Tatil Meke Gölü Konya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Meke Gölü Konya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 12:33 | Son Güncellenme:

Meke Gölü bir krater göl olarak yer almaktadır. Meke Gölü Konya ilinde nerede? Meke Gölünün özellikleri nelerdir? , oluşumu nasıldır ve tarihçesi nedir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.

Meke Gölü Konya İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Meke Gölü, günümüzde 2000'li yılların başlarından itibaren kuraklık ve de bilinçsiz bir tarımsal sulama sonucunda yer altı su seviyelerinin her geçen günler azalması sonucunda kurumuştur. 

Haberin Devamı

 Meke Gölü Nerededir?

 Meke gölü, Konya ilinin Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Bu göl sönmüş olan bir volkan kraterlerinin gaz patlaması sonucunda su ile dolmasıyla oluşan ve de ortasında bazı adacıklar bulunan bir göldür. Ayrıca Karapınar Düzlüğünde yer almakta olan Karapınar - Ereğli yolunun yaklaşık olarak 7. km'sinde bulunmakta olan bir sapaktan dönülüp yaklaşık 2 km içeri kısma doğru gidilir. Meke gölü tam olarak burada yer almaktadır.

 Meke Gölü Oluşumu

 Yaklaşık olarak 4 milyon ile 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucunda oluşan bu krater zamanla suyla dolup göle dönüşmüştür. Daha sonra ise günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce olan ikinci volkanik patlama ile de gölün ortasında bulunan ikinci volkan konisi oluşmuştur. Zaman içinde de o da bir su ile dolarak ikinci göle dönüşmüştür. Meke Gölü deniz seviyesinden yukarı doğru yaklaşık olarak 981 m yüksekliktedir. 

Haberin Devamı

 Meke Gölü Tarihi

 Meke Maarı 2005 yılında Ramsar Sözleşmesi'nin listesine ilave ettirmiştir. Meke'nin biçimi bin yıllardır bozulmamaktadır. Ama son yıllarda ülkemizdeki Konya havzasında yeraltı sularının çok bilinçsiz bir şekilde tüketimi yüzünden de yaz aylarında da bu Meke Gölü tamamen kurumaktadır.

 Meke Gölü Özellikleri Nelerdir?

 Göçmen kuşların ülkemizde her zaman için mola verdiği nadir ve doğa harikalarımızdan biri bu göldür. Göl ile birincil krater çukurunun yaklaşık uzunluğu 800 metre, yaklaşık genişliği 500 metredir. Göl ortalama olarak 12 metre derinliğindedir. Bu Göl ismini çevrede yaşamakta olan meke kuşlarından alır. Gölün kuş bakışı şeklinde görüntüsünde çevresi mavi sular ile çevrili olan siyah bir nokta gibi görülmekte olup bu görüntü de gölün aslında "Dünyanın Nazar Boncuğu" şeklinde nitelendirilmesine de neden olmuştur. Ancak Konya Ovası yeraltı suları çekildiği nedeni ile göl çevresinde çok fazla su kalmadığı için eski görünümünü kaybetmiştir. Burada Meke Gölü suları azalmakta olduğu yaz mevsiminde mikroorganizmalardan dolayı kırmızı renk alır. Bu göl eski dönemlerden beri büyük bir değeri olan ve mutlaka görülmesi gereken göller arasında yer almaktadır.