Tatil Tortum Gölü Erzurum İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Tortum Gölü Erzurum İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 17:38 | Son Güncellenme:

Erzurum'un ve ülkemizin en önemli göllerinden biri olan Tortum Gölü ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Hakkında oldukça arama yapılan Tortum Gölü'nün özellikleri, oluşumu ve tarihçesini içeriğimizde bulabilirsiniz...

Tortum Gölü Erzurum İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Coğrafyamızın en önemli miraslarından biri olan Tortum Gölü ile ilgili bilileri derledik...

TORTUM GÖLÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Haberin Devamı

Tortum Gölü, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırlarında Tortum Çayı üzerinde 18. yüzyılda oluşmuş, Heyelan set gölüdür. Kemerlidağ yamacından kopan kalker blokları çayın önünü kapatmış, yaklaşık 50 m yüksekten düşen sular Tortum Şelalesini oluşturmuştur<[1]. Heyelan settinin arkasında 8 km² büyüklüğünde, 100 m ile 1000 m arasında genişliği sahip göl oluşur. Gölün denizden yüksekliği 1000 m, derinliği yaklaşık 100 m'dir.[2] Gölün hacmi 57.6 hm³'dür.

Gölün güney kısmında Türkiye'de görülen dört tür akbabanın da bulunduğu bir kuş cenneti oluşmuştur. Gölde kafes yöntemi ile kültür balıkçılığı yapılır. Göl çevre insanları tarafından mesire yeri olarak kullanılır[2].

1960 yılında kurulan 26 MW gücündeki Tortum Barajı ile göl sularından elektrik üretilmektedir. 1971-72 yıllarında heyelan kütlesinin üzerine yapılan 1,5 m yüksek, 35 m uzunluğunda bentle göl baraja çevrilmiştir. Gölden hem baraja hem de şelaleye su bırakılmaktadır[1].

Haberin Devamı

Tortum çayı heyelanla birlikte yön değiştirmiştir. Heyelan seddini aşan sular Çağlayan dağından gelen Tev deresiyle birleşir. Yeni açtığı 600 m uzunluğundaki dar boğaz vadiyi geçtikten sonra eski yatağına kavuşur. Göl derinliği farklı iki çanaktan oluşur. Üst kısımdaki çanağın derinliği 75 m, alt taraftaki çanak 95 m derinliğindedir. Bu iki alanı birbirinden 39 m derinliğinde su altı eşiği ayırır. Çay tarafından göle her yıl 2,5 milyon m³ sedimantasyon malzemesi taşınarak, göl dipten doldurulmaktadır. 1947-2010 yılları arasında çayın taşıdığı malzemelerle oluşan delta göl içine doğru 941 m ilerlemiştir[