Oyun Kim demiş Mac’te oyun oynanmaz diye?

Kim demiş Mac’te oyun oynanmaz diye?

23.11.2016 - 16:29 | Son Güncellenme:

Hayır, tabii ki MacBook’u ters cevirip, mousepad olarak kullanmaktan bahsetmiyorum!

Kim demiş Mac’te oyun oynanmaz diye

Erinç Eröz - erinc.eroz@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Evinizde fanlarından ışıklar saçan, en zorlu oyunları bile dize getiren, gigabytlarca RAM, terabaytlarca sabit disk alanına sahip, HyperX’inden, GTX’ine, X’lere doyamayan bir canavar PC’niz var, ama siz onu bir MacBook’la aldatıyorsunuz.

Sahip olduğunuz ATX kasa yanında minicik kalan Mac’in, anakart büyüklüğü, ekran kartınızın tek bir fanı kadar bile olabilir.

Ve tabii ki kimi nedenlerden dolayı, canavar masaüstü PC ile minik Mac arasında gidip geliyorsunuz.

En azından benim açımdan durum bu.

Dizüstü mü, masaüstü mü?

Uzun süre taşınabilir bilgisayar teknolojisine direndim ve masaüstü bilgisayarların yılmaz savunucusu oldum. Kader ağlarını örüp de, Core2Duo işlemcili, -o zamanlar AMD el atmamıştı- ATI 1800 ekran kartlı bir dizüstü sahibi olunca da, iki dünyanın iyi taraflarını görme şansına sahip oldum.

Haberin Devamı

Elimdeki bilgisayar zamanının güncel oyunlarını kah yüksek çözünürlükte, kah 1024x768’te görüntülemeye çalışırken; masaüstünün işlem gücü ve upgrade edilebilirliğini özledim. Masaüstünde, duvardaki prize bağlı çalışırken de, dizüstünün sunduğu özgürlüğü aradım. Ve sonunda kesin tercihimi güçlü masaüstünden yana kullandım. Dizüstüler geldi geçti, ama evde ve işte asla gözde olamadılar.

Kontrolsüz güç...

Yıllar sonra, aynı ikilemi MacBook ile yaşıyordum. Evet, yüksek işlem gücü harika ama, karşı tarafta taşınabilirlik inanılmaz seviyede. Yine de bana Project Cars’ta viraj aldıramadıktan, GTA V’te Trevor ile sinir krizleri geçirtemedikten, iki render çıkaramadıktan sonra, neyleyim böyle taşınabilirliği diye düşünüyordum… Ki uzak masaüstünü ve Steam’i hatırladım.

TeamViewer ile Mac'ten PC'ye erişim

Uzak masaüstü yazılımı kurarak başladım işe. Hem Mac hem de PC’de çalışan TeamViewer’i tercih ettim. Yeni bir kullanıcı yaratıp, her iki bilgisayara da bu şekilde kurulum yaptım.

İlk deneme müspet sonuçlandı. Artık Mac’in ekranından PC’ye hükmedebiliyor, hızlanan internet bağlantıları sayesinde, rahatsız edici gecikme olmaksızın PC’nin işlem gücünü Mac üzerinden yönetebiliyordum. Hem de başına geçmem, hatta eve bile uğramam gerekmeden!

Haberin Devamı

Ancak asıl sorunumuz tabii ki bu değildi. Evimin sıcak ortamında, Mac’in hassas tuşlarına hunharca vurarak SW: Battlefront oynamadan rahat edemeyecektim.

Çare "cüzdan düşmanı" Steam'de!

Burada da devreye indirim sezonlarıyla cüzdanları üzmeyi seven oyun servisi / sağlayıcısı Steam girdi. Aynı ağ üzerinde bulunan masaüstü bilgisayar ve MacBook’u senkronize eden Steam, masaüstünden, dizüstüne oyunu yayınlayabiliyor. Yani Steam üzerinden PC’ye satın aldığınız Project Cars’ı, Mac cihazınıza yayınlayarak oynayabiliyorsunuz.

Eğer oynamak istediğiniz oyun Steam kütüphanenizde yoksa, mesela benim gibi GTA V’i farklı bir yoldan satın aldıysanız da yapabilecekleriniz bitmiş değil. Steam’e dışarıdan oyun ekleyebiliyor ve onu da bağlı cihazlara yayınlayabiliyorsunuz. Yani, GTA V’i, Full HD olarak, tüm ayarları açık halde, MacBook’ta oynayabiliyorsunuz.

Sadece ikisine bağlı kalmayın!

Tabii ki yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Oyunları bulut üzerinden, istediğiniz cihazda oynamanıza yönelik bolca yazılım ve donanım çözümü mevcut. Steam ve TeamViewer, benim bu konuda bulduğum kullanımı en basit ikili…