Tatil Paraları olmadan pazarlığa girdiler! İşte karavan macerasının sonu...

Paraları olmadan pazarlığa girdiler! İşte karavan macerasının sonu...

24.11.2021 - 07:24 | Son Güncellenme:

Kahve eğitmeni Öznur ve fotoğrafçı Merve, hayalleri uğruna çabalayan iki yakın arkadaş. Paraları olmadan bir araç almak için pazarlığa giren ikili, şimdilerde büyük zorluklarla aldıkları aracı karavana dönüştürmek için tulumlarını giydiler ve kolları sıvadılar.

Gonca Kocabaş - Milliyet.com.tr - Karavan sahibi olmak, özellikle de pandemi döneminde oldukça büyük bir önem kazandı. Şehirden ve kalabalıktan uzak bir yaşam özlemi duyanlar, özgürce seyahat edip konaklayabilecekleri karavanlara ilgi göstermeye başladı. İzledikleri videolardan ve araştırmalarından yola çıkarak tulumlarını giyip kollarını sıvayanların sayısı her geçen gün artıyor. Hayallerine adım adım yaklaşan Öznur ve Merve'nin hikayesi ise, hem kadınlara hem de zorluklarla mücadele eden herkese bir ders niteliğinde. İki iyi arkadaşın bir araya gelmesini sağlayan ise 50 yıllık Vosvos, 'Çirkef‘... Hem Öznur hem de Merve için oldukça değerli.

Haberin Devamı

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

'ANNEMDEN YASTIK BATTANİYE İSTEYİP, ARAÇ İÇİNDE UYUDUM'

 17 yaşında hediye olarak alınan aracın hikayesini anlatırken heyecanlanan Öznur, “Ablam bir gün önce ruhsat çıkarmak için benim kimliğimi almış, İzmir Vosvos sevenler derneğini de bana sürpriz yapmak için ayarlamış. Ben de o gün çok hastayım ve hiçbir şeyden haberim yok. Arkadaşlarım, beni sürpriz yapacakları yere götürüp onca aracı bir arada görünce çok heyecanlandım. Araçların arasından annem ve ablam çıktı. Sonra beni konvoyla eve bıraktılar. O gece annemden yastık ve battaniye isteyip orada uyudum. Sabah uyanıp Vosvos'un tavanını görünce tekrar ağlamaya başlamıştım. Hayatımda unutamayacağım bir gün yaşattı bana, güzel ablam benim iyi ki var iyi ki.”

Haberin Devamı

10 yıl önce bir Vosvos şenliğinde Öznur ile tanışan Merve, “Birlikte bu yolculuğa çıkmamızın ana kahramanı 'Çirkef'tir. Sonrasında bu zamanlara gelebilmenin ana kahramanı oldu kendisi” dedi.

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

'CEBİMİZDE HİÇ PARA YOKKEN ARAÇ PAZARLIĞI YAPTIK'

 İki yakın arkadaş karavana dönüştürmek için ceplerinde hiç paraları yokken pazarlık yaptıklarını ama bir şekilde isteklerini yerine getirebilecek inanca sahip olduklarını dile getiriyor. Buldukları araç için sahibiyle konuşan ikili, test sürüşüne çıkıyor, pazarlık yapıyor ve kapora veriyor ama aracın geri kalan fiyatını karşılayacak kadar paraları bulunmuyor.

O gün yaşadıkları ilginç olayı anlatan Öznur, “Araç 14 bin TL ama biz paramız varmış gibi pazarlık yaparak 13.500’e düşürdük. 500 TL kapora verip Merve ile birbirimize baktık, ‘Şimdi ne yapacağız’ deyip güldük. Kredi vermiyor bankalar ikimize de, borç alabileceğimiz kimse de yok. Bir aile grubumuz var, sadece eğlenmek için onlara yazdım. ‘Canım ailem, keşke 10 bin TL verseniz bana’ diye. Bir iki dakika sonra bilin bakalım kim yazdı. Elbette ablam. ‘Iban yolla’ deyince işin aslını öğrenmek için aradım. Bir bankaya 13 bin TL kredi başvurusu yapmış ve onaylanmış. Biz ondan aldığımız 10 bin TL’nin üstüne benim maaşımı ve Merve’nin kenardaki parasını koyarak aracı satın aldık. Ablama da borcumuzu çalışarak ödedik.”

