Teknoloji Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

20.06.2018 - 13:39 | Son Güncellenme:

Huawei P20, üç kameralı P20 Pro'nun altında, bütçe dostu P20 Lite’ın ise üzerinde yer alan bir akıllı telefon. Huawei P20, şirketin amiral gemisi olarak pazarlanmasa da verdiğiniz paraya değecek fantastik bir özellikler sunuyor. Huawei P20’yi sizler için detaylı inceledik.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Huawei P20, şirketin P serisine yönelik büyük güncellemesi ve çıtayı epey yükseltti. Şöyle de bir durum var ki Huawei P20, 2018'in en ilginç telefonu olamadı. Abisi P20 Pro, üçlü arka kamera, biraz daha büyük ekran ve daha yüksek fiyatıyla firmayı sırtlayan model.

P20’nin P20 Pro’ya göre dezavantajları, Huawei'nin ekstra kamera sensörünü çıkarması, RAM'ı azaltması ve OLED'i pek etkileyici olmayan LCD ile değiştirmesi.

Bunun yanında Samsung Galaxy S9 ve diğer pahalı amiral gemisi telefonlara alternatif olarak Huawei P20, fotoğraf alanında çok şey sunuyor. Bu güzel bir detay, çünkü insanların son dönemde en çok ilgisini çeken şey de telefonların kamera performansları.

P20, büyük bir ekrana sahip olmasına rağmen kompakt ve fiyatı böyle üst düzey bir telefon için oldukça cazip.

Haberin Devamı

İşte detaylı Huawei P20 incelememiz sizlerle.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

Çentik yerli yerinde duruyor

Huawei P20, Huawei P20 Pro ile neredeyse aynı tasarımı kullanıyor ama bir ana farkla. P20 çift kamera, P20 Pro ise yepyeni üç kamera konfigürasyonuna sahip. Her iki cihazdaki lens de Alman lens devi Leica tarafından tasarlandı.

P20, 5.8 inç FullView LCD ekranından dolayı daha küçük. Karşılaştırma için P20 Pro, 6.1 inç FullView OLED ekrana sahip. Ön tarafta 24 megapiksellik selfie kamera gibi unsurları barındıran çentik de yerli yerinde duruyor.

Hem parmak izi tarayıcı hem de ana ekran düğmesi olarak kullanabileceğimiz tuş panelin altında yer alıyor. P20’de göz, yüz gibi farklı kimlik doğrulama seçenekleri var. Yüz tanıma son derece hızlı.

P20 Pro incelememde belirttiğim gibi, ana ekran düğmesi bir dizi ekran gezinti tuşunun altında bulunuyor. Büyük parmakları olan biri, sık sık her iki tuşa da basabilir. Tıpkı benim yaşadığım gibi. Aynı zamanda bu durum Google Asistan'ı kullanıma sunuyor.

Alt kenarda USB-C yuvasının solunda tek hoparlör var. Müzik yüksek seste bile kulağa net geliyor. sağlar. Ancak telefonu tek elinizle tutarken hoparlörü yanlışlıkla kapatabilirsiniz. Bu yüzden sesi bazen duyamadığım zamanlar oldu. 3.5mm kulaklık jakı bu modelde yok. Kutu içinden USB-C’yi 3.5mm’e çeviren adaptör çıkıyor.

Haberin Devamı

Ucuz plastikten üretilmiş ses ve güç düğmeleri cihazın sağ kenarında yer alıyor. P20 Pro’da da olduğu gibi, tuşlardan birine dokunmak iPhone X veya Galaxy S9 ile karşılaştırıldığında tatmin edici değil. Aynı zamanda standart altı sesler sunuyor. Şunu da belirteyim P20 Pro’daki yapı kalitesi, bugüne kadar akıllı telefonlarda gördüğüm en iyilerinden biri. Sadece tuşları hoşuma gitmemişti. P20’de de durum aynı.

Güçlendirilmiş cam ve alüminyumla kaplı cihaz elde oldukça güzel görünüyor. Huawei P20’yi birkaç kez parke zemine düşürdüm ama hiçbir zarar görmedi. Tabii bu düşmelere karşı sağlam demek değil. Gorilla Glass ve aluminyumun birleşimi, vurma veya çarpmalara karşı koruma sağlasa da kullanırken dikkatli olun. Bu arada cihazın elden kayma olasılığı yüksek.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

OLED yerine maalesef LCD

Huawei P20’de yaklaşık yüzde 80 ekran kasa oranına sahip 5.8 inç ekran var. Ancak Huawei'nin burada OLED yerine LCD kullanmış.Daha spesifik olmak gerekirse, ekran oranı Galaxy S9'a benzer. Yani 18.7: 9. Bu oranın kullanılmasının başlıca nedeni, üreticilerin daha küçük cihazlara daha fazla ekran sıkıştırabilmesi.

