Eğitim TEOG yerine hangi sistem geldi?

TEOG yerine hangi sistem geldi?

06.11.2017 - 13:04 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin merakla beklediği soru yanıt buldu. TEOG kalktı. TEOG yerine hangi sistem geldi? İşte değişen TEOG ve yeni sınav sistem hakkında merak edilenler...

TEOG yerine hangi sistem geldi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemini açıkladı. Binlerce orta öğretim öğrencisi artık TEOG yerine Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ne göre bir liseye yerleşecek.

Haberin Devamı

Yeni sistemde isteğe bağlı sınava giriş

Teog kaldırıldıktan sonra düzenlenen sistemle birlikte artık öğrencilerin sınava giriş zorunluluğu ortadan kalkıyor. Eski sistemde öğrenciler TEOG'a giriyor ve Teog puanına göre bir liseye yerleşiyordu. Artık aday öğrenci sınava girmeden de bir liseye kayıt yaptırabilecek.

Mahalli yerleştirme sistemi esas alınacak

TEOG yerine gelen sistemde, eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemi esas alınacak. Bu sisteme göre, aday öğrenci ev adresine en yakın okula gidebilecek. Böylece öğrencilerin orta öğretim ve lise arasındaki bağının kurulması hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ayrıca adrese en yakın olan okula yerleştirme yapılacağı için de öğrencilerin üzerindeki sınav baskısının azaltacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin 5 tercih hakkı olacak

Öğrencilerin başvuru yaparken 5 tercih hakkı bulunacak. İsmet Yılmaz, TEOG yerine düzenlenen yeni sistemde, öğrencilerin ve velilerin tercihlerinin esas alınacağını belirtiyor. Böylece öğrenci istemediği bir okula yerleşmek zorunda kalmayacak.

Sınav soruları MEB müfredatından

TEOG yerine gelen Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'nde de sınav soruları MEB tarafından hazırlanacak.

Sınav Haziran ayında

Sınavların Haziran'ın ilk hafta sonunda yapılması planlanıyor. TEOG'la bilikte uzun bir sınav maratonun içinde olan öğrenciler artık tek oturuma girecek. Sınavların sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Toplam 60 sorunun yer alacağı sınavda, aday öğrencilerin 90 dakikalık bir zamanı olacak. İsmet Yılmaz, ağırlıklı olarak 8. sınıf sorularının yer alacağını, genel olarak 6. 7. ve 8. sınıfların ders müfredatına uygun sorular hazırlanacağını belirtti.

Öğrenciler velilerin tercihi dışında bir okula gidemeyecek

Öğrenciler eğitim bölgesine uygun olarak, velilerin tercihleri dışında bir okula gidemeyecek. TEOG sisteminden ayrılan en önemli noktalarından biri bu eğitim bölgeleri olacak.

Yabancı eğitim kurumları kendi sınavlarını yapabilir

Yabancı eğitim kurumları da Milli Eğitim Bakanlığı'nın merkezi sonuçlarına göre kayıt alabilecek veya isterlerse kendi sınavlarını yapabilecekler.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