Teknoloji MacOS da kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldı: Önceki yıllara göre rekor

MacOS da kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldı: Önceki yıllara göre rekor

21.03.2021 - 17:39 | Son Güncellenme:

Windows bilgisayarlara göre MacOS kullanıcılarının kötü amaçlı yazılımlara maruz kalmasının düşük olduğu ve bu noktada MacOS'un çok daha güvenli bir deneyim sunduğu söylenir. Yeni yapılan bir araştırmaya göre işler 2020 yılında oldukça değişmiş durumda. İşte yeni rakamlara göre MacOS saldırıları ve kullanıcıların karşı karşıya kaldığı sorunlar...

MacOS da kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldı: Önceki yıllara göre rekor

Nilay Kamu/ Milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın iMac ve MacBook modelleri özellikle son 5 yıldır hem aldığı güncellemeler ile hem de güvenlik korumasıyla kullanıcıların göz bebeği konumundaydı. Bu cihazlara virüs bulaşması ve kötü amaçlı yazılımların giriş yapması mümkün değildi. Ancak bu durum yıllar içinde değişmeye başlamış gibi duruyor. Zira Atlas VPN konu hakkında bir rapor yayımladı. 

MacOS da kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldı: Önceki yıllara göre rekor

Yeni yayımlanan rapora göre, 2019 yılında 56 bin 556 kötü amaçlı yazılım tespit edilmişken 2020 yılında bu rakam tam tamına 674 bin 273'e kadar çıkmış durumda. Bu da yaklaşık yüzde 1.092 oranında bir artışa tekabül ediyor. Daha bu yılın üçüncü ayında olmamıza rağmen 2021 yılına dair de veriler bulunuyor. Bu kapsamda 2021 yılında üç aylık rakamlara bakıldığında karışımıza 2.474 çıkıyor. 

Haberin Devamı

PEKİ WİNDOWS TARAFINDA DURUMLAR NASIL?

Windows tarafında işler çok daha kötü bir hale geliyor. MacOS'a kıyasla çok daha fazla kullanıcıya seslenen Windows, 2019 yılında yaklaşık 89 milyon kötü amaçlı yazılıma maruz kalmış. Bu rakam 2020 yılına gelindiğinde ise yaklaşık 92 milyona tekabül ediyor. 2021 yılının ilk üç ayında ise 33 milyon 600 binlik bir veri karşımıza çıkıyor. 

Hatta yapılan araştırmalara göre Windows tarafında her gün neredeyse 250 bin yeni kötü amaçlı yazılım oluşturuluyor.