Teknoloji General Mobile GM 6 incelemesi (VİDEO)

General Mobile GM 6 incelemesi (VİDEO)

13.06.2017 - 13:50 | Son Güncellenme:

General Mobile’ın birçok kişi tarafından merakla beklenen ve fiyat-performans bakımından pazarda epey tercih edilen telefon serisinin yeni üyesi GM 6’yı inceledik. Android One kapsamında en güncel Android sürümünü kullanıcılara sunacak GM 6’ya gelin yakından bakalım.

General Mobile GM 6 incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

General Mobile, Android One programının yeni üyesi GM 6’yı geçtiğimiz dönemde Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi 2017 etkinliğinde tanıttı.

General Mobile, yeni telefonu GM 6 ile uygun fiyat ve en güncel Android sürümü iddiasını bu modelde de devam ettiriyor. Bu yüzden de şirket, GM 6’da tüketicilere en iyi kullanım deneyimini sunmak için epey çalışmış. GM 6, Android’in en güncel sürümünü kullanma avantajının yanında, flaşlı 8 MP ön ve 13MP arka kamerasıyla da iyi bir fotoğraf deneyimi sunuyor.

Biz de GM 5’in başarısını sürdürmeyi amaçlayan GM 6’nın tasarım, performans, kamera gibi yeteneklerini detaylı bir şekilde inceledik.

Hiç vakit kaybetmeden General Mobile GM 6’nın tasarımıyla incelememize başlayalım.

Haberin Devamı

TASARIM

General Mobile GM 6’nın tasarımı GM 5 ve GM 5 Plus’tan izler taşıyor. Göze hoş gelen tasarımda telefonu metal bir çerçeve sarmalıyor. Bu da sizde bir güven hissiyatı oluşturuyor. Yumuşak dokulu arka kapak ise pürüzlü yapısıyla elde güçlü bir tutuş hissiyatı oluşturuyor. 2.5D kavisli ekran da tutuşu güçlendiren unsurlardan bir diğeri.

Cihaz 5 inç boyutunda bir ekrana sahip olsa da tek elle rahatça kullanılabiliyor. 144 x 71.3 x 8.6 mm ebatlarında ve 150 gram ağırlığında olan telefonun kullanıcılardan gelen geri bildirimler sonucunda ön yüzeyine bir önceki modelde bulunmayan fiziksel ana ekran tuşu ve parmak izi sensörü eklenmiş. Parmak izi sensörü epey hızlı çalışıyor. 0,2 milisaniyede telefonunuzu açabiliyorsunuz.

Kendi segmentindeki bir telefona göre parmak izi sensörünün bu denli hızlı çalışması da açıkçası benim hoşuma gitti. Ayrıca telefonun kilidini açmak için fiziksel ana ekran tuşuna bastırmanıza da gerek yok.

Telefonun arka kapağı açılıp pili değiştirilebiliyor. Kapağı açmak da oldukça kolay. Sol alt kısmında tırnağınızı takıp açmanız için bir boşluk bulunuyor. İleride yaşanabilecek bir pil sorununda ya da şarjınız bittiğinde ve pilinizi şarj edecek bir yer bulamadığınızda pillin değiştirilebilir olması epey işinize yarayabilir.

Yine cihazın arka kısmından devam edelim. GM 6’nın arkasında bir miktar dışa çıkıntı yapan tek lensli kamera, çift LED flaş, General Mobile ve Android One logoları yer alıyor. GM 5’te arka kameranın altında yer alan flaş, GM 6’da kameranın yanına konumlandırılmış. SIM ve microSD kart girişi de arka kapağın altında. Ayrıca telefonun çift SIM kart desteği sunan modeli de bulunuyor. Bizim kullandığımız model de çift SIM kart destekli.

Haberin Devamı

GM 6’nın sağ tarafında güç düğmesi, sol tarafında ses tuşları, alt tarafında microUSB girişiyle hoparlör ve üst tarafında ise 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor.

Hoparlörün sunduğu ses seviyesi de beklentilerimi karşıladı. GM 6 aynı zamanda Dolby Audio yazılım desteğine sahip.

