Teknoloji Bildiğiniz sabit disk, ama...

Bildiğiniz sabit disk, ama...

25.12.2009 - 00:03 | Son Güncellenme:

Sabit diskinizin kapasitesini unutun; artık çok daha fazlasını depolayabilecek. Peki ama nasıl?

Bildiğiniz sabit disk, ama...

WD (Western Digital) yeni bir sabit disk formatı kullanmaya başlıyor. Advanced Format ismindeki bu yeni teknoloji ile sabit diskte yüzde 7 ila yüzde 11 arasında kapasite artışı sağlanıyor.

Bu yeni format sürücü sektör boyutlarındaki değişikliklerden faydalanarak ek alan açmayı başarıyor. Sonuçta Advanced Format kullanan 1 TB'lık bir sabit diskte 100GB'tan fazla ek alan kazanmak mümkün oluyor. Diğer sabit disk üreticileri de bu formata geçerek kullanıcılara mevcut sabit disklerde daha geniş alan sunacak.

Western Digital'in açıklaması alan kazanmak için 3 farklı teknik olduğunu belirtiyor. Bunlar bit yoğunluğunu arttırmak, inç başına düzen iz sayısını arttırmak ya da plaka arttırmak. Bit yoğunluğunu arttırmak eldeki imkanları değerlendiren bir yöntem.

Nasıl alan kazanıyor? Hangi modelde var?

Her sabit disk izinde sektörler var. Günümüzde kullanıcı bilgisi 512 byte'lık sektörlerde depolanıyor. Bu güncel gelişmeler ışığında 4,096 bit olarak ayarlanıyor. 512 bitlik boyut oldukça eski. Her sektörde bir açık, Sync/DAM ve hata düzeltme bilgileri yer alıyor. Eskiden kalma mimari ECC (Error Correction Code) için çok verimsiz ve çok fazla yer kaplıyor.

Advanced Format ile Sync/DAM blokları, sektörler arası boşluklar ve 8 ayrı ECC bloğu kaldırılıyor ve yüzde 7 ila yüzde 11 alan kazanılıyor. Ayrıca hata düzeltmede de yüzde 50 gelişme sağlanıyor. Yani sadece alan açılmıyor, veri güvenliği de artıyor.

WD''in Caviar Green serisi sabit diskleri 2TB'a çıkabilen kapasitelere sahip ve Advanced Format kullanıyor. WD yeni modeller ve farklı kapasitelerde Advanced Format kullanan modeller çıkartacak. Advanced Format, Windows 7, Vista ve Mac OS X ile uyumlu. Windows XP gibi eski işletim sistemleri için ise optimize edilmemiş.


İşte yeni etiket

Etiketleri dikkatli okumak gerekiyor.

Teknoloji şeması 1

Bu yeni teknolojinin çalışma prensibini Western Digital böyle gösteriyor.

Eski standartların verimsizliği

Eskiden kalma ve hala kullanılan Legacy teknolojiler verimliliği düşürüyor. WD bu yeni çalışmasıyla verimliliği çok arttırıyor.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.