Tatil Bisikletle Sahra Çölü'nü aştı...

Bisikletle Sahra Çölü'nü aştı...

26.09.2017 - 17:10 | Son Güncellenme:

Ocak 2017’de bisikletiyle Fas’tan yola çıkan gazeteci ve belgesel programcısı Hasan Söylemez, sekiz ayda dört bin kilometreden fazla pedal çevirerek önce dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra’yı aştı daha sonra Moritanya, Yeşil Burun Adaları, Senegal, Gambiya, Gine Bissau’yu geçip Gine’ye ulaştı.

Bisikletle Sahra Çölünü aştı...

Afrika Birliği ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Bisikletle Afrika’nın 54 ülkesini tek başına dolaşarak belgesel çeken Hasan Söylemez’e teşekkür etti. Afrika’da yaşayan insanların ne tür hayaller kurduğunu araştırarak Afrika’nın "Hayal Arşivini" oluşturan Söylemez’in sıradışı yolculuğu ve çektiği belgeseller lise ders kitaplarına da konu olmuştu.

Haberin Devamı

"Journey To Dreams’’ (Hayallere Yolculuk) adını verdiği 54 serilik belgeselin ilk üç bölümünü de sosyal medya hesaplarından paylaştı. Söylemez’in belgeselleri sosyal medyada yerli ve yabancı milyonlarca izleyiciye ulaşıyor.

İngilizce ve Türkçe altyazıyla yayınlanan belgesel, hem Hasan Söylemez’in maceralarını hem de Afrikalıların anlattıkları ‘’en büyük hayalleri’’ içeriyor.

Alpha Conde: ‘’Cesurca bir hareket!’’

Gine Conakry’de Hasan Söylemez’i kabul eden Afrika Birliği ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, ‘’Afrika’yı gerek uçakla gerek başka araçlarla dolaşmak için şimdiki imkanlar daha fazla. Ancak bisikletle bütün Afrika’yı dolaşıp Afrika’nın hayalleriyle ilgili belgesel çekmek, cesurca bir hareket. Bu, kendine olan inancını, insanlığa inancını ve Afrika’ya inancını gösteriyor. Afrika’da böyle bir proje gerçekleştirdiğin için teşekkür ederim.’’ dedi.

Haberin Devamı

‘’Afrika’yı Afrikalıların hayalleriyle anlatıyorum’’

Afrika yolculuğu ve çektiği belgeseller hakkında bilgi veren Söylemez: ‘’Sekiz ay önce yola çıktım. henüz yolun başında sayılırım. Daha önümde gideceğim 46 Afrika ülkesi var. Artık üç yıl, beş yıl, kaç yıl devam eder bilemiyorum. Ama halen ilk günkü gibi aşkla ve heyecanla pedal çevirip hayaller dinliyorum. Afrika’yı seviyorum ve Afrika’yı Afrikalıların hayalleriyle tanımaya ve anlatmaya çalışıyorum. Onlara sadece ‘’En büyük hayalin ne?’’ sorusunu sormuyorum. ‘’En büyük hayalin için ne yapıyorsun’’, ‘’Hiç gerçekleştirdiğin büyük bir hayalin oldu mu’’, ‘’Ülken hakkında ve Afrika hakkındaki hayalin ne’’ gibi yan sorular da soruyorum. Dinlediğim hayallerin rengi, bölgeden bölgeye ülkeden ülkeye ve hatta köyden köye değişiyor. Yaşanılan toplumun sosyal, ekonomik, politik, kültürel ve eğitim durumu insanların kurduğu hayalleri direkt etkiliyor. Bir insanı ve ülkeyi tanımak istiyorsanız hayallerini sormalısınız. Çünkü kurulan hayaller, geçmişe ve bugüne ayna tutarak geleceğin nasıl şekillendirileceğinin ipuçlarını verir.’’

‘’Afrika’yı Afrikalıların hayalleriyle anlatıyorum’’

Ders kitaplarında Afrika yolculuğunun konu olarak işlenmesi hakkında çok şaşkın ve mutlu olduğunu da belirten Hasan Söylemez, ‘’Lisede İngilizce derslerinde Mr. and Mrs. Brown okurken bir gün bu kitaplarda benden de bahsedileceğini nereden bilebilirdim ki! Çok şaşkın ve mutluyum. Umarım hayallerinin peşinden gidecek öğrencilere ufuk olsun, cesaret versin, Afrika'yı ve dünyayı keşfetmeye teşvik etsin. Hiçbir şeyin imkansız olmadığını, emek vererek her zorluğun aşılacağını öğretsin. Hayatın içine karışmayı, insan ilişkilerini ve diğer dinlere, dillere ve kültürlere saygının önemini düşündürtsün. Umarım Afrika yolculuğumu okuyan öğrencilerle insana, doğadaki her canlıya ve dünyaya faydası dokunacak fikirlerde ve hayallerde buluşuruz.’’ dedi.