Teknoloji Türk ekibin icadı en iyi adaylar listesinde

Türk ekibin icadı en iyi adaylar listesinde

24.10.2023 - 13:21 | Son Güncellenme:

Tasarım ve mühendislik yarışması James Dyson Ödülü’nün uluslararası ilk 20 listesi açıklandı. Türkiye kazananı orman yangını tespit sistemi ForestGuard 2.0 projesi de listede yer aldı.

Türk ekibin icadı en iyi adaylar listesinde

Öğrencileri ve yeni mezunları problem çözen bir tasarım yaratmaya teşvik eden ve küresel bir mühendislik ödülü olan 2023 James Dyson Ödülü'nün uluslararası etapları başlıyor. Öncü 20 icattan oluşan küresel finalistler açıklanırken, tüm mucitler uluslarası kazanan olma ve icatlarının sonraki aşamalarını desteklemek için 30.000 sterlin alma şansına sahip olacak.

Haberin Devamı

Türkiye'nin İlk 20'ye giren projesi, Suat Batuhan Esirger, Ecem Ertan, Onur Sertgil, Rana İmam Esirger tarafından tasarlanan ForestGuard 2.0; 2021 ve sonrasında ülkeyi yıkıma uğratan orman yangınlarına bir müdahale niteliği taşıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden bir ekip tarafından oluşturulan icat, gelecek yıllarda riski büyük ölçüde azaltmayı umarak, potansiyel bir orman yangınını en erken şekilde yetkililere bildirmek için sensörden uyduya bağlantı teknolojisini kullanıyor.