Renk seçenekleri bakımından GM 6’da oldukça popüler olan uzay grisi ve altın renk seçenekleri bulunuyor.

Toparlayacak olursam General Mobile GM 6 tasarım olarak gayet güzel görünüyor. Firma, malzeme ve işçilik kalitesiyle de başarılı bir cihaz yapmış.

EKRAN

General Mobile GM 6’nın şimdi de ekranına bir göz atalım. Cihazda 720p çözünürlüte 5 inç IPS ekran bulunuyor. Gönül isterdi ki tıpkı GM 5 Plus’ta olduğu gibi bunda da Full HD çözünürlük kullanılsın ama kullanılmamış. Ekran aynı zamanda 400 ppi piksel yoğunluğuyla ortalama bir netlik sunuyor. HD ekran çözünürlük aynı zamanda pilin daha uzun gitmesine de katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Ekranın parlaklık düzeyi ise kendi sınıfı için makul düzeyde. Bu arada 5 inç boyutundaki ekran Gorilla Glass ile korunuyor. Genel olarak parlaklık konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Cihazı güneş ışığı altında dahi rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Görüş açıları da gayet iyi.

Kısaca GM 6’nın ekranı kullanıcılara tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. Ekranın renk üretimi fena değil. Sosyal medyada takılırken, video izlerken veya oyun oynarken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca ekrana bir ekran koruyucu almanıza da gerek yok. Çünkü cihaz kutunun içinden ekran koruyucusu yapıştırılmış bir şekilde çıkıyor.

PERFORMANS

Şimdi de gelelim General Mobile GM 6’nın performansına. Daha önceki modellerde Snapdragon işlemci kullanan General Mobile, bu modelde MediaTek işlemciye yer veriyor. GM 6’da dört çekirdekli MediaTek 6737T işlemci kullanılıyor. Bu işlemci 1.5 GHz’lik dört adet Cortex-A53 çekirdek barındırıyor.

Haberin Devamı

Snapdragon 615’e denk gelen bir performans sergileyen bu işlemciye 3 GB RAM, Mali-T720 MP2 grafik işlemcisi ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Depolama alanı microSD kart desteğiyle 128 GB'a kadar arttırılabiliyor. GM 5’te ise 16 GB dahili depolama alanı ve 2 GB RAM bulunuyordu. GM 6’da hem hafıza hem de RAM alanında artış yaşanmış. Cihazın Android 7.0 ile çalıştığını da ekleyelim.

GM 6, yer aldığı orta segmente göre başarılı bir performans sergiliyor. Cihaz, yüksek performans gerektiren oyun ve uygulamaları rahatlıkla çalıştırabiliyor. Oyun oynarken uygulamadan dışarı atma veya donma gibi problemlerle de karşılaşmadım. Oyun oynarken hissedilen ısınma/sıcaklık her telefonda karşılaşılabilecek cinsten. O yüzden kullanıcılar için pek problem yaratacağını düşünmüyorum.

GM 6’da da birçok telefonun aksine FM radyo özelliğinin de olduğunu ekleyelim. İnternete ihtiyaç duymadan sevdiğiniz radyo kanallarını bu sayede dinleyebiliyorsunuz.

GM 6’nın performans testlerine baktığımızda ise ortalarda yer aldığını görüyoruz. GM 6, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 643, çok çekirdek performansından 1699, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 36.989 puan aldı. Basemark OS II’den ortalama 731, sistemden 1271, grafikten ise 385 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinde 266, Slingshot Extreme'den 183, Ice Storm Unlimited'dan 6463, Ice Storm’dan 6664, Ice Storm Extreme'den 4194 puan aldı.

GM 6, 3000 mAh bataryasıyla ortalama bir kullanım dahilinde bir günü tamamlayabiliyor. Kullanım sıklığınızı biraz azaltırsanız, pil ömrünüz bir günü de geçebilir. Şarj konusundaysa sıfırdan yüzde yüze yaklaşık 1 saat 45 dakikada çıkabiliyor.

