Teknoloji MSI GS73VR 7RG Stealth Pro inceleme: Hem taşınabilir hem yüksek performanslı

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro inceleme: Hem taşınabilir hem yüksek performanslı

13.06.2018 - 14:59 | Son Güncellenme:

Nvidia'nın Max-Q tasarımı, güçlü bir ekran kartı için gerekli alanı daraltarak, daha ince ve daha hafif oyun dizüstü bilgisayarlarını yavaş yavaş daha yaygın hale geliyor. MSI GS73VR 7RG de ultra ince ve süper güçlü dizüstü bilgisayarlardan biri. Biz de MSI’ın GTX 1070 Max-Q ekran kartına sahip ince ve hafif oyuncu dizüstü bilgisayarı GS73VR 7RG Stealth Pro‘yu sizler için inceledik.

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro inceleme: Hem taşınabilir hem yüksek performanslı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Nvidia'nın Max-Q tasarımı, güçlü bir ekran kartı için gerekli alanı daraltarak, daha ince ve daha hafif oyun dizüstü bilgisayarlarını yavaş yavaş daha yaygın hale geliyor. MSI GS73VR 7RG de ultra ince ve süper güçlü dizüstü bilgisayarlardan biri. Yaklaşık 2 kg ve 2 cm kalınlığında. İstediğiniz oyunu istediğiniz yerde rahatça oynayabilirsiniz. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Sundukları Asus ROG Zephyrus ve Alienware 15 R3 ile neredeyse aynı. Her biri taşınabilir ve performans odaklı cihazlar. Ancak Alienware 15 R3, GTX 1070 Max-Q'dan yoksun ve MSI GS73VR 7RG Stealth Pro’dan daha ucuz.

MSI’ın bu cihazını benchmark testleri ve oyun oynamanın dışında video kurgularında da kullanarak epey yordum. O halde cihaz tüm bunlar karşısında nasıl performans göstermiş görelim.

Haberin Devamı

Çoğu sırt çantasına kolaylıkla sığabilir

Adı gizli bir savaş uçağını anımsatan Stealth Pro, ince, siyah ve kırmızı renk şemasınasahip. 17 inçlik dizüstü bilgisayar boyutuna göre oldukça hafif. 3.49 kg’luk Alienware 15 R3 ve 2.2 kg’lık Asus ROG Zephyrus’tan daha taşınabilir.

Kasa metal bir alaşımdan yapılmış, bu nedenle plastik dizüstü bilgisayarlara göre daha pahalı duruyor. Tamam pahalı ama bazen cılız da hissettirebiliyor. Şöyle ki kapak kapalıyken oldukça sağlam ancak açıkken, dokunmatik yüzey ve çervresi ile klavye etrafındaki alan biraz esnek. Parmağınızla buralara biraz baskı uyguladığınızda esnemeyi göreceksiniz.

Kapağı açtıktan sonraSteelSeries imzalı RGB renklerde klavyeyi göreceksiniz. Hissiyatı oldukça güzel buna hiçbir şekilde diyecek sözüm yok.

Kasanın ön tarafında, Bluetooth veya Wi-Fi’ın açık olup olmadığını, ayrıca disk etkinliğini, Num Lock ve benzeri özellikleri izleyebilmenizi sağlayan bir dizi gösterge ışığı var.

Sol tarafta üç adet USB 3.0 yuvası, ses bağlantıları, SD kart yuvası ve Ethernet de dahil olmak üzere işinize yarayacak pek çok bağlantı noktası bulacaksınız.Sağ tarafta ise USB 2.0, USB Type-C / Thunderbolt 3, HDMI 2.0, mini DisplayPort 1.2 ve güç girişini bulacaksınız.

Touchpad’e gelecek olursak bazen garip davranabiliyor. İlk tıklamayı hissetmeyip sadece ses çıkarıyor. İşinizi ikinci tıklamada hallediyorsunuz. Eğer touchpad'i biraz zorlarsanız iki kat daha fazla ses çıkarıyor.

Haberin Devamı

Ses kalitesi sağlam. Hoparlörler klavyenin üzerini kaplayacak şekilde yerleştirilmiş. Full seviyede, olduğunuz odayı herhangi bir bozulma olmadan sesle doldurabilirsiniz. Çok baslı değil ama müzik çalmak ve videoları kulaklıksız izlemek için yeterince iyi.

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro inceleme: Hem taşınabilir hem yüksek performanslı

Ekrana aşık olabilirsiniz

Tasarımı geçtiğimize göre sırada ekran var. 17.3 inç, FHD çözünürlükte 120Hz IPSpanel bu mobil oyun donanımının en sevdiğim özelliği oldu. Neden diye soracak olursanız laptoplarda genelde ekranlar küçük olduğundan zorluk çekiliyor. MSI’daki bu denli büyük ekran ise işinizi epey kolaylaştırıyor. Bu arada ekranın tepki süresi 3milisaniye.

