Teknoloji Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

29.06.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:

Fitbit’in en hafif akıllı saati Versa, 4 günü aşan pil ömrü, sağlık tabanlı teknolojisi, Android ve iOS ile uyumlu olmasıyla epey dikkat çekiyor. Türkiye’de de satışa çıkan Fitbit Versa’yı sizler için detaylı inceledik.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Fitbit'in en son etkinlik izleyicisi ve sağlık odaklı akıllı saati Versa, kadınlara yönelik ancak erkekler için de uygun olan 38mm Apple Watch gibi görünüyor.

Kadınlar, genellikle erkeklerden daha küçük bileklere sahip. Fitbit Versa aslında daha küçük ve hafif saat gövdesiyle daha çok kadınları hedefliyor. Fitbit Ionic’ten daha zarif ve görünüşte standart bir akıllı saat gibi. Şu anda akıllı saat sahiplerinin yüzde 60'ından fazlası erkek ve bence Fitbit bu pazarı kadınlar için büyütme fırsatı yakaladı.

Bununla birlikte Versa,Ionic’in daha büyük, açılı tasarımına kıyasla daha küçük model tercih eden erkeklere de uygun bir akıllı saat. Ekran, istatistikler ve Fitbit Coach ile interaktif egzersiz seansları için kesinlikle yeterince büyük.

Haberin Devamı

Fitbit Versa, günlük yürüyüş yapanlardan, koşuculara, bisikletçilere, yüzücülere veya ciddi sporculara kadar geniş bir yelpazede insanı hedefliyor. Sadece sağlığımıza odaklanmak değil, sakinliğimizden uykuya kadar detaylı takip özellikleri sunuyor.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Bilekte yok gibi

Fitbit Versa, bir akıllı saat için oldukça büyük olan Ionic’ten önemli ölçüde daha küçük. Apple'ın 38mm Watch’ları kadar denilebilir. Ayrıca daha ince ve daha hafif. Apple Watch'ın ekranıVersa'dan daha geniş ve ondan daha ince çerçevelere sahip.

Fitbit Ionic’in özellikle kadınlar için çok büyük olduğu söylenmiş ve firma bu yüzden epey eleştirilmişti. Ancak, Versa kadınlar için daha uygun olsa da, aşırı derecede kadınsı değil. Daha küçük bir akıllı saat kullanmayı tercih eden erkekler de rahatlıkla kullanabilir.

38mm Apple Watch 3’e kıyasla Versa, bilekte daha hafif. Kullanırken bileğinizde olduğunu hiç hissetmiyorsunuz. Ekran da videolar için oldukça kullanışlı. Egzersizlerinizi rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Farklı kayış seçenekleriniz var ama benim test ettiğim modelde silikon kayış vardı. Farklı renklerdeki silikon kayışlar Fitbit'e göre "leke geçirmez" ve daha yoğun aktiviteler için kesinlikle en iyi seçim. Spor yaparken kullanacaksınız silikon olanlar bence de doğru seçim. Özel dokuma ve metal kayış seçenekleri de var. Bunlar daha şık, iş için daha iyi ama daha pahalı. Deri kayışlar dayanıklı olsa da suya karşı dayanıklı olmadığından duşa girerken çıkarmayı unutmayın ve yüzerken silikonu takın.

Haberin Devamı

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Güneş ışığı altında bile rahatlıkla görülebiliyor

Renkli dokunmatik ekran 300 x 300 piksellik çözünürlüğe sahip ve 1000 nite ulaşıyor. 1000 nit, saat çalışırken parlak güneş ışığı altında bile ekranı görüntüleyebileceğiniz anlamına geliyor. Tipik LCD ekranlar sadece 200-300 nit değerinde.Fitbit, ekranda görülebilen son tarihsel verilerin miktarını da artırdı.

Yüzücüler için, Versa 50 metreye kadar su geçirmez. Su direnci iyi çalışıyor. En azından, duşa girerken onu çıkarmanıza gerek yok.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Fitbit Versa neler yapabiliyor?

Yerleşik GPS hariç, Fitbit Versa, Ionic’in tüm işlevlerini içeriyor. Bunun yerine, Versa akıllı telefonunuzun GPS'sine bağlanabiliyor.

Versa, adımları, katedilen mesafeyi, yakılan kalorileri, tırmanışları, aktif duruşları, ayrıca otomatik uyku ve etkinlik takibini ölçebiliyor.Fitbit, egzersiz, uyku etkinliğini artırmak ve kalp sağlığını izlemek için PurePulse kalp atış hızı monitörünü kullanıyor.

Haberin Devamı

Doktorunuz kalp atış hızınızı test etmek için parmağınızın üzerine yüzük boyutunda bir sensör takabilir. Fitbit'in PurePulse teknolojisi kan akışını ölçmek için yeşil LED ışığını (saatin altından) kullanıyor. Bu, pahalı ve rahatsız edici göğüs bantları ve elektrokardiyogramlara (EKG'ler) ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Ancak bunların yüzde 100 doğruluğu henüz kanıtlanmadı.

