Teknoloji Haberleri 5G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek? İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler!

5G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek? İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler!

08.01.2020 - 14:46 | Son Güncellenme:

İlk defa Güney Kore’nin geçtiği 5G teknolojisi, ülkemizde de merakla bekleniyor. Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olan 5G hakkında merakımızı pekiştiren gelişmeler gündeme gelmeye devam ediyor. Veri alış-veriş hızında ve iletişim cihazlarında devrim yaratacak bu teknoloji hakkında en çok merak edilen soruları cevapladık.

5G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Son dönemde en çok konuşulan teknoloji 5G internet, mobil iletişimi bir üst seviyeye taşıyacak. Kısıtlı sayıda ülkede yaygın olarak kullanılan 5G internetin 2023 yılına kadar 1 milyar kullanıcıya sahip olacağı öngörülüyor.

5G ne kadar hızlı?

5G testlerine göre ortalama hız saniyede 1,4 gigabit ki bu en hızlı 4G iletişiminden 20 kat hızlı bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 5G ile 100 kat daha hızlı bir iletişim gücü söz konusu olacak. Yüksek çözünürlükte bir videoyu indirmek bir dakikadan kısa sürede mümkün olabilecek. İnternet sitelerinin yüklenmesinde yaşanan gecikme süreleri yeni teknolojiler barındıran 5G ile 50 ila 100 milisaniyeden birkaç milisaniyeye inecek.

Haberin Devamı

5G teknolojisi ile neler değişecek?

5G süper hızlı bir mobil ağ imkanı sunmakla birlikte her türlü alanda olumlu etkiler yaratacak. mobil ağ servislerin kullandığı enerji maliyetlerinde yüzde 90’a varan azalma söz konusu olacak. Yapay zekanın kullanıldığı, hayatı kolaylaştıran hemen her şeyin arkasındaki güç 5G desteği olacak.

5G teknolojisi sayesinde; bir doktor, dünyanın bir ucundaki bir hastayı anlık komutlar verebildiği robotlar sayesinde ameliyat edip tedavi edebilecek, anlık gönderiler kolayca takip edilebilecek, sanal gerçeklik uygulamaları rutin hayatın parçası haline gelecek, canlı yayın kaliteleri 4K\ 8K video kalitesinde olacak. SIM kartsız telefon kullanımını mümkün kılacak 5G teknolojisi üretim ve sanayiye de yeni bir boyut kazandıracak.

5G teknolojisi ne zaman gelecek?

Akıllı şehirler, evler, araçlar için devrim niteliğindeki teknolojiyi herkes merakla bekliyor. 5G teknolojisinin ne zaman geleceğine dair sorusu aslında şu soruyu yanıtlamayı gerektiriyor: Mevcut telefonlar 5G için uygun mu? 5G teknolojisi, çoğu telefonda olmayan bir anten ve alıcı seti gerekiyor. Samsung Galaxy S10, LG V50 THINGQ, Xiaomi Mi Mix 3, Motorola Z3, Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate 20 X, OPPO Reno, OnePlus7, NOKIA 10, Alcatel 7 telefonları 5G desteği sunuyor. Üreticilerin ürün gamını artırması bekleniyor. Elbette 5G için tek gereken telefon değil. Entegrasyon işlemlerinin başarıyla gerçekleşmesi ve altyapının uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda 5G teknolojisi, 2021 yılı içinde deneyimlenebilecek; fakat ülke genelinde kullanımı için en iyi ihtimalle 2022 yılında olacaktır.

Haberin Devamı

5G teknolojisinin riskleri var mı?

5G'deki radyasyon seviyesinin hücrelerimize zarar vermeyecek seviyede olduğu belirtiliyor; fakat  yeni anten ve baz istasyonu kurulmasının gerekliliği endişe yaratıyor. 5G teknolojisinin riskli olduğunu veya olmadığını söyleyebilecek araştırmaların yetersiz olduğu ortada.