Teknoloji Vtec Nedir, Nasıl Çalışır? Vtec Açma Nedir?

Vtec Nedir, Nasıl Çalışır? Vtec Açma Nedir?

04.04.2021 - 04:39 | Son Güncellenme:

VTEC, açılımı Variable valve Timing and Electronic lift Control olan sisteme verilen addır. Anlamı ise değişken supap zamanlaması, elektronik supap açıklığının kontrolü olarak bilinir. Bu sistem sayesinde emme supaplarının açılma zamanı ve açılma miktarının artışını sağlamak mümkündür. Fazla süre açık kalmış olan supapların sayesinde silindire oksijen fazla girer ve motor torkunda artış yaşanır. Atmosferik motorlarda ise bu kadar fazla motor gücünü elde etme işini VTEC sisteminin sağladığı bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Vtec Nedir, Nasıl Çalışır Vtec Açma Nedir


VTEC, en kısa tanımıyla supapların zamanlamasının kontrolünü sağlayan bir sistemdir. Bu supapların zamanını değiştirme gibi özelliklere sahip olan bir sistem olarak bilinir. Bu sistemin sağladığı en önemli fayda ise motor gücünün var olandan daha iyi seviyeye gelmesidir.

VTEC Nasıl Çalışır?

Emme supaplarının açılma zamanı ve miktarın, elektronik yollar sayesinde kontrol eden bir valf ile şekli açısından daha büyük olan ve normal zamanda boşa çalışan 3. kam devreye girmesiyle gerçekleşir. Bu kam daha geniş olduğu için, emme supapı normalden daha erken açılır. Bunun sonucunda da açılma zaman ve açık kaldığı süre miktarında değişme yaşanır. Bu kam daha uzun olduğundan dolayı supap fazla açılmış olur. Bu da silindire giren havanın daha çok olduğu anlamını taşır.

VTEC Açma Ne Anlama Gelir?

Bu motoru kapsayan iki tane çalışma modu bulunur: VTEC kapaklı ve VTEC açık. Bu açma işlemi gaz pedalına daha çok basıp motor 5500 devri geçtikten sonra, motor kontrolün ünitesi tarafından daha büyük kam devreye sokmasıyla motora girecek olan havanın arttırılması ile gerçekleşir. Daha çok oksijen daha fazla hava anlamına gelir. Daha fazla oksijen demek daha iyi yanmak, daha iyi yanmak demek ise daha yüksek verim elde edilmesi ve motor gücü anlamına gelir.