Teknoloji Lenovo Yoga Book incelemesi (VİDEO)

Lenovo Yoga Book incelemesi (VİDEO)

04.07.2017 - 14:30 | Son Güncellenme:

Lenovo’nun sanal HALO klavyesine rağmen oldukça ince olan yeni nesil ultra taşınabilir Yoga Book tabletini inceledik.

Lenovo Yoga Book incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Lenovo, geçtiğimiz yıl Almanya'da düzenlenen IFA Fuarı'nda Yoga Book’u ilk kez sergilemişti. Ürün ülkemizde de satışa çıktı bizde inceleme fırsatı bulduk. Şimdiyse Yoga Book'un incelmesini tüm detaylarıyla sizlerle paylaşacağız.

İlk olarak Lenovo’nun Yoga Book ile benzersiz bir cihaz hazırladığını söyleyebilirim. İkisi bir arada olan cihaz katlanabilir tasarımı, halo klavyesi ve stylus kalemiyle rakiplerinden ayrılıyor.

Yoga Book, Android ve Windows olmak üzere iki farklı işletim sistemi seçeneğiyle geliyor. Bizim test ettiğimiz model ise Android işletim sistemli olanı.

Detaylı incelemeye geçmeden önce cihazın kutu içeriğinden bahsedelim. Hibrit tabletin kutusundan bir adet stylus kalem, adaptör ve bir adet eskiz defter çıkıyor. Bu stylus kalemi aynı zamanda gerçek bir tükenmez kalem olarak da kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden kutuya üç adet tükenmez kalem ucu da eklenmiş.

Haberin Devamı

Kutu içeriğini bitirdiğimize göre şimdi Yoga Book’u neyin harika yaptığına odaklanalım. Başlangıç yerimiz tasarım.

TASARIM

Yoga Book ilk bakışta diğer Lenovo Yoga dizüstü bilgisayarlarına benziyor ama tabii ki de daha küçük. İlk kez Yoga 3 ile tanıtılan menteşeler bu modelde de yer alıyor. Oldukça ince olan cihazı pürüzsüz bir magnezyum sarmalıyor. Bu yüzden işçiliğin üst seviye olduğunu söyleyebilirim.

Yoga Book, hibrit bir cihaz. Yani hem tablet hem de dizüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Katlanabilir olması onun kitap veya defter gibi kullanılmasına ve görünmesine de olanak sağlıyor. İsterseniz bir stant haline getirip dik pozisyona da getirebilirsiniz. Tercih size kalmış.

Oldukça ince olan cihaz 9.6 mm kalınlığında ve 690 gram ağırlığında. Renk seçenekleri arasında ise metalik gri ve şampanya yer alıyor.

Yeni başlayanlar için söyleyelim cihazda fiziksel bir klavye yok. Bunun yerine, arka aydınlatmalı mat pürüzsüz siyah bir alan bizleri karşılıyor. Fütüristik görünümlü Halo Keyboard adlı sanal klavye, dokunduğunuzda titreşiyor ve yazarken size geribildirim veriyor. Bu klavyeye ilerleyen kısımda detaylı olarak değineceğiz.

Haberin Devamı

Yoga Book, Full HD çözünürlükte ve 400 nit parlaklık sunan 10.1 inç IPS LCD panele sahip. Çerçevesinin üst kısmında 2 MP ön kameranın dışında bir de arka kamera bulunuyor. Ancak bu arka kamera cihazın gerçekten de arkasında değil. Klavyenin sağ üst köşesinde duruyor. Yani arka kamerayla çekim yapacağınız zaman, cihazı katlamanız gerekiyor. Yoksa ortaya tuhaf bir görünüm çıkabilir.

Klavyenin sağ ve sol kenarlara yerleştirilmiş ızgarlar ise hoparlörler. Dolby Atmos teknolojisi sayesinde hoparlörler boyutlarına rağmen uygun mesafede oldukça iyi ses veriyor.

Yoga Book'un sol tarafında microUSB girişi, microSD kart ve SIM kart çekmecesi yer alıyor. Cihaz 128 GB’a kadar microSD kartı destekliyor. SIM kart ile de mobil internetten faydalanabilirsiniz.

Yine sol tarafta cihazı monitör veya TV'ye bağlamanıza olanak sağlayacak microHDMI portu yer alıyor. Cihazın sağında ise 3.5 mm bir kulaklık girişi, güç ve ses tuşları bulunuyor.

Tasarım genel olarak oldukça ince, rahatlıkla taşınabilir hafiflikte ve üst düzey görüme sahip. Çantanızda rahatça taşıyıp lazım olduğunda hemen çıkartıp kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

HALO KLAVYE

Yoga Book’ta klasik QWERTY klavyenin geleneksel tasarımı ve işlevselliği teknolojiyle buluşunca ortaya oldukça şık Halo klavye çıkmış.