Haberin Devamı

Çerçevelerin daralması genellikle bir çentiğin ortaya çıkmasıyla sonuçlanıyor. Ekranın arkasına gizlenemeyen bileşenler barındırmak için kullanılan küçük bir alan. Çentiğe iPhone X’ten de alışkın olduğumuzdan bir sorun olarak görmedim.İsterseniz bu çentiği ekran ayarlarından gizleyebilirsiniz.

Ekranda renkler canlı, çoğu zaman doygunluk hissi fazla. Bununla birlikte, Renk Modunu değiştirerek renk dengesini kişisel tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Huawei P20 HDR10 için tam destek de sunuyor. Amazon Prime ve Netflix gibi kaynaklardan HDR içerikler yayınlanıyor. Buradaki içerikleri çok daha geniş renk gamıyla izleyebilirsiniz.

P20'deki LCD ekran, Galaxy S9 ve P20 Pro'daki OLED panele göre gerçek siyahları göstermede zorlanıyor. Tabii LCD'nin de avantajları var. Örneğin OLED muadillerinden çok daha parlak seviyelerde çalışırken bile tutarlı renk sıcaklığını koruyabiliyorlar.

Haberin Devamı

Maksimum parlaklıkta bile, haritadaki yönergelere uymak, mesaj okumak veya doğrudan güneş ışığında YouTube videosu izlemekte sorun yaşamayacaksınız. Ancak, en iyi görüntüleme açılarını sunmadığından, nelerin olup bittiğini net bir şekilde görmek için telefonu elde ayarlamanız gerekecek.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

Menülere daha hızlı erişilebiliyor

P20, yazılım alanında P20 Pro ile aynı. Huawei'nin EMUI arayüzünün hiç bir zaman hayranı olmadım, ama bu arayüze P20 Pro’da ısınmaya başladım. Android 8.1'in üstüne yerleştirilen en son yapı, hızlı ve çeşitli hizmetlere sahip. Örneğin kullanıcılar iOS’taki 3D Touch benzeri özellikle uygulama içindeki menülere daha hızlı erişebiliyor.

Ayrıca, yerleşik IR blaster'ı, klimadan televizyona kadar çeşitli ev aletlerini kontrol etmek için kullanabilirsiniz.

Huawei P20 Pro'da gördüğümüz, Bixby ve Siri'ye rakip sesli asistan HiAssistant, P20’de de var. Ayrıca, bir ürünü tanımlamak ve onu Amazon gibi dijital pazarlarda izlemek için kullanılabilecek AI tabanlı tanıma aracına da sahip. Ancak her ikisi de şimdilik şimdilik Çin ile sınırlı.

RAM eksik ama yine de hızlı

Huawei P20, Kirin 970 işlemci, 4GB RAM ve 128GB depolama alanıyla geliyor. microSD kart girişi ne yazık ki yok. Sentetik benchmarklarım sırasında Huawei P20, RAM'in üçte biri eksik olsa da, Huawei P20 Pro kadar hızlıydı. P20 Pro ise Kirin 970 CPU, 128 GB genişletilemeyen dahili depolama alanı ve 6GB RAM ile çalışıyor.

P20 Pro ile deneyimlediğim uygulamalar arası pürüzsüz geçişler P20’de de mevcut. En ağır 3D oyunlardan ikisi Asphalt 8: Airborne ve Need For Speed: No Limits cihazda takılmadan çalıştı.

Geekbench 4 performans testinden Huawei P20, tek çekirdekli testten 1887 ve çok çekirdekli testten ise 6708 puan aldı.Huawei P20 Pro, tek çekirdekli testten 1923 ve çok çekirdekli testten ise 6770 puan almıştı.

Huawei, P20 Pro'daki 4000mAh güç paketinin aksine, P20’de 3400mAh çıkarılabilir olmayan pil kullanmış. Daha küçük pilin sizi engellemesine izin vermeyin. P20’deki pil size en az bir gün yetebilir. Farklı kullanım senaryolarında 1.5-2 günü de görebilirsiniz.

