Ekonomi Tatilde fatura ‘sınır’ı aşmasın

Tatilde fatura ‘sınır’ı aşmasın

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tatilde, ‘cep’lerin ‘komşu’ operatörlere otomatik olarak bağlanması faturada sürprizlere neden oluyor. Operatörler önlem alarak sorunu azaltsa da dikkatli olmak şart...

Tatilde fatura ‘sınır’ı aşmasın

Tatil sezonunun başlamasıyla sınır bölgelerde istek dışı roaming (dolaşım) sorunu da tekrar gündeme geldi. Ancak Türk operatörlerin aldığı önlemler ve 4.5G’yle spektrum ve kapsama alanındaki artışlarla bu sorunun çok aza indiği görülüyor. Sınıra yakın tatil bölgelerine gidenlerin fatura şoku şikayetleri geçmiş yıllara göre çok azalmış durumda.

Haberin Devamı

Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal, firma olarak yıllardır kullandıkları ‘Border Roaming Gateway (Roaming Sınır Kontrolörü)’ ürünü sayesinde sınırlarda yüksek çekim gücü ile hizmet sunduklarını söyledi.

Ciddi iyileşme var

Kemer-Bodrum arasında kıyı şeridinde kapsama testleri yapıldığını aktaran Önal, “Bu güzergâhta kapsama oranlarında özellikle 4.5G’ye geçilen 2016 yılında, 2015’e göre ciddi şekilde iyileşme görüldü. Bu iyileşmede özellikle 900 Mhz spektrumuna yaptığımız yatırım ve diğer kritik 4.5G spektrumlarına yatırımlarımızın olumlu etkilerinin payı oldukça fazla. 2017 yılı test sonuçlarında ise Yunan operatörlere yapılan roaming süresinde ciddi oranda bir düşüş gözlemleniyor. Rota süresince 22 turistik noktada durarak yapılan 4.5G internet hız testlerinde önceki yıla oranla yüzde 25 iyileşme yaşanmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

Önal, tatil beldeleri şehir merkezlerinde ise 3G ve 4.5G şehir kapsama oranlarında ciddi artışlar olduğunu da aktararak, “En son bayram tatilinde de kapsama oranlarımızdaki bu gelişmelerin pozitif sonuçlarını gördük. 2017 ve 2018 yılları mayıs ayı ve Ramazan Bayramı istatistiklerine baktığımızda bu dönemlerde söz konusu şehirlerimizden iletilen şebeke kaynaklı müşteri şikâyeti sayısında artış olmadığını görmekteyiz. Tatil beldelerinde sezonun açılması ile önemli derecede nüfus artışı olduğundan buradaki sahalarda zaman zaman yoğunluklar yaşanabiliyor. Ancak şebeke tarafında aldığımız hızlı aksiyonlar ve ‘Self Optimizing Network’ gibi akıllı şebeke çözümlerimizle bu sorunların etkilerini kısa sürede minimize ederek üstesinden geliyoruz” diye konuştu.

Gafil avlanmayın

Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini farketmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor. Bu durumda operatörlerin de abonelere uyarı mesajı gönderme zorunluluğu var. Ancak siz yine de işinizi şansa bırakmayın. Sınır ve kıyı bölgelerinde tatile giderken telefondan operatör seçimini otomatik yerine manuel olarak yapın.

Haberin Devamı

Şikayetler kısmen azaldı

Vodafone Türkiye yetkilileri, sınır bölgelerinde istek dışı roaming’e karşı ‘Border Roaming Gateway’i kullanarak otomatik geçişleri önlediklerini kaydetti. Engellemeler daha çok Bulgaristan, Yunanistan ve Irak sınırında yaşanıyor. Şikayetlerde ise İzmir, Mersin ve Şırnak başı çekiyor. Vodafone, şikayetlerde azalma olduğunu belirterek, abonelerine “Sınıra yakın yerlerde telefonun şebekesini elle ayarlayın” diye mesaj geçiyor.