Haberin Devamı

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

'YENİ KARAVANIMIZA ARAÇ HARİÇ ŞİMDİYE KADAR 60 BİN TL MASRAF YAPTIK'

Karavana dönüştürdükleri ve 3 yıl kullandıkları araçlarını tam zamanlı yaşama geçmek için satan ikili, yakın zamanda 30 bin TL’ye yeni bir araç alarak yeniden kollarını sıvadı. Şimdiye kadar araç hariç 60 bin TL masraf yaptıklarını dile getiren Öznur ve Merve, “Ufak tefek eksiklikleri bir şekilde hallediyoruz ama elektrik sistemi maliyetli bir ihtiyaç olduğu için bunu karşılayacak bir bütçemiz yok” dedi.

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

'ŞU ANDA SABİT BİR GEÇİM KAYNAĞIMIZ YOK'

Geçimlerini nasıl sağladıklarını sorduğumuz iki arkadaş, “Aslında şu an tam anlamıyla bir geçim kaynağımız yok, Öznur’un işsizlik maaşı var bir de barista eğitimi veriyor ve ara sıra festivallere gidip oralardan kazanç elde ediyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Sabit ve düzenli bir gelir olmadan yaptıklarının cesaret işi olduğunu söyleyen Öznur ve Merve, "Korku işin içine girdiği zaman olmuyor. Üzerine gitmelisiniz, hayal ettiğiniz şeyler mutlaka gerçekleşiyor. Maddi zorluklara gelirsek, herkes gibi bizim de korkularımız var. Kaçırdığımız anları düşününce bu korkunun önemsiz bir şey olduğunu fark ettik ve yolda bir şeyleri başarabileceğimize inanıp yola çıktık ve tam da istediğimiz gibi gelişti olaylar” dedi.

Haberin Devamı

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

'BİBER GAZI TAŞIYORUZ, BİR DE SAVUNMA SPORLARINDAN BİRİNİ ÖĞRENİRSEK ÇÖZERİZ BU İŞİ'

İki kadın karavancı olarak yollarda olmaktan korkmuyor, kadınlara ilham ve destek verdikleri için kendilerini şanslı ve mutlu hissediyorlar. ‘Bunu yapabileceğimize inanıyoruz diyen Öznur ve Merve, yolda güvenliklerini nasıl sağladıklarına ise şu yanıtı verdi: “Açıkçası sadece biber gazı taşıyoruz yanımızda, yeni aracımızda kamera ve alarm sistemi olacak bir de savunma sporlarından birini öğrendik mi çözeriz bu işi...”

Araçları bittikten sonra hem içinde tam zamanlı yaşayacak hem de mesleklerini yaparak geçimlerini sağlayabilecekler. Kahve eğitimlerinin yanı sıra, vegan atıştırmalıklar da üretmeyi planlıyorlar.

Paraları olmadan pazarlığa girdiler İşte karavan macerasının sonu...

"Her an her yerde karşınıza çıkabiliriz’ diyen ikili, “8 yıldır gönüllüsü olduğumuz projemizin karakterlerinden biri de karavanımız olacak, çocuklara alternatif oyunlar ve ihtiyaç sahibi ailelere ihtiyaçlarını götüreceğiz” diyor. Kendileri gibi karavan yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan iki arkadaş, korkulacak bir şey olmadığını dile getirerek, “Biz iki kadın olarak bu yola çıktık ve yolculuğumuzda çok güzel bir usta ile karşılaştık, canımız Seyfi abimiz. Gördüğünüz birçok şeyi kendimiz yaptık diyebiliriz, biraz araştırma çokça cesaret ile bu işi çözebilirsiniz” diyerek bu yola adım atacaklara cesaret veriyor.