Böylece Fitbit, kardiyo fitness seviyenizi ve istirahat kalp atış hızınızı ölçebilir. Egzersiz sırasında hangi kalp atış hızı bölgesinde bulunduğunuzu belirleyebilirsiniz. Ayrıca gece boyunca hangi uyku aşamalarını ölçtüğünüzü de görebilirsiniz.

Saat ayrıca kandaki oksijen miktarını tahmin eden SpO2 sensörüne de sahip. Böylece spor aktivitesi sırasında kan oksijenasyonunuzu izleyebilirsiniz. Sağlık tarafında, SpO2 değeriniz önemli bir gösterge. Eğer yüzde 95'in altına düşerse, zayıf kan oksijenasyonu (hipoksi) belirtisi olabilir.

Haberin Devamı

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Ionic gibi, Versa’da da bir dizi yerleşik egzersiz programı olan Fitbit Coach bulunuyor. Önceden yüklenmiş programlarla olarak geliyor. 10 veya 7 dakikalık egzersiz, şınavlar, gölge boksu, atlama krikoları, bisiklet sürüşleri gibi.

Versa, koşu bandı veya ağırlık antrenmanı gibi spor salonu tabanlı antremanlar da dahil olmak üzere birçok aktiviteyi takip edebilir . Faaliyetler arasında Koşu, Bisiklet, Yüzme, Koşu Bandı, Ağırlıklar, Aralıklı Zamanlayıcı ve Egzersiz yer alıyor. Her modu, hızlıca açabilirsiniz.Fitbit uygulamasının Alıştırma bölümünde, haftalık hedefinizi haftada kaç kez yapmak istediğinizi kişiselleştirebilirsiniz.

SmartTrack özelliği, yaptığınız aktiviteyi belirlemek için hareketinizin yoğunluğunu ve modellerini tespit etmek adına 3 eksenli ivmeölçer kullanıyor. Daha sonra egzersizlerinizi otomatik olarak tanıyabilir ve kaydedebilirsiniz. Ne kadar süre aktif kaldığınızı, yakılan kalori sayısını ve kalp atış hızınızı ölçebilirsiniz.

Versa, gece boyunca elde ettiğiniz farklı uyku seviyelerini ölçerek derinlemesine uyku takibi sunuyor. Uyku kalitesi şu anda büyük bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Bu yüzden kendiniz anlamanız önemli. Kötü uyku, diyabet riskinin artması ve belinizin etrafında 3 cm daha fazla yağ ilave edilmesiyle ilişkilendiriliyor.

Versa, kalp atış hızınızı temel alan kişiselleştirilmiş solunum seanslarını takip ederek gün içinde sakin anlar bulmanıza yardımcı olabilir. İki dakikalık ve beş dakikalık nefes egzersizleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Kadın sağlığına önem veriyor

Kadınlara odaklanan Fitbit, kullanıcıların kendi vücutlarıyla uyum içinde kalmalarına ve adet döngüsünün ayrıntılarını kaydederek değişiklikleri izlemelerine olanak tanıyan Kadın Sağlığı İzleme'yi de saate eklemiş. Bu, üçüncü taraf bir uygulama yüklemeden başka bir akıllı saatte kullanılamaz.

Fitbit, kadınların adet döngüsünün genel sağlıklarına nasıl etki ettiğini anlamalarına yardımcı olmak istiyor. Araştırmasına göre, kadınların yüzde 80'i adet döngüsünde kaç faz olduğunu bilmiyordu ve yüzde 70'inden fazlası bir döngünün ortalama uzunluğunu doğru olarak tespit edemedi.

Kadınlar, adet döngüsü verilerini, baş ağrıları, akne ve kramplar gibi semptomları kaydedebilir. Kullanıcılar bileklerindeki saate bir bakışta kendi döngülerinde nerede olduklarını görebilirler.

Bu Fitbit uygulaması aracılığıyla tüm Fitbit kullanıcılarına açık. Sadece Fitbit Ionic ve Versa kullanıcıları bunları saatlerinde görebiliyor. Veriler, cihazın altından yukarı doğru kaydırarak kullanılabilen Versa'nın yeni Today ekranında gösteriliyor. Aynısı Fitbit Ionic için de geçerli.

Daha genç kullanıcılar, Fitbit uygulaması aracılığıyla menstruasyon döngüsü, yumurtlama, doğurganlık ve eğitsel içerikli yaygın yanlış kavramlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. Kadın sağlığı bilgisi, doğurganlık planlaması ve genel üreme sağlığı için yararlı olabilir.

Kullanıcılar bu tür verileri telefondan ve Fitbit uygulamasından gizlemeyi seçebilir.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

GPS var ama yerleşik değil

Ionic, yerleşik GPS’i olan tek Fitbit akıllı saati. Versa, Charge 2 veya Blaze, akıllı telefonunuzun GPS'sine bağlanabiliyor.

Telefonunuz her zaman yanınızdaysa bu işlev gayet iyi çalışıyor. Telefondan bağımsız olmak isterseniz, Ionic’in dahili GPS'i daha mantıklı.GPS eksikliği, Versa'nın Ionic’ten daha ucuz olmasının temel nedenlerinden de biri.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Hangi uygulamaları Versa ile kullanabilirsiniz?

