Siyaset TBMM'de 3 parti imzaladı! Ortak bildiri yayımlandı...

TBMM'de 3 parti imzaladı! Ortak bildiri yayımlandı...

15.05.2018 - 15:12 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Genel Kurulunda 'Kudüs Oturumu'nu yönetti. Kahraman, yaptığı konuşmada "İsrail'in Orta Doğu'da barış ve huzuru bozmaya dönük bu eylemleri Amerika Birleşik Devletlerinden himaye görmektedir" dedi. Meclis'te yapılan Kudüs Oturumu'nda Kahraman'ın ardından söz alan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "ABD çözümün değil, sorunun parçasıdır" dedi. Öte yandan TBMM Genel Kurulunda AK Parti, CHP ve MHP tarafından, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama ilişkin ortak bildiri yayımlandı.

TBMMde 3 parti imzaladı Ortak bildiri yayımlandı...

TBMM Başkanı Kahraman, TBMM Genel Kurulunda Kudüs oturumunu yönetti. Kahraman, yaptığı konuşmada, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek gibi telakki edilen bir dinin mensupları olduklarını hatırlatarak, "Dün bütün insanlığın öldürüldüğü bir güne daha şahit olduk. Filistin topraklarında vücut bulduğu tarihten itibaren kan döküp, katliam yapmayı alışkanlık haline getiren İsrail devleti bu katliamlarına yenisini ekledi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın yangına benzin döktüğünü bile bile Tel Aviv’de bulunan büyükelçilik binasının Kudüs’e taşınmasına karar vermesiyle başlayan gerilim, şu an için 61 Filistinli kardeşimizin şehadetine, 3 bine yakın kişinin yaralanmasına sebep olmuştur. 1967 yılından beri Filistin topraklarını işgal altında tutan İsrail, bu haksız eylemini giderek genişletmektedir. İsrail'in Orta Doğu'da barış ve huzuru bozmaya dönük bu eylemleri Amerika Birleşik Devletlerinden himaye görmektedir. Amerika'nın desteğiyle Kudüs'ün tamamını ilhak etmeye dönük girişim başlatan İsrail'e dün en geniş şekilde tepki gösterilmiştir. Filistinli kardeşlerimiz, bir avuç topraklarını korumak gayesiyle Beytüllahim, Ramallah, El Halil, Nablus, Eriha ve Gazze'de demokratik bir tepki göstermişlerdir. Silahsız bir şekilde yaptıkları gösteriler İsrail tarafından en şedit, en vahşi yöntemlerle bastırılmak istenmiştir. Keskin nişancılar tarafından öldürülmek kastıyla açılan son ateş sonucu 61 Filistinli kardeşimiz şehit olmuştur, 3 bine yakın yaralı kardeşimiz de vardır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TBMMde 3 parti imzaladı Ortak bildiri yayımlandı...


Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Amerika Birleşik Devletlerinden ve Devlet Başkanları Donald Trump'tan daha sorumlu siyaset takip etmelerini beklemekteyiz. 3 semavi din için kutsal kabul edilen bir şehirdir Kudüs. Bunu İsrail'in başkenti olarak tanıyıp oraya elçilik taşınması Filistin meselesinin çözümüne katkıda bulunmayacak, tam tersine kördüğüm haline getirecektir. Bu noktada sorumlu bir devlet gibi hareket etmelerini beklerdik fakat Amerika Birleşik Devletleri yönetiminde bir akıl tutulması yaşandığını görüyoruz. Dünyanın ve bölgemizin huzura ihtiyacı var, Amerika Birleşik Devletleri'nin barış, huzur ve güven bozucu girişimlerden kaçınmasını burada tekraren tavsiye ediyoruz. İzlerken içimizi yakan İsrail katliamını en sert şekilde lanetliyoruz. Böylesine insanlık dışı katliamların yapılmasına sebep olan Amerika Birleşik Devletlerini daha aklıselim davranmaya tekrar davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

BOZDAĞ: ABD'NİN ELİNDE DE FİLİSTİNLİLERİN MASUM KANI VARDIR

Kahraman'ın ardından söz alan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu.

TBMMde 3 parti imzaladı Ortak bildiri yayımlandı...

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- ABD katliamlardan birinci dereceden sorumlduur. ABD'nin elinde de masum Fİlistin kanı vardır.

- ABD çözümün değil, sorunun parçasıdır.

