Ekonomi Tek liman Türkiye

Tek liman Türkiye

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Limanlara gelen gemilere ait bildirimlerin tek sistemde elektronik yapılmasını sağlayacak ‘Liman Tek Pencere’ için imzalar atıldı. Böylece deniz ticareti kolaylaşacak, bürokrasi azalacak.

Tek liman Türkiye

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, limanlarda herhangi bir işlemle ilgili veri girildiğinde ‘Liman Tek Pencere Sistemi’ ile tüm bakanlıkların bunu kullanabileceğini belirterek, “Her bakanlık için insanımız ayrı ayrı veri girmek zorunda kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Arslan, limanlara gelen gemilere ait bildirimlerin tek bir sistem üzerinden elektronik yapılmasına imkan sağlayacak ‘Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü’ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile imza attı.

Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize ve vergi olmak üzere tüm engelleri kaldırdıklarını vurgulayan Arslan, “Hedefimiz 6 bin tekneye Türk bayrağı çekilmesiydi. Bugün itibarıyla 5 bin 740 teknemiz Türk bayrağına geçiş yaptı. Çok daha erken 6 bin rakamını yakalayacağız” diye konuştu.

Pilot uygulama

Bakan Arslan, deniz ticaretinin kolaylaştırılmasının ve bürokrasinin azaltılmasının da önemli olduğuna dikkati çekerek, Çevre ve Şehircilik, Sağlık ve İçişleri bakanlıklarının da sisteme dahil olacağını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Tek Pencere Sistemi için 1 Haziran’dan itibaren Tekirdağ, Mersin ve Aliağa bölgelerinde pilot uygulama başlatacağız. Bir aylık periyotta hiçbir aksaklık ve eksiklik beklememekle birlikte, sahada ortaya çıkacak eksiklikleri de gidererek, sistemi 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda ülke çapında hizmete sunacağız.”

Benzer bir çalışmayı limanlara gelen yatlar için düzenlenen Seyir İzin Belgesi için yine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, Liman Tek Pencere Sistemi ile Türk limanlarına gelen gemilere ait tüm bildirimlerin tek bir sistem üzerinden elektronik olarak yapılacağını anlatarak, “Kurumlarca ihtiyaç duyulan bilgilerin bu sistem üzerinden alınmasıyla işlemler kolaylaşacak, etkin bir denetim mekanizması ve şeffaflık sağlanacak. Bu sayede sektörün maliyetlerinin azaltılması ve uluslararası rekabet gücünün artırılması mümkün” dedi.

2023 hedefi için önemli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Liman Tek Pencere Sistemi’nin Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması açısından önemli olduğunu belirtti. Tüfenkci, ithalat ve ihracatın önemli kısmının deniz yoluyla gerçekleştirildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Ticaret hacminin yüksek olduğu gelişmiş dünya limanlarında işlemler elektronik ortamda yürütülmekte. Taraflar arasındaki bilgi alışverişleri elektronik ortamda yapılmakta. Türkiye’de bazı işlemler elektronik ortama aktarıldı ancak bu sistem tek bir noktadan başvurarak, bütün ilgili bakanlık ve kuruluşlarımızın aynı veri tabanı üzerinden işlem yapmasını, işlemlerin hızlandırılmasını sağlayacak.”

Haberin Devamı

Konteyner takip sistemini de uygulamaya geçirdiklerini anımsatan Tüfenkci, özellikle limanlardaki konteynerlerin takibinin kolaylaştığını anlattı.

Kuşadası’na dün ultra lüks 2 gemi yanaştı. Ege Port Limanı’na demirleyen Bahamalar bayraklı Silver Wind ve Marshall Adaları bayraklı Nautica adlı kruvaziyerlerle 918 turist geldi.