Teknoloji Çin Yeni Yılı 2014

Çin Yeni Yılı 2014

29.01.2014 - 23:16 | Son Güncellenme:

Çin Yeni Yılı, ay takvimine göre düzenlenen Çin'de yılın en önemli bayramıdır.

Çin Yeni Yılı 2014

Çin Yeni Yılı 2014

Bahar Bayramı olarak da bilinen Çin Yeni Yılı, ay takvimine göre düzenlenen ve her yıl ilk kameri ayının yeni Ay gününde kutlanan Çin'in en önemli bayramıdır. Miladi Takvime göre tam tarih 21 Ocak -21 Şubat arasında bir güne denk gelir. 2014 yılında Çin Yeni Yılı, 31 Ocak'ta başlamaktadır ve "At Yılı" dır.


Çin Yeni Yılı'nda günlerce süren kutlamalar, yemekler ve eğlenceler düzenlenir. Bu yıl "At Yılı" aynı zamanda "Yang Wood" yılına da denk gelmektedir. Uzmanlar bu yıl insanların, prensiplerine daha bağlı olacağını ve güç bulacağını belirtiyor.

Çin Yeni Yılı Kutlamaları

Çin Yeni Yılı'nın önceki akşamında aileler bir araya gelerek akşam yemeği yer. Herkesin evini baştan sona temizlemesi de gelenektir. Bu sayede geçen yılın tüm hastalık ve kötülüklerini evlerinden kovduklarına ve şans, mutluluk, sağlık gibi iyi dileklere evlerini açtıklarına inanırlar. Pencereler ve kapılar rengarenk kağıtlarla süslenirken dev geçit törenleri, havai fişek gösterileri ve eğlenceler düzenlenir. Çin Yeni Yılı'nda kırmızı zarf içerisinde para vermek gelenektir. Ancak hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda bu yıl havai fişek kullanımının yapılmayacağına dikkat çekildi. Büyük bir hava kirliliği sorunu yaşanan ülkenin bazı bölümlerinde güneş ışınlarını kirlilik sebebiyle ulaşamadığı belirtildi.

Çin Yeni Yılı'nın Kökeni

Çin Yeni Yılı'nın başlangıcını işaret eden hikayeler ve efsaneler mevcuttur. Efsaneye göre Çin Yeni Yılı, Nian ismindeki bir canavara karşı yapılan kavga ile başlar. Nian, yeni yılın ilk gününde evlere gelecek , tüm erzakları, ekinleri, hatta köylüleri ve özellikle çocukları yiyecektir. Kendilerini ve ürünlerini korumak için köylüler evlerinin önüne her yıl yiyecek bırakır. Nian bu yiyecekleri yedikten sonra insanlara saldırmaz. Günlerden bir gün Nian, kırmızı kıyafetler giyen bir çocuk görünce korkar. Bunu gören köylüler Nian'ın kırmızı renkten korktuğuna inanır ve yeni yıl yaklaşırken her tarafı kırmızı fenerler ve süslerle donatırlar. Havai fişekleri de yine Nian'ı korkutmak için kullanırlar. Bu sayede Nian bir daha asla o köye uğramaz. Efsanenin sonunda Nian Taoist bir keşiş olan Hongjun Laozu tarafından hapsedilir.

Çin Yeni Yılı hangi ülkelerde kutlanır?

Çin Yeni Yılı, Çin anakarası , Hong Kong, Macau, Tayvan, Singapur, Tayland, Endonezya, Malezya, Mauritius, Filipinler ve tüm dünyadaki Çin mahallelerinde kutlanır.

2014 At Yılı

2013 Yılan Yılı'nı geride bırakan Çin, 31 Ocak 2014 itibariyle At Yılı'na giriyor. Çinlilere göre At Yılı genellikle bolluk ve mutluluk ile geçer. Çinliler için 2014 yılı aynı zamanda Tahta elementi ile birlikte ifade edilmektedir. 2015 Keçi Yılı olacaktır.