Ekonomi TEKNOFEST nefes kesti

TEKNOFEST nefes kesti

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, nefes kesen bir günle başladı. 20-23 Eylül tarihlerinde açık kalacak festivalin ilk gününe havacılık gösterileri, yarışlar ve ilginç gösteriler damga vurdu.

TEKNOFEST nefes kesti

TEKNOFEST nefes kesti
Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, ilk gününde nefes kesti. Demirören Medya Grubu’nun da iletişim sponsoru olduğu ve 20-23 Eylül tarihleri arasında açık kalacak festival, dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenleniyor. Açılışta konuşan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İstanbul’da milli havacılık ürünlerini gururla sergilediklerini belirterek, “TEKNOFEST İstanbul’un ana hedeflerinden biri bu milli teknoloji hamlemizi milli tutku sayesinde gerçekleştirmek ve bunu adeta toplumsal bir seferberliğe dönüştürmek” dedi. Bayraktar, “Bugün kurduğumuz bir ailenin, gördüğümüz bir düşün gerçek olduğu gün, bugün milli teknoloji hamlesi vizyonunu, on binlerce, yüz binlerce gencimizle paylaştığımız bir gün, bugün çıktığımız yolda artık tek başımıza olmadığımızı gösteren bir gün” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli hamle

Bayraktar, 7-8 yaşlarında kendi içinde havacılığın bir tutku olarak başladığını anımsatarak, o yaştan itibaren tutkunun hiç gitmediğini anlattı. “Bugün Türkiye’miz o tutku sayesinde milli İHA’larımıza, SİHA’larımıza sahip” diyen Bayraktar, 14 farklı kategoride 2 bini aşkın gencin yarıştığını söyledi. Bayraktar, “İnşallah ülkemiz çok daha iyi noktalara, semalarımızda, uzayda, milli teknolojimizle, kendi uzay ve hava araçlarımızla inşallah burada yaşadığımız tutku ve coşku sayesinde hak ettiği yere gelecektir” dedi.

TEKNOFEST nefes kesti

İnsanların içinde astronot olmak isteyerek uzay aracı, pilot olmak isteyerek uçak yapacağını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün artık bu kıvılcım ateşlerini burada alanımızda milli ATAK helikopterimizi, milli insansız hava araçlarımızı, milli ve özgün helikopter projelerimizi ve hatta eğitim uçağımız HÜRKUŞ’u gururla sergileyebiliyoruz. TEKNOFEST İstanbul’un ana hedeflerinden biri bu milli teknoloji hamlemizi milli tutku sayesinde gerçekleştirmek ve bunu adeta burada gördüğümüz gibi toplumsal bir seferberliğe dönüştürmek. Bu seferberliğin ancak bir toplumsal sahiplenmeyle olabileceğini görüp bir grup arkadaşımızla birlikte T3 Vakfı’nı kurduk.” Bayraktar, milli teknoloji hamlesinin işaret fişeğinin bu festivalle birlikte binlerce gençle atıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Gençleri ateşleyecek

Açılışa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Buralarda gördüğümüz bu heyecanı gören gençlerimiz ileride çok önemli projelere imza atacaklar. Çok büyük bir organizasyon. Burada hem STK’ların hem özel şirketlerin hem devletin, kamunun desteği var” dedi. Varank, bu festivaldeki amaçlarının, “Gençlerin gönlüne teknoloji ve havacılık ateşini düşürmek” olduğunu söyledi. Varank, “Buralarda gördüğümüz bu heyecanı gören gençlerimiz ileride çok önemli projelere imza atacaklar. Çok büyük bir organizasyon. Burada hem STK’ların hem özel şirketlerin hem devletin, kamunun desteği var” diye konuştu. Herkesin bir araya gelerek böyle bir şeyi başarmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Varank, “İnşallah bu festivalimizi uluslararası bir çapta dünyaca meşhur bir festival haline getirmek, buradan başarılı sonuçlar elde etmek istiyoruz. Bütün umudumuz gençlerimiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEKNOFEST nefes kesti

Bilgeler yetişecek

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da, yarının bilge insanlarının ve kaşiflerinin TEKNOFEST gibi vesilelerle çok daha motive bir şekilde yetişeceğini belirterek, “Eğitim ve gençlik politikalarımız tabii ki buradaki motivasyonla daha da teknolojik ve inovasyon yönünde, ezber bozan bir gençlik yönünde şekillenecektir” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın festivaldeki standında katılımcıları ağırlayan Kasapoğlu, bakanlığın projelerinin sergilendiği ve sportif yetenekleri ölçmek için çeşitli testlerin yapıldığı standa yoğun ilgi gösteren gençlerle sohbet ederek, fotoğraf çektirdi. TEKNOFEST’in Türkiye gençliği adına çok önemli bir festival olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, “Böyle bir festival ülkemizin yarınları adına çok adına önemli bir başlangıç. Gençliğimizin teknolojiye, inovasyona, yeniliklere teşvik etme noktasında motive eden, bilinç aşılayan bir festival. Ben müteşekkirim. Tüm paydaşları, destek olan bütün kurumlarımızı kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