Kuşkusuz, yazı yazma kısmı biraz garip. Kullanmaya başladığınızda ilk kez yazı yazmayı öğreniyormuşsunuz gibi geliyor. Ancak kullandıkça çok çabuk alışıyorsunuz. Genel yazım hızınızı arttırdığınızda ise işler daha pratik ilerliyor. Klavye veya tablet seçimini sağ üst köşedeki kalem simgesine basarak yapabiliyorsunuz.

Işıklandırılmış klavye oldukça güzel görünüyor. Karanlık bir ortamda klavyeyi kullanırken sanki cama basıyormuş gibi hissediyorsunuz. Yine aydınlatmalı klavye olması karanlık ortamda kullanılabilirliği arttırıyor. Öte yandan klavye her bir tuşa bastığınızda titriyor ve bu sayede siz bir şeyler yazarken geribildirim almış oluyorsunuz.

Klavye, kullanıcı adları ve farklı kombinasyonlardaki parolaları yazarken oldukça işinize yarıyor. Geriye dönüp istenmeyen karakterleri silmek zorunda kalmadan parolayı doğru şekilde girebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Sonuçta bu bir sanal klavye olduğundan fiziksel bir klavye kadar performans beklemeyin. Parmaklarınız fiziksel klavyedeki tuşları hissedemediği için yanlış yazabiliyor ve bu yüzden de bakarak yazmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu yüzden alışması biraz fazla zaman alıyor.

Klavyenin hemen altında yine onunla aynı tasarıma sahip touch pad’e gelecek olursak, açıkçası ekran dokunmatik olduğundan ben bu alanı pek fazla kullanmadım. Ayrıca bu alan bazen tutarsız ve sinir bozucu olabiliyor. Parmağınız alan üzerinde bazen rahat kaymayabiliyor ki bu da kullanımı etkiliyor.

REAL PEN

Cihazın kutusundan çıkan Real Pen adlı kalemi kullanarak, Yoga Book üzerine notlar alabiliyorsunuz. Bu arada Real Pen, kalem görüntüsü ve hissiyatı bakımından diğer stylus kalemlere benziyor. Klavye kapalı olduğunda, Create Pad ve Real Pen size geleneksel kağıt ve kalemin sunduğu hassasiyeti sunuyor.

Şöyle ki klavye alanı, çizim yapabileceğiniz veya el yazısı ile notlar tutabileceğiniz bir alan olarak rahatlıkla kullanılabiliyor. Real Pen -ki bu gerçek bir kalem olarak da kullanılabiliyor- ile klavye üzerine bir kağıt koyup yazı yazmaya başladığınızda aynı zamanda NoteSaver uygulamasına yazıyorsunuz. Bunu zaten ekranda da görebiliyorsunuz. Bu sayede notlarınız dijitalleşirken fiziksel bir kopyası da sizde kalıyor.

Cihaza hızlı bir şekilde not alırken yazı modunun açık olduğundan emin olun. Yazı modunu ekran veya klavyedeki kalem simgesine basarak açabilirsiniz.

Öte yandan bir elinizi araçları seçmek, kaydırmak ve yakınlaştırmak için ekranda tutabilir, diğer elinizle de Çalışma Pad'i üzerinde Real Pen ile çizim yapabilirsiniz.

Pil konusunda endişelenmenize gerek yok, çünkü Real Pen şarj edilmesine gerek kalmadan çalışabiliyor.

Sonuç olarak Real Pen ile hızlıca notlar alıp, bunları dijitale aktarabilir ayrıca çizimler yapabilirsiniz. Tabii ki de burada Yoga Book’tan Wacom tarzı bir çizim tableti performansı beklememek gerek. Sunduklarının ise genel kullanıcı için yeterli düzeyde olduğunu düşünüyorum.

PERFORMANS

Daha önce de belirttiğimiz gibi, iki tür Yoga Book modeli bulunuyor. Bunlardan biri Windows diğeriyse bizim de kullandığımız Android sürümü. Ancak bunların her ikisi işletim sistemi hariç aynı özelliklere sahip.

Android 6.0 ile çalışan cihaz, gücünü 2.4GHz hızında çalışan dört çekirdekli Intel Core x5-Z8550 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanından alıyor. Bu hafızayı microSD kart desteğiyle 128 GB’a kadar artırmak mümkün. Ayrıca SIM kart da takılabiliyor. 8500 mAh değerinde bataryanın yanında cihaz 802.11ac standardında Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteği de sunuyor. NFC ise ne yazık ki cihazda yer almıyor.

