Siyaset TBMM’nin kreş sınavı

TBMM’nin kreş sınavı

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlığı, bakıcı annelerin dikiş tutturamaması, ya nakil ya da hasta raporu alarak ayrılma girişimde bulunması nedeniyle sorunlar çıkan Meclis Kreşi’ni Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) devretti. Bu durumdan memnun olmayan TBMM çalışanı aileler ise Meclis Başkanı Binali Yıldırım’la görüşmenin yollarını arıyor.

TBMM’nin kreş sınavı

24 Haziran seçimiyle birlikte yenilenen TBMM’de kreş krizi yaşanıyor. Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, çalışanların çocuklarına bakılan kreşin devredilmesi talimatını vermişti. Kahraman’ı bu karara iten ilginç nedenler ise şöyle gelişti:

Haberin Devamı

Bakıcılar durmadı

Kreş hizmetlerinin iyi olmadığı yönünde ebeveynlerden üst üste şikayetler geldi. TBMM Başkanlığı da sorunun araştırılması talimatını verdi. Yapılan incelemelerde, Meclis personelinin hizmet verdiği kreşte “bakıcı anne” ve “sosyal çalışmacı” sorunu olduğu belirlendi. Gelen bakıcı ve sosyal çalışmacıların bir süre sonra başka bir birime geçmek için arayışa girdiği ve nakil talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Bazı bakıcıların da “bunalıma girme” gibi ilginç sebeplerle hasta raporu alarak görevden kaçındığı tespiti yapıldı.

TBMM’de hasta raporlarının incelemesini yapan kurulun her toplantısında bir veya iki bakıcının uzun süreye dayanan rapor aldıkları görüldü. Bakıcı annelerin kreşten “firar” etme girimlerinin önüne geçilememesi nedeniyle çocuklara verilen hizmetlerde aksama yaşandığı belirlendi. Bu durum üzerine Kahraman, “TBMM’nin işinin çocuk bakmak olmadığını” belirterek sorunun kökten halledilmesi talimatı verdi.

Haberin Devamı

Protokol imzalandı

Milliyet’in daha önce kamuoyu gündemine getirdiği bu krizde son adım atıldı. TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile Ankara Valisi Ercan Topaca arasında Meclis kreşinin devredilmesine ilişkin protokol imzalandı. Ağustos başında uygulamaya girecek olan protokole göre, 165 çocuk kapasiteli kreş, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilecek.

Bu arada TBMM Başkanlığı, TBMM Personeli’ne 2018-2019 Eğitim Yılı için kreş kayıt ilanına çıktı. Yönetmeliğin 8. maddesi gereğince 2018-2019 eğitim yılı ön kayıt başvurularının 31 Temmuz’da sona ereceği, başvuruların TBMM kreşine kurum kimliği ile şahsen yapılması gerektiği bildirildi. Bu ilanla kreşin kapanmayacağı, sadece yönetiminin MEB’e geçmiş olduğu mesajı verilmiş oldu.

Veliler Yıldırım’la görüşecek

Bu durumu öğrenen TBMM çalışanı aileler ise bir araya gelip Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmeye başladı. Aileler, kreşin valiliğe devredilmesinin “kapatılması” anlamına geleceğini savunuyor. Aileler, Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün olası bir kapatma kararı karşısında çocuklarıyla birlikte ortada kalabileceklerini veya uzak yerlerdeki kreşlere gitmek zorunda olacakları için mesaiye geliş-gidiş problemi yaşayabileceklerini öne sürdü. Yıldırım’ın konuya ilişkin bir bilgisi bulunmadığı öğrenilirken aileler, yoğun programı bulunan Yıldırım’la görüşmek için fırsat yaratmaya çalışıyor.