Kısaca GM 6, hitap ettiği kitle için fazlasıyla yeterli bir performans sunuyor.

ARAYÜZ

Android One programının üyesi olan GM 6, saf Android deneyimi sunuyor ve vanilla arayüzle yani standart Android ekranıyla geliyor. Sistemi yavaşlatacak herhangi bir tema veya gereksiz uygulama olmadığından arayüz hızlı çalışıyor.

Google deneyimi ön planda olan telefonda Google’ın Google, Haritalar, Gmail, Takvim, Fotoğraflar, YouTube, Hangouts, Çeviri gibi uygulamaları ön yüklü geliyor.

Aynı zamanda uygulama menüsü en sık kullandığınız uygulamaları en üstte gösteriyor. Menünün en tepesinde uygulamaları kolayca bulmanızı sağlayan bir arama çubuğu da mevcut.

Diğer modellerde olduğu gibi GM 6’da da GM Asistan uygulaması ön yüklü geliyor. GM Asistan, kullanıcıya telefonu daha verimli kullanılması konusunda bazı araçlar sunuyor. Önbellek temizleyici, hızlandırıcı, güç tasarrufu gibi. Yine buradaki Hata Bildirimi bölümünden telefonu kullanırken karşılaştığınız herhangi bir hatayı General Mobile ekibine iletebiliyorsunuz.

KAMERA

GM 6’nın ön ve arka kamera performansına baktığımızda telefon ortalama bir performans sergiliyor.

Cihazın arkasında f/2.0 diyafram açıklığında, otofokus destekli ve çift LED flaşlı 13 MP arka; ön tarafında ise f/2.2 diyafram açıklığında HDR özellikli 8 MP kamera bulunuyor. Ön kameranın yanında da LED flaş yer alıyor. Bu sayede karanlık veya yetersiz ışıklı ortamlarda özçekimler yapmak daha kolay hale geliyor.

Kamera, telefonun kendi segmenti için yeterli performans sunuyor. Otofokus desteğiyle netleme konusunda başarılı bir iş çıkartan arka kamera, iyi ışık koşullarında parlak ve canlı fotoğraflar çekebiliyor. Renkler ise doğal. Ancak gece veya düşük ışıklı ortamlarda arka kamera istenileni ne yazık ki veremiyor.

Öndeki 8 MP kamerayla mutlu anlarınızı veya selfielerinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Flaş ise özellikle karanlık ve düşük ışıklı ortamlarda daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı oluyor.

4K video çekemeyen telefonun, kamera ara yüzünün kullanımı oldukça kolay. İstediğiniz ayara kolayca erişebiliyorsunuz. Ön yüklü gelen çeşitli çekim modlarını da kullanabilirsiniz.

Video kısmında ise hem ön hem de arka kamera Full HD video kaydı yapabiliyor. Elektronik görüntü sabitleme sistemi bulunan kamera video konusunda da tatmin edici sonuçlar veriyor. Ses kalitesi de iyi seviyede.

Tüm bunlara ek olarak hem ön hem de arka kamerada 16:9 formatta çekim yapmak isterseniz çözünürlük düşüyor. Yüksek çözünlürlükte 4:3 formatta çekim yapıyorsunuz.

SONUÇ

General Mobile’ın piyasaya sürdüğü Android telefonlara tüketiciler bir hayli ilgi gösteriyor. Bunun altında ise cazip görünen teknik özellikleri ve uygun fiyatı yatıyor. GM 6’da bunun bir örneği.

Bir telefona çok fazla para vermek istemeyen ama günlük telefon işlevlerini yerini getirmenin yanında oyun oynayıp sosyal medyada takılabileceğiniz bir akıllı telefon arıyorsanız, GM 6’ya göz atabilirsiniz.

Uzay grisi ve altın olmak üzere iki farklı renk seçeneğinin yanında tek/çift SIM kart versiyonlaru da bulunan GM 6’ya 1.099 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Sad Android deneyimi
  • Ele oturan tasarım

EKSİLERİ

  • Düşük ışıklarda kamera performansı