Tatil Rönesans başkenti Floransa

Rönesans başkenti Floransa

23.05.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

Floransa, açıkhava müzesi olma özelliğine sahip bir kent. İtalya'nın en turistik şehirlerinden biri olan Floransa, Rönesans'a ve dolayısıyla da Avrupa'nın geleceğine doğrudan etki etmiş bir kent. Sanatın başkentlerinden biri olan kent, tarih boyunca çok önemli sanatçılara ev sahipliği yaptı. İşte Rönesans başkenti Floransa hakkında bilmeniz gerekenler...

Rönesans başkenti Floransa

Floransa, İtalya'nın en çok bilinen ve ziyaret edilen kentlerinden biri. Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde etkili bir şehir devleti olan Floransa, çok sayıda sanatçı ve bilim insanının da yetiştiği bir kent. Günümüzde turist akınına uğrayan Floransa'yı her yıl milyonlarca kişi ziyaret etmekte. Bu haber Floransa'ya gitmeyi düşünenleri ilgilendiriyor. İşte Floransa hakkında bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

Rönesans başkenti Floransa

Floransa nerede? Floransa'ya nasıl gidilir?
Floransa, İtalya'nın kuzeyindeki bağlarıyla ünlü Toskana bölgesinde yer alır. Arno nehrinin içinden geçtiği Floransa, 102 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Etrafı yemyeşil tepelerle kaplı olan Floransa, İtalyancada Firenze olarak isimlendirilir.

Roma, Milano, Venedik, Pisa, Bologna, Cenova, Napoli ve Torino'ya doğrudan seferlerin gerçekleştirildiği İstanbul'dan Floransa'ya direkt uçuş bulunmuyor. Floransa'ya olan yakınlığı nedeniyle genellike Bolonga uçuşları Türk vatandaşlarının tercih ettiği ulaşım alternatiflerinden biri. Türkiye'den Floransa'ya ulaşmak için bir diğer önemli alternatif Roma. İtalya turları kapsamında rotanın genellikle Roma-Floransa-Venedik şeklinde yol alır. Ara durak olan Floransa'ya Roma ve Venedik'ten hızlı trenle yaklaşık iki saat içinde gelmek mümkün.

Haberin Devamı

Rönesans başkenti Floransa

Floransa'ya gidecek olanlara tavsiyeler...
Floransa, Kuzey İtalya kentlerindendir. Roma'yı merkez nokta olarak kabul ettiğimizde İtalya'nın kuzeyi ve güneyi arasında bir takım kültürel farklar dikkat çeker. Özellikle yaşam tarzında fark edilen bu farklılıklar göze çarpar. Örneğin İtalya'nın güneyinde yer alan Napoli'deki insanlar Floransalılara göre daha sıcakkanlı ve bize benzer özelliklere sahiptir. Floransa'yı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının geçerli bir Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Floransa'da Avrupa Birliği resmi para birimi Avro kullanılmaktadır. Kenti ziyaret etmeye gelenlerin bir açıkhava müzesinde bulunduklarını unutmamaları gerekiyor. Hemem hemen her şeyin yüzlerce yıl öncesinden bu yana başarılı bir şekilde korunduğu kentte bu özen turistlerden de beklenmektedir. Görülecek çok yerin olması nedeniyle Floransa'da ayaklarınızda mutlaka rahat ayakkabıların olmasına dikkat edin.

Rönesans başkenti Floransa

Floransa hakkında bilmeniz gerekenler...
Floransa, İtalya'nın en önemli tarihi şehirlerinden biridir. Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra önemi artan kent, İtalya yarımadasının en güçlü şehir devletlerinden biri haline gelmeye başlar. Medici ailesinin yönetimine Ortaçağ boyunca ticarette büyük gelişme kaydeden kent, bu refah ortamı sayesinde sanat ve düşünce alanında da dünyanın geri kalanından ayrılmaya başlar. Floransa 15. yüzyılda Leonardo da Vinci, Michelangelo, Macchiaveli, Donatelo, Brunelleschi gibi önemli sanatçı, bilim insanı ve düşünürlerin yaşadığı bir kentti. Bu zenginlik, kentin dünyanın gidişatına yön veren Rönesans'a da ev sahipliği yapmasına yol açar. Medici ailesi başta olmak üzere kentin ileri gelenlerinin desteklediği sanatçılar ve bilim insanları hem Floransa'nın hem de Avrupa'nın ardından da dünyanın kaderine etki etti.

Haberin Devamı

Rönesans başkenti Floransa

Zaman içinde zenginliğin farklı coğrafyalara kaymasıyla şaşalı günleri geride kalan Floransa, İtalya'nın tek bir krallık çatısı altında birleşmesinin ardından kısa süre başkentlik yapmıştı. İkinci Dünya Savaşı'nı büyük hasarlar görmeden atlatmayı başaran şehir bu sürecin ardından kendisini toparlayıp turizm açısından hem ülkenin hem de dünyanın önemli rotalarından biri haline geldi. Floransa bugün dünya genelinde yapılan anketlerde insanların en çok görmek istedikleri kentler arasında yerini almış durumdadır.

Haberin Devamı

Rönesans başkenti Floransa

Leonardo da Vinci, Michelangelo, Machiavelli ve diğer önemli isimler...
Floransa'nın bir kültür sanat ve bilim başkenti olduğunu bir kez daha belirtelim. Arno nehrinin ikiye ayırdığı bu tarihi kentteki birçok yapı Ortaçağ ve hemen ardından gelen Rönesans döneminden kalmadır. Kent aynı zamanda dünya tarihine damga vurmuş isimlerin de doğup büyüdüğü ve yaşadığı bir şehirdir. Bunlar arasında Leonardo Da Vinci, Bruneleschi, Michelangelo ve Machiavelli bu isimlerden sadece birkaçıdır.

Rönesans başkenti Floransa

Floransa'da mutlaka görülmesi gereken yerler...
Floransa'yı hakkını vererek gezmek için birkaç güne ihtiyacınız olacak. Bu konuda gitmeden önce mümkün olduğunca fazla kaynağı taramanız sizi bu muhteşem kent hakkında daha bilgili kılacaktır. Medici Sarayı, Uffizi Galerisi, Duomo Katedrali, Vecchio köprüsü Floransa'da görülmesi gereken yerler sıralamasında en üstte yer alıyor. Bunun yanı sıra Ortaçağ'dan kalma sokaklarda kaybolmak mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri.

Haberin Devamı

İhsan Dindar / Milliyet Tatil