı Belgrad

Belgrad, Orta Avrupa'nın en büyük kentlerinden biri. Yüzyıllar boyunca kavimlerin gelip geçtiği Belgrad, Yugoslav Krallığı'nın, Yugoslavya Federasyonu'nun ve günümüzde de Sırbistan'ın başkenti olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Belgrad tarihi hakkında bilgiler...
Sırbistan'ın orta bölümü ile Voyvodina bölgesini ayıran Tuna ve onunla kesişen bir başka önemli nehir olan Sava'nın buluştuğu platoda konumlanan Belgrad, stratejik olarak da büyük bir öneme sahip. Avrupa'daki en eski yerleşimlerden biri olan Vinça Kültürü'nün ortaya çıktığı Belgrad'ta milattan önce 6. yüzyıldan itibaren kalıcı yerleşim izleri bulunmakta.

Avrupanın kapısı Belgrad

Romalıların 2. yüzyıldan itibaren yönetiminde olan Belgrad, öncesinde uzun yıllar Keltlerin yaşadığı bir yerdi. Kavimler Göçü sonrası Hun ve Bulgar akınlarına uğrayan Belgrad'a, 5. yüzyıldan itibaren Slavlar yerleşmeye başlar. Doğu Roma (Bizans) ile Batı arasındaki sınır konumunda bulunan Belgrad, düzlük bir arazide bulunması nedeniyle sürekli olarak akınlara uğradı.

Haberin Devamı

Sırp Krallığı'nın merkezi haline gelen Belgrad, Ortaçağ boyunca stratejik önemini korudu. 1521'de Osmanlı hakimiyetine giren Belgrad, imparatorluğu'nun batı seferlerinin başlangıç noktası olma özelliğini taşıyordu. Kanuni Sultan Süleyman Macaristan ve Viyana seferlerine çıkmadan önce burada konaklamıştı.

Avrupanın kapısı Belgrad

Belgrad'ta Türk izleri...
Yüzyıllarca Osmanlı hakimiyetinde kalan Belgrad'ta bu dönemde çok sayıda Osmanlı-Türk yapısı inşa edilmişti. Ancak Osmanlı-Avusturya savaşları sonrası el değiştiren kentte, Osmanlı'ya ait eserler yok olmaya yüz tuttu. Birçoğu bilinçli bir şekilde yıkılan yapıların yanı sıra bakımsızlıktan eserlerden günümüze kadar gelmeye başaranlar da var. Bunlardan biri günümüzde de Türkçe ismiyle anılan Kalemegdan (Kale Meydanı). Bir diğeriyse Belgrad'ın merkezinde bulunan 1575'te inşa edilen Bayraklı Camii'dir.

Avrupanın kapısı Belgrad

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve 19. yüzyılda Osmanlı'dan ayrılıp bağımsız bir krallık haline gelen Sırbistan'ı Tuna nehri ayırmaktaydı. Kent bu nedenle uzun yıllar ikiye ayrılmış durumdaydı. Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Yugoslav Krallığı'nın başkenti olan kent, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombardımanına uğradı. Savaş sonrası kurulan Yugoslavya'nın başkenti olan Belgrad, ülkenin dağılması sonrasında da Sırbistan'ın başkenti oldu.

Haberin Devamı

Belgrad'a nasıl gidilir?
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a haftanın her günü İstanbul'dan uçak seferleri düzenlenmekte. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculukla Belgrad'taki Nikola Tesla Havaalanı'na iniş yapılıyor. Buradan da otobüs ve taksilerle kent merkezine ulaşmak mümkün.

Avrupanın kapısı Belgrad

Belgrad'ta mutlaka görülmesi gereken yerler...
Belgrad'a gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler şöyle sıralanabilir. Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği platoda kurulu olan kenti en iyi izleyebileceğiniz noktalardan biri Kalemegdan. Genellikle düzlük olan kente hakim bir tepede bulunan Kalemegdan'dan aşağıya doğru inildiğinde kentin en canlı yerlerinden biri olan Knez Mihailova caddesine gelmek mümkün.

Belgrad'ta Türkçe isme sahip bir diğer yer olan Terazija, Belgrad'ın en canlı noktaları. Alışveriş, eğlence ve kültür sanat faaliyetlerinin birçoğu bu bölge ve etrafında gerçekleşmekte.

Avrupanın kapısı Belgrad

Havacılık Müzesi hem binası hem de içinde sergilenenler açısından görülmeye değer bir diğer yer. Bugün pek çok teknolojik ürünün icadında büyük paya sahip olan Nikola Tesla'nın buluşları, yazışmaları ve özel eşyaları Belgrad'ta bulunan Nikola Tesla Müzesi'nde sergileniyor.

Haberin Devamı

Avrupanın kapısı Belgrad

Kentin dini bakımından en görkemli yapılarından biri Sveti Sava Kilisesidir. 1989 yılında tamamlanan kilise 70 metre yüksekliğe sahip. Kubbe mimarisiyle dikkat çeken Sveti Sava Kilsesi kentin birçok noktasından görülebilmekte.

Belgrad eğlence noktaları ve gece hayatı...
Türkiye ile Sırbistan arasında vizesiz seyahat anlaşmasının bulunması sayesinde Belgad'a gelmek oldukça kolay. Renkli bir gece hayatı bulunan Belgrad'ın hem merkezinde hem de Tuna kıyısında çok sayıda eğlence mekanı bulunmakta. Bu gece kulüplerinin çoğunda rezervasyon yaptırmanız öneriliyor.

Avrupanın kapısı Belgrad

Resmi para birimi Dinar olan Sırbistan ile Türkiye arasında bir saatlik bir fark bulunmakta. Mutfağında pek çok benzerlikle karşılaşabileceğiniz Belgrad'ta konaklayabileceğiniz beş yıldızlı otellerin yanı sıra pansiyonlar da mevcut. Kent içi ulaşım ağırlıklı olarak tramvay ve otobüslerle sağlanmakta.