Tatil Seyir defteri: Wristcutters, A love story

Seyir defteri: Wristcutters, A love story

28.02.2013 - 15:30 | Son Güncellenme:

Sinemada defalarca karşılaştığımız ‘öteki dünya’nın alışık olmadığımız bir betimlemesi; en absürt yanı ise o bir aşk hikayesi...

Seyir defteri: Wristcutters, A love story

Neşeli bir intihar olup olmadığını merak halindeyim. Her ayrılık cenaze marşının notalarına hapis değil ya! Bourdin ve Esquirol gibi Fransız psikiyatrisiler intiharın patolojik olduğunu öne sürüyor. Esquirol’a göre, intihar eden kişi bu davranışı aşırı bir hezeyan halinde gerçekleştirir. Bireyin duygusal ve ahlaki dengesini sarsan sosyal ve çevresel faktörlerin bir takım deformasyonlara yol açtığını belirtmiştir. Bir nevi geçici delilik...

Haberin Devamı

Tek tanrılı dinler intihara karsı ağır yaptırımlar uygular. Bu dinlerin ortaya çıktığı dönemlerde intihar olaylarının oldukça yaygın olduğunu göstermeleri açısından ilgi çekicidir.


yudum.sasmaz@milliyet.com.tr

Wristcutters, adından da belli olduğu üzere, intihar eden karakterler üzerine örülüyor. Yaşam sonrası, bir film dekoru kurmak için tehlikeli bir set halbuki; duygusallık, inanılmazlık veya sorgulanabilir metafizik yüzünden seyirciyi uzaklaştırma riskleri taşır.

Zia adında genç bir delikanlının uykudan uyanıp, daha sonra bizzat filme dahil olacak Tom Waits’in şarkısı Dead and Lovely ile evini toplamaya/ temizlemeye başlaması ile açılıyor. Depresif bir dönemden geçtiğini ve artık toparlanmaya karar verdiğini düşünürken siz, hikaye başlıyor.

Haberin Devamı

Bileklerini kesen Zia, kendisini 'benzer çıkış'a yönelen talihsiz ya da dürtüsel ruhlar ile aynı 'araf'ta buluyor.

Sadece intihar edenlere özel bir yerde yine sadece intihar edenlerle birlikte olacaksınız. Üstelik burası vazgeçtiğiniz hayatınızdan çok da farklı değil, sadece güzelliklerinden arınmış olduğu için daha da kötü! Çünkü hayatından vazgeçen insanların mutsuzluğu her yere sinmiş.

Belki tek eğlenceli kısmı hali hazırda ölü olduğunuz için sabahın köründe soğuk bir biraya eşlik edecek sigaranın keyfini vicdan azabı hissetmeden sürmek...

Gökyüzünde yıldız yok ve kimse gülümsemiyor. Bakımsız şehirler, geniş açık çöller, hurda arabalar var; üstelik insanlar yine çalışmak zorunda ve para ile alışveriş yapmak ve ev sahibi olmak… Cehennem değil; sadece. Başka bir yer.

Bu benzerlik ise sanki ayrı bir ironi, bir nevi ceza olabilir intihar edenlere. Hemen her şeyde intihara göndermeler olan bu yeni dünyasında, kahramanımız Kamikaze Pizza'da çalışıp, sadece vokalistleri intihar eden grupların çalındığı (Nirvana, Joy Division) bir bara takılmaya başlıyor.

Bahsi geçen barda tanıştığı Eugene, beğenilmeyen müziğini sahnede muhteşem bir şovla protesto etmiş ve elektro gitarına içkisini dökerek jübilesini yapmıştır. Karakter için Çingene punk grubu Gogol Bordello’nun Rus asıllı vokalisti Eugen Hurtz rol model alınmıştır ki kendisinin konudan bihaber olmadığını soundtrack’e yaptığı jestler ile fark ediyoruz.

Haberin Devamı

Wristcutters, Zia'nın uğruna intihar ettiği sevgilisi Desiree’in da intihar ettiğini öğrenmesi ve onu aramaya karar vermesiyle bir yol hikayesine döner. Eugene ile birlikte çıktığı bu yolda Mikal ile karşılaşırlar. Yanlışlıkla burada olduğunu iddia eden hatun kişi, gittikleri her yerde tabelalara ve kurallara karşı durur.

Zamanla Zia ve Mikal’in kaçınılmaz yakınlaşması, filmin en sembolik sahnelerinden birini hazırlar: Prezervatifler ve iğneler arasında uyandıkları sahne, ki bu da kendi toplumsal depresyonumuz ve hafifmeşrepliğimiz ile şekillendirdiğimiz dünyaya bir göndermedir.

Filmin temelini oluşturan hikayeye eklenen ayrıntılar ve sembolik hayal gücünün katkısı göz ardı edilemez: Uçan kibrit çöpleri, solmuş çiçekler, arabanın koltuğu altındaki kara delik ve asla tamir edilemeyen farlar... Ve yine tüm etkili filmlerin öğesi müzik ile görüntünün pekiştirilmesi.

Haberin Devamı

Sinemada defalarca karsılaştığımız ‘öteki dünya’nın alışık olmadığımız bir betimlemesi yapılmış. Bir klasik değil ama bir kült favori. Zagrep Dramatik Sanatlar Akademisi mezunu Goran Dukic tarafından yazılmış ve yönetilmiş. Ve İsrailli yazar Keret’in Kneller's Happy Campers hikayesinden esinlenilmiş. Potansiyel olarak garip, dokunakla bir maceraya dönüşen sıra dışı, absürt bir hikaye.

En absürt yanı ise bir aşk hikayesi olması...

Hem rahatsız edici hem komik ve ilham verici.

Wristcutters,

mucizelerin var olduğuna inanmamıza sebep olabilecek sıcacık filmlerden biri.

Seyir defteri: Wristcutters, A love story