Ekonomi Tekno yatırım yağmuru

Tekno yatırım yağmuru

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji firmaları Türkiye’de yatırım atağına kalkıyor. Hollandalı Philips, ülkemizde televizyonlarını üretecek. Yerli cep markası Reeder da Samsun’u üretim üssü olarak konumladı. Cep üretimini burada yapacak.

Tekno yatırım yağmuru

Philips markalı televizyonların Türkiye’de üretilmesi için düğmeye basıldı. Philips markasını bünyesinde bulunduran TP Vision Türkiye Ülke Ticaret Müdürü Ünal Masalcı, Türkiye’de sattıkları ürünlerin yüzde 15’ini burada üretmeye başladıklarını söyledi. Masalcı, “Emek Elektronik’le küçük çaplı üretime başladık. Ancak bu ağustos ayından itibaren ise Atmaca Grup’la daha büyük hacimli üretimimiz olacak. Bu yılın sonuna kadar Türkiye’de satacağımız ürünlerin yüzde 40’ını burada üreteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İlk etapta iç pazara yönelik üretimlerinin olacağını dile getiren Masalcı, iç pazardaki talebi karşıladıktan sonra ikinci hedeflerinin Ortadoğu pazarı olacağını ve buradaki üretimi ihraç etmek istediklerini kaydetti.

Tekno yatırım yağmuru

Yüzde 40’ını yapacak

Ünal Masalcı, Türkiye’de bu yıl 3 milyona yakın televizyon satışı yapılacağını da aktararak, “Pazarda bizim payımız geçen yıl yüzde 8’di. Bu yıl bunu yüzde 10-12’ye çıkartmak istiyoruz. Bu da 330 bin adede denk geliyor. Bunun yüzde 40 kadarını Türkiye’de üretmek istiyoruz. Gelecek yıllarda ürün kategorimizin yüzde 70’inin üretimini yapacak durumdayız. Ambilight, Ultra HD, büyük ekran gibi teknolojileri de burada üreteceğiz” diye konuştu.

Masalcı, Türkiye’de üretim fikrinin gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, maliyetleri düşürmek ve satışları hızlandırmak amacıyla doğduğunu ve bu şekilde daha hızlı hareket edebildiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Sektörün ilk yarıyılı geçen yıla göre aynı çizgide devam ettirdiğini dile getiren Masalcı, “Ama kurlardaki oynaklık marjlarımızı biraz zorluyor. Ocak ayında da sektör olarak yüzde 15’lik zam yapmak zorunda kaldık.

Bizi rahatsız eden kurların yükselmesi değil, stabil kalmaması. Karlılığımız sürekli aşağı iniyor. Ama satışlar adetsel olarak artıyor” açıklamasını yaptı.

Merkezimiz ülkeye güveniyor

Şirketin merkezinin Türkiye pazarından memnun olduğunu da belirten Ünal Masalcı, “Türkiye pazarından memnunlar, buradaki yatırımları sürdürüyorlar. Türkiye hem coğrafi hem de jeopolitik açıdan önemli bir ülke. Ülkemizde daima büyüme yönünde adımlar atılıyor. Hiçbir zaman siyasi, politik durumlara bakılmıyor. Biz de Türkiye’nin daima büyüme yolunda ilerlediğini ve bunların geçici olduğunu aktarıyoruz. Türkiye’de yatırımlar ve üretim hamlemiz devam ediyor. Bu da onların ülkeye güven göstergesi” dedi.

Hızlı değişim yaşanıyor...

Türkiye’de tüplü TV’den plazmaya ondan LED’e ve şimdi de OLED’e geçildiğini anımsatan Masalcı, “Tüketicilerin yüzde 80’i LED TV kullanıyor. Bu oran üç dört yıl önce yüzde 40’lar civarındaydı. Artık evlerde tüplü TV görmüyoruz. TV’ler çok hızlı şekilde değişti. Ayrıca teknoloji tutkunu ve yeni bir model çıkınca televizyonunu değiştiren bir kitle var. Onlar da TV’lerini 4-5 yılda bir değiştiriyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Koreli Samsung’a Samsunlu rakip!

Türkiye’de başlatılan ‘yerli ve milli’ trendi cep telefonu sektöründe de karşılık buluyor. Reeder markasıyla pazarda yer alan Türk üretici Selekt Bilgisayar, yeni modellerini Samsun’da açtığı merkezde üretecek.

Selekt Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral, 8 milyon TL yatırımla Samsun’da üretim ve teknik servis merkezi kurduklarını belirterek, “Hem tablet hem de cep üretimi yapacağız. Kapasitemiz 600 bin adet. Bunun 350 bin adedi cep telefonu tarafında. Bu yıl ise 70 bin adetlik üretim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıl bu kapasitenin tamamını kullanmayı hedefliyoruz. İlk etapta akıllı telefonlar, tabletler ve tuşlu telefon üretim planımız var. İlerleyen dönemde buna akıllı saat, akıllı ev aletleri, yapay zeka yazılım destekli tüketici elektroniği ürünleri de eklenecek” dedi.

Haberin Devamı

Tekno yatırım yağmuru

Çinli ortağı var

Çinli Kep firmasıyla üretime atıldıklarını da aktaran Saral, “Görüştük yatırımı beraber yapalım dedik. Onlar da incelediler ve gelmeye karar verdiler. İki ay gözlemlediler sonra da dört aylık bir süreçte ortaklığı kurduk. Firmada yüzde 10 ortaklıkları var. Temmuz 2017’de başlayan süreç, Şubat 2018’de tamamlandı. Şu anda üretim devam ediyor. 60 binlik üretimde tam kapasiteye geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Saral, şu anda cep telefonunu anakartı dahil Samsun’da dizdiklerini aktararak, telefonların üzerine ‘Made in Turkey’ yazısı da yazdıklarını, ihracatta da Türk malı olarak göründüğünü kaydetti. Saral, “Telefonun yüzde 55’i yerli kaynaklarla imal ediliyor. Zaten üretim ve montaj yüzde 50’den fazlasına denk gelmiyorsa telefon yerli sayılmıyor. Yerli malı sınıfına giriyoruz. Hedefimiz bataryayı da burada üretmek” dedi.

Yerlilerin payı yüzde 15 oldu

Uygar Saral, Türkiye’de bir yılda satılan cep telefonları arasında yerlilerin payının yüzde 15 olduğu bilgisini de vererek, kendilerinin cepte paylarının yüzde 1, tablette ise yüzde 20’lere yakın olduğunu aktardı. Saral, Türkiye’de cep telefonu pazarının ilk üç markasından birinin yerli bir marka olacağına inandığını ve kendilerinin hedefinin de ilk üçte yer almak olduğunu vurguladı. Samsun’da 80 kişiye istihdam yarattıklarına da değinen Saral, genç bir ekiple sektörde iddialı olduklarını belirtti. Saral, Samsun’da kuracakları ikinci operasyon merkeziyle de yerli teknoloji cihazları üretiminde yerli oranını artırarak devam edeceklerini kaydederek, “Bölgenin istihdam kapısı da olduk. Şehirde yapılan yatırımlar genelde sanayi ve hızlı tüketim üzerine. Bölgenin tek teknoloji yatırımını Samsun’a yaptık” dedi.