Fitbit Versa sadece bir etkinlik izleyicisi değil, aynı zamanda bir akıllı saat. Bu, Fitbit'in kendi ve üçüncü taraf uygulamaları çalıştırabileceği anlamına geliyor. Telefon uygulamasından indirilebilecek 500'den fazla uygulama ve farklı saat yüzleri var.

Versa içine yapılmış Weather ve Strava egzersiz uygulamaları bulunuyor. Ayrıca, Versa'nın 2.5GB belleğinin taşıyabileceği 300 şarkıyı Müzik uygulamasından kontrol edebilirsiniz. Fitbit Connect masaüstü uygulamasını kullanarak izleyiciye müzik yükleyebilirsiniz. iTunes ile uyumlu ama Spotify ile değil.

Versa'ya yükleyebileceğiniz diğer popüler uygulamalar arasında akıllı aydınlatma için Philips Hue bulunuyor.Böylece akıllı ışıklarınızı veya Nest akıllı termostatınızı bileğinizden kontrol edebilirsiniz. El feneri, dünya saati ve hesap makinesi gibi birçok yardımcı program da var.

Versa ve Ionic ile yapılan büyük değişim, çağrılar veya mesajlara saat üzerinden cevap verilebilmesi. Saatten geri gönderebileceğiniz bir dizi yazılı yanıt var. Önceden doldurulmuş ve özelleştirilebilir yeni hızlı yanıtlarla kullanıcılar, bildirimlerine ve metin mesajlarına doğrudan Versa'dan yanıt verebilir.Fitbit uygulamasındaki metin mesajlarına beş adede kadar hızlı yanıt eklenebiliyor. Metinler 60 karakterle sınırlı.

Yanıtla seçeneğini görmek için mesajın altına aşağı doğru ilerleyin. Varsayılan veya özel mesajla yanıt vermeyi seçebilirsiniz. Ya da 10 emoji arasından seçim yapabilirsiniz.

Mesajlaşma uygulaması başına en fazla beş özel yanıt oluşturabilirsiniz. Metin mesajlarına ek olarak, WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, Twitter ve Line gibi uygulamalardan gelen yanıtları özelleştirmeyi de seçebilirsiniz.

Bileğinizde vızıldayan sessiz bir alarm kurabilirsiniz. Bunu kapatmak için düğmeye basmazsanız, sizi tekrar uyandırmadan önce dokuz dakika ertelemenize izin veriyor.

Fitbit Versa akıllı saat inceleme: Erkeklerden çok kadınlara yönelik

Pil ömrü nasıl?

Fitbit Versa, yerleşik GPS'ye rağmen büyük kardeşi Ionic’ten (5 gün) biraz daha az pil ömrüne sahip(4 gün).Bu, en son Apple Watch’un en az iki katı.

Fitbit, Versa için tamamen yeni bir şarj cihazı tasarladı. Versa'yı, Ionic ile yaptığınız gibi manyetik şarj cihazını bağlamak yerine kelepçeli bir porta yerleştiriyorsunuz. Aslında Ionic ile aynı manyetik şarj aleti tasarımını burada da kullanabilirdi.

Sonuca bağlıyorum

Versa, Ionic’le tamamen eşit olmasa da, daha hafif, ucuz ve daha arkadaş canlısı bir tasarıma sahip.

Parlak ve güzel ekran, geliştirilmiş kalp atış hızı sensörü, akıllı bildirimler, temassız ödeme özellikleri Versa’nın sevilmesini sağlayacak özelliklerden.

Yerleşik GPS'in olmaması telefonsuz koşuya gidenleri etkileyebilir. Bunun dışında çoğumuz akıllı telefonumuzu elimizden düşürmüyoruz. Böylece Versa telefondaki GPS'i kullanabilir.

Kadın sağlığı izleme işlevleri nüfusun büyük çoğunluğuna yardımcı olabilir.

Versa en başarılı akıllı saat olmasa da, en iyi etkinlik izleyicilerinden biri olmaya devam ediyor. Yeni uygulamalar eklenirken, Fitbit,akıllı saat pazarındaki yerini fitness, sağlık ve aktivite izleme özellikleriyle korumaya devam ediyor. Bu açıdan Versa, daha fazla insanı Fitbit smartwatch dünyasına kazandıracak gibi görünüyor.

Tüm bunların yanında fiyatı bir hayli yüksek. 1199 TL’den başlıyor ve 1890 TL’ye kadar çıkıyor. Apple Watch Series 3'ün 38 mm için başlangıç fiyatı ise 1649 TL. Apple’da pahalı ama Versa'dan daha şık ve fitness özellikleri eksik değil.

ARTILARI

  • Hafif tasarım
  • Özelleştirilebiliyor
  • Nispeten düşük fiyat

EKSİLERİ

  • Çocuksu hissettirebilir
  • Pil ömrü Ionic kadar iyi değil ama Apple Watch’tan daha iyi
  • Yerleşik GPS yok