Teknoloji Beş "bu ne ki?" vukuatı!

Beş "bu ne ki?" vukuatı!

05.01.2010 - 11:15 | Son Güncellenme:

İnternette sayısız site, hizmet ve uygulama var. Ama bu beşine anlam vermek gerçekten kolay değil...

Beş bu ne ki vukuatı

İnternet üzerinde her gün birbirinden yararlı projeler, uygulama ve araçlar ortaya çıkıyor. Bu hizmetlerin çoğu birbirinin kopyası olduğu için kullanmak oldukça kolay.

Ama arada orijinal hizmetler de çıkıyor. Kullanıcıların ilk karşılaştığı anda ne yapacağını bilemediği, keşfetmesinin ya da alışmasının vakit aldığı hizmetler. "Bu da nereden çıktı?" dedirten online teknolojilerden 5'ini sizler için bir araya getirdik...

Semantic Web

Başta sadece metin tabanlı bir internet vardı. Daha sonra tıklanabilir bağlantılar geldi. Görseller, zengin medya içeriği, sosyal ağlar ve daha fazlası derken nereye gidiyor?

Semaktik internete! Semantik demek bir şeylerin anlamıyla ilişki içinde demek. Semantik internet demek anlamı alakalı internet demek. Peki bu ne demek? İşte bu mesele kafa karıştıran, henüz pratikte yeterince somut olarak görülmeyen, algılanmayan bir icat. Kısacası son zamanlarda adını çok sık duyuyoruz ama nedir, ne işe yarar hala pek anlayan yok...

3D alışveriş

Online alışverişe yeni bir soluk getirmeyi düşünen bu proje 3D alışveriş. Alışıldık online alışverişin hızı, basitliği, alakalı ürünleri kolayca kıyaslama imkanı olmadan internette ürün aradığınızı düşünün.

Siteye girdiğinizde direkt müzik çalması, sayfa yüklemelerinde takılma ve yavaşlık gibi rahatsız edici unsurlar Amazon Window Shop'u başarısız kılıyor. Online alışverişin bütün avantajlarını bir yana bırakıp, sanal bir 3D mağazada dolaşmak, gerçekten mağazada dolaşmanın keyfini vermekten çok uzak.

Bağlantı: Amazon Windows Shop Beta

RJDJ de neyin nesi?

"Zihin büken bir duyma tecrübesi" şeklinde tanımlanan RJDJ, iPhone'u sallayarak olan müzikleri değiştirme imkanı sunuyor.

Çevre sesleri alarak, hareketlerden gelen verileri de işin içine katarak özgün remixler oluşturma imkanı sunan hizmet, hem her dinlemede farklı bir müzik vaat ediyor, hem de kaydetme imkanı sunuyor.

Hizmet üzerinde bulunan tohum parçalar üzerine garip sesler ekleyerek, ortaya karışık bir şeyler çıkartan ilginç ve acayip bir iPhone uygulaması. Pel açıklayıcı olamadık değil mi? İşte RJDJ tam da bu nedenle listemizde...

Tıklayın: RJDJ web sitesi

Wordle?

Wordle online bir oyuncak. Verdiğiniz metin dosyasındaki kelimelerden ortaya karışık bir resim çıkartıyor.

En sık kullanılanlar daha büyük, daha renkli görünürken bu kelime bulutundan yazının içeriğine dair bir fikir elde etmek mümkün. Oluşan resimleri galeri haline getirmek mümkün. Ama güzel görsel olmanın dışında hiçbir işlevi yok.

Normalde etiket bulutu, farklı önemdeki anahtar kelimeleri ön plana çıkartır ve sörfü, bilgi aramayı kolaylaştırır. Bu hizmetin ise böyle bir özelliği yok. Kısacası Wordle da "bu ne işe yarar ki?" diye sorduran garip hizmetlerden biri...

Tıklayın: Wordle

"Bu dalgametre de ne?"

Google'dan yeni bir hizmet geldiğinde heyecan uyandırıyor. Google DNS ne yapıyor iyi kötü büyük çoğunluk anlıyor. İnternet adreslerini bularak sorun gideriyor, yasaklı sitelere erişim sağlıyor ve sayfa açılışını da hızlandırabiliyor.

Ama Google Wave de neyin nesi? Blog yazmak için mi? E-posta mı? Bir tür MSN mi?

Tam bir tanım yapmak gerçekten çok zor. Pek çok işi yapıyor ama özellikle ön plana çıktığı bir nokta yok. geleceğin teknolojisi olabilir ama pazarlama açısından ne yaptığını açıklamaya kalkan reklamcılara afakanlar basacağı da kesin. Yine de Wave, listemizdeki eli yüzü en düzgün madde olarak dikkat çekiyor; en azından bir geleeği var...

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.