- ABD'nin büyükelçiliğini taşıması bizim için geçersizdir. Yok hükmündedir.

- İsrail ve ABD, Kudüs'ü gerçek sahiplerine bırakmak zorunda kalacaklar.

- Hiçbir 'oldu bitti' Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu gerçeğini değiştiremeyecektir. Dünya sussa da Türkiye susmayacaktır. Kim ne derse desin Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkına göre Kudüs, Filistin'in başkentidir.

- İsrail yaralılar ilaç ulaştırılmasına izin vermemektedir. Bu ne biçim vicdansızlık!

- Gazze'deki kardeşlerimizin hayatını kaybetmeleri, şehit olmaları nedeniyle 3 gün süreyle milli yas ilan edildi ve bugün itibariyle yürürlüğe başladı.

- Türkiye, 18 Mayıs günü için İslam İşbirliği Teşkilatı'nı olağanüstü toplantıya çağırmıştır.

- 18 Mayıs Cuma günü İstanbul Yenikapı'da, Türk halkının haksızlık ve zulüm karşısında susmadığını, zalimlerin yüzüne karşı mazlumu savunduğunu bir kez daha göstereceğiz.

Haberin Devamı

3 PARTİDEN ORTAK BİLDİRİ

Öte yandan TBMM Genel Kurulunda AK Parti, CHP ve MHP tarafından, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama ilişkin ortak bildiri yayımlandı.

AK Parti, CHP ve MHP'nin ortak bildirisinden: "İsrail yönetimini tüm insanlık adına şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. ABD'nin ve İsrail'in, BM kararlarını yok saymasına, uluslararası toplumun iradesine ve evrensel değerlerine meydan okumasına karşı Filistinlilerinin barışçıl tepkileri en temel hakları olduğu gibi insanlık vicdanına da tercüman olmaktadır."

TBMMde 3 parti imzaladı Ortak bildiri yayımlandı...

Ortak metinde şunlar kaydedildi:

İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi bildirisi. Biz Türkiye Büyük millet Meclisi’nin üç parti grubu olarak Kudüs’te yaşanan gelişmeler üzerine bu ortak bildiriyle tüm dünyaya irademizi haykırıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı, Birleşmiş Milletler üyesi 128 ülkenin ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi tüm ülkelerin İstanbul Zirvesi’ndeki şiddetli tepkilerine rağmen uygulaması, başta Kudüs olmak üzere tüm bölgede büyük infial meydana getirmiştir. 14 Mayıs 2018 günü Gazze şeridinde barışçıl gösteriler düzenleyen Filistinlilere vahşice saldırıp, an itibariyle 60 kişiyi katleden, 2770’in üzerinde kişiyi yaralayan İsrail yönetimini tüm insanlık adına şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. ABD ve İsrail’in, Birleşmiş Milletlerin kararlarını yok sayması, uluslararası toplumun iradesine ve evrensel değerlere karşı meydan okumasına karşın Filistinlilerin barışçıl tepkileri en temel hakları olduğu gibi, insanlık vicdanına tercüman olmaktadır. Bu uğurda insanlığın ortak vicdanı olarak yerine getirirken, şehit düşen kardeşlerimize Allah’tan rahmet , yaralananlara acil şifalar diliyoruz. ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması, İsrail’in zulümlerine katliam ve haksızlıklara teşvik, vebale ve suça ortak olmaktır. Bu barbarca saldırı ve katliam dünyanın gözü önünde fütursuzca yapılabilmesi, insanlık, ahlak, vicdan ve adalet gibi en temel değerlerin utanmazca ayaklar altına alınması ayrıca bu acı olayların vahim bir yönüdür. Gün boydu savunmasız masumlar öldürülürken, dünyadan etkili, sonuç doğurucu seslerin çıkmayışı ve Arap Birliği’nin, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumların açık tavır almayışı, Filistin sorunuyla tarihi, toplumsal ve kültürel olarak ilgili ülkelerdin klişe ifadelerinin ötesine geçmeyişleri, muhakkak ki tarihin unutmayan hafızasına kan ve ateşle kazınacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasına her zaman ve her şartta sahip çıkmıştır. Bundan sora da en güçlü şekilde sahip çıkmaya devam edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üç parti grubu olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin her zamlan yanında olacağımızı, zulme karşı adalete, hakkaniyete, haksızlığa karşı hakka, hukuka destek vereceğimizi ilan ediyoruz. Yaşasın Filistin, yaşasın Kudüs.