Yoga Book, özellikleriyle sizlere çok hızlı bir performans sunmuyor ama hafif olması hareket halindeyken birçok görevi yerine getirmeniz için fazlasıyla yeterli. Uygulama kısmında ise daha az güç talep eden birden fazla uygulamayı sorunsuz çalıştırabilen cihaz, yüksek performans isteyen oyunları akıcı oynatma konusunda bazen sıkıntılar yaşabiliyor.

Yoga Book’ta tıpkı Windows'taki gibi aynı anda birden çok pencere açabiliyorsunuz. Örneğin YouTube, Twitter, Facebook veya Chrome’u aynı anda açıp, ekranın istediğiniz yerine taşıyabilir ve her biri üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz. Bu arada uygulamaların çoklu pencere modunu desteklemesi gerekiyor.

Yalnız pencereleri düzgün şekilde yeniden boyutlandırmadan birden çok pencere açmaya başladığınızda, işler yavaşlamaya başlıyor ve uygulamalar yanıt vermeyebiliyor.

Yoga Book’un test sonuçlarına bakacak olursak, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 1136, çok çekirdek performansından 3267, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 72.326 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinden 961, Slingshot Extreme'den 734, Ice Storm Unlimited'dan 1132, Ice Storm Extreme’den ise 7040 puan aldı. Sonuçlar bir dizüstü bilgisayar için düşük ama genel kullanımda size iyi hizmet edebilir.

KAMERA VE SES

Yoga Book’un klavye tablasının sol ve sağ kenarlarında iki adet hoparlör ızgarası bulunuyor. Bunlar orta mesafede yüksek ve net bir ses çıkarabiliyor. YouTube veya Netflix'ten çok fazla içerik izleyen birisiyseniz çıkan seslerden memnun olabileceğinizi düşünüyorum.

Cihazda 8 MP arka ve 2 MP çözünürlükte ön kamera yer alıyor. 2MP ön kamera görüntülü görüşmeler için iyi. İyi aydınlatılmş bir ortamda ise yüzünüz çoğunlukla net çıkıyor.

Arka kamera aslında klavyenin sol üst köşesine gizlenmiş. Bu sayede cihaz kapalıyken pürüzsüz tasarımını bozan herhangi bir detaya yer verilmiyor. 8MP'lik sensör ise sosyal medyada paylaşabileceğiniz türden kullanışlı fotoğraflar üretebiliyor.

PİL

Lenovo, Yoga Book’un 8500 mAh bataryasıyla genel kullanım dahilinde 15 saate kadar pil ömrü sunduğunu iddia ediyor. Bende cihazın pil performansını farklı şekillerde test ettim.

Günlük kullanımda dahilinde ekran parlaklığı son seviyede olmak üzere web tarayıcısında ve sosyal medyada gezinirken yaklaşık sekiz saat gibi bir kullanım süresi gördüm. Bu, tam bir çalışma günü için yeterli ve iyi bir sonuç.

PCMark 8 pil testinde ise cihaz yaklaşık 9 saat gibi bir sonuç verdi. Yüzde 50 parlaklık ve yüzde 50 ses seviyesinde 1080p'lik bir video oynattığım ise Yoga Book’tan 7 saat 43 dakikalık bir sonuç aldım. Bu da uzun süreli uçuşlarınız için yeterli.

Cihazın 0’dan yüzde 100 şarj seviyesine çıkma süresiyse yaklaşık 3 saat. Bu sürenin bu kadar uzun olma nedeniyse bu denli büyük bir bataryanın microUSB üzerinden şarj edilmesi. USB Type-C, bağlantı standartı daha hızlı şarj olması konusunda daha işlevsel olabilirdi.

SONUÇ

Yoga Book, piyasadaki çoğu cihazdan oldukça farklı. Cihaz sahip olduğu donanım ve tasarımla dizüstü bilgisayarlar ve tabletler içinde tamamen yeni bir alt kategori olabilir.

Hem netbook hem de tablet işlevselliğini güzel bir pakette sunan Yoga Book’un yanında kalemle gelmesiyse çok daha geniş bir kitleye ulaşmasında etkili. Ancak Yoga Book hakkındaki düşünceleriniz ne olursa olsun, satın almadan önce klavyeyi denemenizi öneririm. Bununla birlikte tabletin fiziksel bir not defteri olarak ikiye katlanması fikrinden hoşlanıyorsanız Yoga Book, aradığınız hibrit cihaz olabilir.

Peki Yoga Book’a sahip olmak ne kadara patlıyor? Yoga Book’a piyasada ortalama 2800 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • İnce ve hafif
  • Parlak ekran
  • İyi pil ömrü
  • Android veya Windows seçeneği

EKSİLERİ

  • Atom işlemci biraz yavaş
  • Halo klavye uzun belgeleri yazmak için ideal değil
  • microUSB bağlantı noktası
  • Trackpad küçük ve algılaması yavaş