TEKNOFEST nefes kesti

Türk Yıldızları’ndan büyük gösteri

Festival kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Türk Yıldızları yaklaşık 30 dakika süren gösteri gerçekleştirdi. Dünyanın 8 süpersonik savaş uçağı ile gösteri yapan tek akrotimi Türk Yıldızları nefesleri kesti. Türk Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetlerini, kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye bir gösteri şeklinde sunan Solo Türk Gösteri Ekibi ise, büyük ilgi gördü. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki hepsi özel eğitimli ve profesyonel paraşütçülerden oluşan Havacılık Komutanlığı, Hava Kuvvetleri ve Özel Kuvvetlere bağlı üç ayrı paraşüt timinin sergilediği gösteriler alkış aldı.

129 ATAK Helikopteri, Harp başlığı bulunmayan mühimmat ile ilk atış testlerini yapan TB2 Silahlı İHA ve Türkiye’nin ilk profesyonel milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk ile kızı akrobasi pilotu Semin Öztürk’ün akrobasi gösterileri hayranlıkla izlendi. Gösteriler festival boyunca her gün devam edecek.

Haberin Devamı

Atak’tan harmandalı

ATAK helikopterleri TEKNOFEST’te ‘harmandalı’ gösterisi düzenledi. Yerli ve milli helikopter ATAK’lar bir gösteri yaptı. Gösteride iki ATAK helikopteri karşılıklı harmandalı oynadı. İki helikopterin bu gösterisi izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

‘Gençler için önemli fırsat’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da festivalle ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Erdoğan, “İstanbul havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz gençlerimiz için önemli bir fırsat. Kız çocuklarımızın da geleceğin teknoloji dünyasında yer almasını sağlayacak bu imkanı iyi değerlendirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sofuoğlu yarışı kazandı

AK Parti Sakarya Milletvekili ve Dünya Supersport şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun kullandığı ‘Kawasaki H2R’nin katıldığı yarış düzenlendi. Sofuoğlu yarış öncesi ısınma amaçlı kısa bir gösteri yaptı. Kendisine tezahüratta bulunan vatandaşları motor üzerinde selamlayan Sofuoğlu, bir süre tek teker üzerinde ilerledi.

TEKNOFEST nefes kesti

Yarışta Sofuoğlu’na ‘Red Bull Racing Formula 1 arabası’, ‘Kawasaki H2R’, ‘Tesla P100 DL’, ‘Lotus Evora 430 GT’, ‘Aston Martin The New Vantage’, ‘Solotürk F16 uçağı’ ve ‘özel jet Challenger 605’ rakip oldu. Yarışı Sofuoğlu’nun kullandığı “Kawasaki H2R” önde tamamladı. Yarışı 9.43 saniyede tamamlayan Kenan Sofuoğlu, Red Bull Racing Formula 1 aracına 0.04 saniye fark atarak bu özel yarışın galibi oldu. Solo Türk de ziyaretçilerin tezahüratları eşliğinde alçak geçişlerin yer aldığı bir gösteri sundu.

Ödüllü yarışmalar

Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarından olan Dünya Drone Şampiyonası, Hackİstanbul, Hackathon, İHA-İKA, Su Altı, Robotik Fetih, Sürü İHA, Yapay Zeka, İnsanlık Yararına Teknoloji ve Robotaksi yarışmalarından oluşan Teknoloji Yarışmaları etkinliğin ilk gününde başladı. Ayrıca Savaşan İHA, TÜBİTAK İHA, Model Uydu ve Model Uçak yarışmaları gibi uçuşlu yarışmalar da gün boyu devam etti. 12 kategorideki yarışmalarda 2 milyon lira ödül dağıtılacak. Kazanan takımlara, 30 bin ila 250 bin lira arasında ödüller verilecek.

Uçaklarla fotoğraf çektirme kuyruğu

TEKNOFEST nefes kesti

TEKNOFEST’te ziyaretçiler uçaklarla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Özellikle festival kapsamında, toplumun her kesimine hitap eden farklı aktiviteler ve teknoloji yarışmaları dikkat çekiyor. Festivalde öğrencilerin yoğun katılımı vardı. Pek çok standda öğrencilere yönelik atölye ve deneyim merkezleri oluşturuldu. Ortaokuldan yüksek öğrenim mezunlarına kadar geniş bir yaş aralığına hitap eden ve yarışmacıların teknolojik ürünler tasarlayıp geliştirecekleri teknoloji yarışmaları, havacılık gösterileri, çocuk ve gençlere yönelik aktiviteler, teknoloji girişimleri ve yatırımcılarının biraraya geleceği uluslararası girişim fuarı, teknoloji gündemine ilişkin seminerler, teknoloji yarışmalarına katılan ekiplerin takım tanıtım standları, firmaların marka tanıtım standları yer alıyor.

Yazarlar