Gündem ‘Tereyağlı mıhlama’ istedi müebbet çıktı

‘Tereyağlı mıhlama’ istedi müebbet çıktı

28.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sahil Güvenlik Komutanlığı davasında 25 müebbet hapis çıktı. Karar duruşmasında, eski sahil güvenlik komutanı tümamiral Hakan Üstem ile, eşine seslenerek ‘Akşama mıhlama istiyorum’ diyen Abdullah Karaca ve 23 sanık müebbet hapse çarptırıldı

‘Tereyağlı mıhlama’ istedi müebbet çıktı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin görülen ve 28 kişinin yargılandığı davada, 2’si ağırlaştırılmış olmak üzere 25 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski Sahil Güvenlik Komutanı tümamiral Hakan Üstem’e müebbet hapis cezası verilmesi, sanıklardan 3’ünün de beraati kararlaştırıldı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada, sanıklara son sözleri soruldu. Eski Sahil Güvenlik Komutanı Üstem, darbe girişimi akşamı sorumluluk almak üzere birliğine gittiğini belirtti. Üstem, beraat ve tahliye talebinde bulundu.
Beraat istedi ama...
Sanık Mehmet Yılmaz da suçsuz olduğunu savundu. Yılmaz, “İlerde suçsuz olduğum ortaya çıkınca her türlü mahrumiyet hakkımı arayacağım, vereceğiniz karara saygılıyım, beraatimi ve tahliyemi istiyorum” ifadelerini kullandı. İsa Aydın ise “Ben Ankara’da bulunmadım, eylemlere katılmadım. Adil, vicdanlı bir karar vereceğinize inanıyorum” diye savunma yaptı. Süleyman Yarayan da son savunma hakkının kullandırılmadığını, bunun için son sözünü de kullanmak istemediğini iddia etti.
Abdullah Karaca ise annesi ve eşini çok sevdiğini dile getirdi. “Akşama bol tereyağlı mıhlama istiyorum” diyen Karaca, beraat ve tahliyesini istedi. Sanık eski binbaşı Abdülkadir Akcan da mahkeme heyetine yönelik “15 Temmuz gecesi yaptığım görevin sanki bir terörist faaliyet gibi gösterildiği, en ufak bir delilin dahi olmadığı iddianamenin hesabını soracağım, en yakın zamanda” ifadelerini kullandı.
‘Yeminime sadığım’
Güray Demir ise, “23 yıl önce bir yemin ettim. Üniformam üzerimden zorla çıkarılsa da, vatan hainliğiyle suçlansam da ettiğim yemine sadığım. Karar ne olursa olsun ben şerefli bir Türk askeri olmaya devam edeceğim ve yeminime sadık kalacağım” diyerek beraat talebinde bulundu.
Heyet, eski Sahil Güvenlik Komutanı Üstem ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Genel Sekteri Yarbay İsa Aydın, Personel Başkanlığı Atama Daire Başkanlığında görevli binbaşı Güray Demir, İlk İstihbarata Karşı Koyma Şubesinde görevli yüzbaşı Abdullah Karaca’nın da aralarında bulunduğu toplam 25 sanığın müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Mahkeme, sanıklar er Anıl Ceylan, Zafer Önder Yufkacı ve Alper Hepçaldıranlı’nın ise beraatını kararlaştırdı.

1 sanığa artı 4.5 yıl

Diğer sanıkların da tahliye ve beraat taleplerini iletmesinin ardından, karar için duruşmaya ara verildi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, heyetin kararlarını açıkladı. Son sözlerinde mahkeme heyetine yönelik tehditkar konuşma yapan Abdülkadir Akcan ve duruşmayı uzatmaya yönelik tavır sergileyen Süleyman Yarayan, “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yarayan’a silahla ateş etmesinden dolayı ayrıca 4.5 yıl daha ceza verilmesine hükmetti.