Teknoloji Yapay Zeka Facebook’a Neler Katıyor

Yapay Zeka Facebook’a Neler Katıyor

14.04.2016 - 16:40 | Son Güncellenme:

Yapay zeka günlük hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Facebook bu teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmak için kolları sıvamış.

Yapay Zeka Facebook’a Neler Katıyor

Facebook F8 geliştirici kongresi bu yılda gelecek olan yeniliklere ufak bir kapı açtı. Yapılan açıklamalardan göze çarpan haber başlıkları, Messenger için chatbotların yaygınlaştırılması, 360 derece video çekimi ve sanal gerçeklik ile özçekim yapmak oldu. Tartışmalardan uzak kalamayan ancak firmanın geçmişte açıklama yapmaktan kaçındığı yapay zeka konusu bu yıl konuşmalarda kendine yer buldu. Firmanın uygulamalı makine öğrenim (applied machine learning) bölümünün yöneticisi Joaquin Quiñonero Candela yapay zeka konusu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Candela yapay zekanın Facebook içindeki işleyişini örneklerle anlattı. Yaptığı açıklamada Facebook içinde kullanılan reklamların kullanıcılara hitap eden konulara denk gelmesi için yapay zekanın oldukça etkili bir şekilde kullanıldığını ifade etti. Ayrıca her gün Facebook’a yüklenen milyarlarca görselin uygunluğunun tespit edilmesi için kullanılmakta. Bu süreç ilk başta insan kullanıcılara gösterilen bir dizi görselin değerlendirilmesi ile başlamış. Daha sonra hangi görselin uygun hangisinin uygun olmadığını öğrenen sistem otomatik olarak Facebook standartlarına uymayan görsel ayıklamaya başlamış. Bu sistem çalışmadan önce firma rahatsız edici görsellerden dolayı şikayet eden binlerce kullanıcıya geri dönüş yapmak zorunda kalıyormuş.

Haberin Devamı

Yapay zekanın bir diğer kullanım alanı ise engelli kullanıcılarına daha iyi erişim imkanı sunmak. Görsel engelli kullanıcılara görselleri tarif etmek ise firmanın erişmek istediği noktalardan biri. Konu başlıklarında bir diğeri ise site içerisinde bulunan görseller içerisinde arama için yapay zeka desteği. Bu özellik sayesinde sadece görseli tarif ederek arama yapmak mümkün olacak.

Tüm bunlar oldukça heyecanlandırıcı haberler. Sanıyoruz ilerleyen yıllarda gelişen teknoloji sayesinde hayallerimizdeki hayat artık hayal olmaktan çıkacak.

Microsoft’un Yapay Zekası Hitler Sempatizanı Oldu