Siyaset TBMM’de çaylar ‘net’ten gelecek

TBMM’de çaylar ‘net’ten gelecek

14.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’in 26. Dönem 1. devre faaliyet raporunu açıkladı. 336 sayfalık faaliyet raporunun ilk 77 sayfasında FETÖ darbe girişiminin Meclis ayağına yer verildi. Raporda, özetle şu bilgiler yer aldı:

TBMM’de çaylar ‘net’ten gelecek

- FETÖ’nün bombalaması sonucu TBMM’de oluşan 19 milyon 472 bin 380 TL maddi hasarın örgüt mensuplarından tahsili için Fetullah Gülen başta olmak üzere Kemal Batmaz, Adil Öksüz, Akın Öztürk, Hakan Evrim gibi isimlerin bulunduğu toplam 125 kişi aleyhine dava açıldı. Bu kişilerin mallarına ihtiyati haciz koyduruldu.
- 20 Kasım 2017 itibarıyla 26. yasama dönemi 1. devresinde 355’i uluslararası anlaşmalar olmak üzere 407 kanun kabul edildi.

Haberin Devamı

Beş KHK kanunlaştı

- 26. yasama döneminin 1. devresinde 28 KHK Meclis’e geldi. Geçmişteki gelenlerle birlikte toplam KHK sayısı 296’ya ulaştı. Bunlardan sadece beşi kanunlaştı.
- 1924’ten bugüne kadar 197 milletvekilinin yasama dokunulmazlığı kaldırıldı. Bunlardan 154’ü 20 Mayıs 2016 tarihinden sonra gerçekleşti. 271 dokunulmazlık fezlekesi TBMM’de bulunuyor.
- E-dilekçe sistemini 161 bin 965 kişi faal kullanıyor. TBMM’ye 10 bin 797 şikayet başvurusu yapıldı. Bunun yüzde 31,23’ü 81 bin 322 kişinin imzaladığı toplu şikayet başvurusu.
- Genel Kurul’da konuşmaların ses tanıma ve konuşmacı tanıma teknolojileri kullanılarak dakikalar içerisinde tutanaklara aktarılması için, “Ses Tanıma ve Görüntülü Tutanak Metinleri Projesi” çalışmaları başlatıldı. 2018 sonunda test uygulaması başlayacak.

Haberin Devamı

Siparişler internetten

- Milletvekilleri ile Meclis personelinin internet üzerinden çay ocağı, matbaa ve iç hizmet servislerini aldıkları, “Hizmet Talep Uygulaması” modülü hazırlandı. Test süreci devam ediyor.
- Genel Kurul’da 10 yıldır kullanılan oylama ve yoklama sistemi dokunmatik ekranların yeni nesil ekranlarla değiştirildi. 580 ünitede led aydınlatma teknolojisine geçildi.
- 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde olduğu gibi acil bir durumda Genel Kurul’u açarak kullanıma hazır hale getirmek, sığınaklara panik ve kargaşaya yol açmadan inilebilmesi için yönlendirmede bulunmak, acil durumlara ilk müdahaleyi yapabilmek amacıyla vardiyalı çalışma usulüne dayalı 15 kişilik acil durum öncü ekibi oluşturuldu.

‘Torba’ bütçe

Torba Kanun alışkanlığı bütçeye de yansıdı. Geçen yıl, her gün iki bölüm halinde görüşülen bakanlık ve bağlı kuruluş bütçeleri bu yıl, tek bölüm halinde adeta sıkıştırılmış bir halde ele alınıyor. Dün, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek, Hakan Çavuşoğlu ve Fikri Işık’a bağlı biri Hazine Müsteşarlığı olmak üzere 13 kuruluşun bütçeleri görüşüldü. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl konuşma süreleri 80 dakikaya çıkarıldı.

Dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve çeşitli kurumların bütçeleri görüşüldü.

Haberin Devamı