P20 Pro gibi P20 de Huawei'nin hızlı şarj teknolojisiyle geliyor. Piyasada Qualcommve Samsung'un sunduğu bir takım hızlı şarj alternatifleri var. Huawei'nin de en hızlılarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Herhangi bir sebepten ötürü, birkaç saat daha fazla zamana ihtiyacınız olursa ekran çözünürlüğünü 720p'ye düşürme veya yerleşik Güç Tasarrufu Modunu kullanarak performansı sınırlama seçeneklerinegidebilirsiniz. İkisi de güç tüketiminde fark yaratıyor.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

3 yerine 2 kamera da işinizi görüyor

P20 Pro'nun üçlü kamerasıyla ilgili çok fazla şey duydunuz ama bu P20'deki kameranın başınızı döndürmeye değer olduğu anlamına gelmiyor.

Tabii ki, P20 Pro'nun üç sensörüne sahip değil, ancak sahip olduğu çift kameralar oldukça yeterli. P20’deki 12 MP telefoto (f/1.8, 27mm, 1/2.3", 1.55µm, OIS) + 20 MP monokrom (f/1.6, 27mm) sensörler etkileyici görüntüler çekmek isteyenler için harika. Pro'nun sunduğu özel 3x optik zoom’a karı burada 2x kayıpsız zoom var.

P20, Huawei P10'da piyasaya sürülen AI görüntü işleme motoruyla birlikte geliyor. Yapay zeka motoru gece de dahil olmak üzere birçok farklı senaryoyu tanıyıp çekimleri daha iyi hale getiriyor.

Örneğin, kamerayı bir kediye hedeflerseniz, kedi modu açılıyor. Hızlı hareket eden bir şeyin daha iyi çekilmesi gerektiğinde kamera ayarları otomatik olarak uyguluyor.

Mevcut modların tümü manuel olarak etkinleştirilemiyor. Kedi,köpek, yeşil alanlar (bitkiler için), çiçekler, yakın mekim ve diğer AI uyumlu ayarlar sadece otomatik olarak açılabiliyor.

P20 Pro gibi, P20'de de hem gün ışığı hem de düşük ışıkta çekilen fotoğraflar net ve keskin detaylarla dolu. Aynı şeyler P20 Pro'nunkiyle aynı olan 24 megapiksel ön kamera için de söylenebilir.24 MP ön kamera, portre modundagüzel sonuçlar üretiyor. Videoda maksimum FHD seçeneğiniz var. Bunun için güzellik modunu kapatmanız gerek.

Kamera uygulamasının tasarımı daha iyi olabilir.Deklanşör düğmesinin arkasındaki sahte deri dokusu gereksiz ve 2013’deki TouchWiz'i hatırlatıyor.

Diğer modları görmek için ekranı sola veya sağa kaydırabilirsiniz. Hepsini bir panelde görmek için 'Diğer'e dokunun.

P20 de video anlamında çok iddialı değil. Arka kamerayla 2160p / 30 kare ya da 720p'de 960 kareağır çekim videolar kaydedebilirsiniz. iPhone X kadar performans beklemeyin. 960 kare video çekerken zamanı doğru ayarlamanız lazım.

Huawei P20 inceleme: Sağlam ama abisi daha iyi

Sonuca bağlıyorum

Fotoğrafçılığa büyük ilgi duyuyorsanız, üç kameralı Huawei P20 Pro sizin için sağlam bir akıllı telefon. Ancak, çoğu kullanıcı gibi, belinizi bükmeyecek bir fiyatla şık ve üst düzey performansa sahip bir telefonun peşindesinizHuawei P20 mantıklı seçeneklerden biri.

Huawei P20, sizi kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak. LG V30 veya OnePlus 5T gibi rakiplerinden çok daha sorunsuz çalışıyor. Son olarak P20 Pro'nun 3x optik zum ve lenslerine ekstra ödeme yapmadan mutlulukla kullanabileceğiniz akıllı telefon hangisi derseniz, cevap Huawei P20.

ARTILARI

  • Çift kamera
  • 128 GB depolama alanı
  • Sağlam performans
  • Çarpıcı tasarım
  • EMUI arayüzü uzun yol kat etti

EKSİLERİ

  • 3.5mm kulaklık girişi yok
  • OLED yerine LCD ekran
  • Qi kablosuz şarj desteği yok
  • Suya karşı dayanıklı değil