Ekran aşırı doygun renkler üretmeden parlak ve canlı. Tek eleştiri, çerçevelerle ilgili. Can sıkıcı olacak derecede büyük değiller, ama daha küçük çerçeveler bu bilgisayara daha çok fayda sağlayabilirdi.

Haberin Devamı

MSI’ın Matrix Display teknolojisiyle de 4 adet harici ekranı aynı anda kullanabilirsiniz. Bu teknoloji 3840x2160 piksele kadar çözünürlükte 4K çıkış desteği sunuyor.

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro inceleme: Hem taşınabilir hem yüksek performanslı

Asıl gelelim performansına

MSI GS73VR 7RGoldukça etkileyici özelliklere sahip. Benim test ettiğim modelde Intel Core i7-7700HQ işlemci, 8GB Nvidia GTX 1070 Max-Q ekran kartı ve 32GB RAM yer alıyor. Depolama tarafında ise 1TB HDD ve 256GB SSD bulunuyor.

Cihaz, düzenli kullanımda, herhangi bir yavaşlama veya duraklama göstermedi. Oyun performansı da epey etkileyici. Aynı zamanda rakiplerine göre daha sessiz çalışıyor ve daha az ısınıyor. PlayerUnknown's Battlegrounds’daki (PUBG) sonuçlar epey dalgalıydı. Bunda suçun PUBG’deki sorunlardan kaynaklandığımı düşünüyorum.

Nvidia Max-Q teknolojiye sahip cihaz, rakiplerine oranla üç kat daha ince ve hızlı performansıyla işleri değiştiriyor. Cihaz, masaüstü bilgisiyar deneyimini “kolayca taşınabilir halde” sırt çantanıza getiriyor.

Cihazın oyun performansı ise şu şekilde…

Haberin Devamı

Full HD High Ultra

BioShock Infinite 127.6 fps
Metro: Last Light 96.1 fps
Thief 93.3 fps
The Witcher 3 98.2 51.3 fps
Batman: Arkham Knight 106 56 fps
Rise of the Tomb Raider 97.7 83.5 fps
Dirt 4 115.4 72.8 fps

Pil ömrü sağlam

Oyun dizüstü bilgisayarları söz konusu olduğunda pil, her zaman tartışma konusu oldu. Çoğu zaman ise kullanıcılar, pil ömrü yüzünden taşınabilir cihazlardan vazgeçti. Ancak ekran kartları küçülüyor ve işlemciler artık daha az güç tüketiyor.

MSI’ın pil performansı ROG Zephyrus ve Alienware 15 R3 ile neredeyse aynı. Cihazı yaklaşık 4 saat kesintisiz olarak kullanabilirsiniz. Bazı kullanıcılar daha uzun pil ömrü istese de sonuç bu denli bir laptop için gayet iyi. Şöyle de bir durum var ki muhtemelen çoğu zaman uzun oyun oturumlarınızda cihazı şarjdan çıkarmayacaksınız.

Geniş yazılım yelpazesi

MSI, klavye aydınlatma yönetimi için SteelSeries Engine 3'ten Dragon Center'a kadar sizebirçok yazılım paketi sunuyor. Buralardan uygulama profilleri oluşturabilir ve tek bir kullanışlı yerde sistem istatistiklerini izleyebilirsiniz. Özellikle Dragon Center ile sisteme ince ayarlar yapabilirsiniz.

Sonuca bağlıyorum

MSIGS73VR 7RG ile üst seviyedonanımı taşınabilir bir pakette satın alıyorsunuz. Zaten bu da pek çok kişinin laptoplarda hayal ettiği şey.

Ekran, hem gündelik kullanım, hem film izlemek hem de oyun oynamak için mükemmel. Kurguları da unutmamak gerek. Grafik işleme performansı ve taşınabilirlik alanında zaten söyleyecek sözüm yok. Sunduğu performans gayet iyi.

Batarya ve dokunmatik yüzey üzerinde MSI’ın çalışması gerekiyor. Oyun laptopu olduğundan çoğu kullanıcı cihazı fareyle kullanacak olsa da yüksek fiyatı göz önüne olduğunda touchpad’den de yararlanmak lazım. Kasa ise daha sağlam olabilirdi.

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro, paranın satın alabileceği boyutuna göre en güçlü ve sessiz dizüstü bilgisayarlardan biri. Hız korkusu yaşamadan mobilize olarak kurgu yapmak ya da oyun oynamak istiyorsunuz MSI GS73VR 7RG Stealth Pro aradığınız cihaz olabilir.

MSI GS73VR 7RG Stealth Pro’ya yaklaşık 14.900 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Nvidia Max-Q tasarım
  • Büyük ekran
  • Hafif olduğundan taşınabilir
  • Sağlam performans

EKSİLERİ

  • Touchpad sıkıntılı
Yazarlar