Siyaset Terör ulusal mutabakatla biter

Terör ulusal mutabakatla biter

20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

terörü bitireceğim” söyleminin arkasında, 2012’de dönemin başbakanı Erdoğan’a sunduğu 10 maddelik çözüm önerisinin bulunduğu öğrenildi

Terör  ulusal mutabakatla biter

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorununun TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin önereceği isimlerin katılımıyla kurulacak ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ve parlamento dışında faaliyet gösterecek ‘Akil İnsanlar Grubu’ ekseninde, 6 ay içinde mutabakatla çözülmesini öneriyor.
Kılıçdaroğlu’nun bir süre önce ifade ettiği, “4 yılda terörü bitireceğim, bitiremezsem siyaseti bırakacağım” sözleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasında tartışmaya neden olmuştu. Erdoğan’ın “Sen kimsin ya” ifadeleriyle eleştirdiği Kılıçdaroğlu, Başbakanlık arşivlerine bakılmasını, Haziran 2012’de dönemin Başbakanı Erdoğan’a 10 maddelik bir çözüm önerisi sunduğunu ifade etmişti. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun 5 yıl önce ziyaret ettiği Erdoğan’a sunduğu çözüm önerileri günümüz koşullarına göre revize edilmesi, ancak, ana hatlarının aynı kalması planlanıyor.
TBMM eksenli çözüm
Kılıçdaroğlu’nun çözüm önerisi, TBMM denetiminde bir mekanizma oluşturularak, siyasi partiler arasında diyalog imkanı yaratılmasını öngörüyor. Buna göre TBMM bünyesinde Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM dışında ancak TBMM ile koordineli biçimde faaliyet gösterecek Akil İnsanlar Grubu oluşturulacak. Komisyon, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin önereceği ikişer üyeden oluşurken, Akil İnsanlar Grubu için her siyasi parti üçer üye önerecek. Komisyon, ilk olarak iktidar partisinin terörün sona erdirilmesine ve Kürt sorununun çözümüne yönelik düşünce önerilerini alacak. Daha sonra, komisyonda temsil edilen siyasi partiler eleştiri ve önerilerini sıralayacak, bu sırada devlet kurumları da çözüm önerilerini komisyona iletecek.. Komisyonca oluşturulan rapor 6 ay içinde hazırlanarak TBMM Genel Kurulu’na sunulacak. Genel Kurul’un rapor üzerindeki görüşmelerini tamamlamasını ardından, siyasi partilerin mutabakatıyla belirlenen hususların hayata geçirilmesi amacıyla öneriler paketi hükümete sunulacak.
‘Salt güvenlik yetmez’
Kılıçdaroğlu, o tarihte Erdoğan ile görüşmesinde sunduğu 10 maddelik çözüm paketinde özetle şu ifadelere yer vermişti:
“Kürt meselesi ülkemizin gündeminde sürekli olarak ve üst sıralarda yer almaya devam etmektedir. Cumhuriyet tarihi Kürt meselesinin salt güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceğinin kanıtlarıyla doludur... Bu bağlamda, siyasi alanın toplumsal barışı sağlayacak demokratik bir çözüm için yeniden düzenlenmesi gerekmektedir... Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir. Ulusal iradenin tecessüm ettiği çatı TBMM olduğuna göre, ulusal mutabakatın oluşacağı yer de TBMM’dir. Toplum, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak istemektedir.”

Şehit ailelerine ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Çorum’da şehit Astsubay Mustafa Acar ve şehit müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ın ailelerini ziyaret etti. Partililer tarafından Sungurlu ilçesinde karşılanan Kılıçdaroğlu, Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde özel bir işletmeyi ziyaret ettikten sonra 24 Haziran 2016’da Mardin Derik’te şehit edilen Astsubay Üstçavuş Mustafa Ayna’nın Osmancık ilçesindeki ailesini ziyaret etti. Şehidin babası Muzaffer Ayna tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, aile üyelerine başsağlığı dileyip bir süre görüştü. Ziyaret çıkışında Şaban Taşlı adlı emekli Kılıçdaroğlu’na “Genel Başkanım emeklilerin hali perişan” diye seslendikten sonra bayıldı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği yaşlı adamın sedyeye taşınmasına Kılıçdaroğlu da yardım etti. Kılıçdaroğlu, daha sonra PKK’lı teröristlerin Batman’ın Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına yönelik saldırısı sırasında şehit düşen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın’ın amcası Ertuğrul Yalçın’ın evine giderek babası Sadık Yalçın’a taziye dileklerini iletti.
Kılıçdaroğlu, ziyaretinin ardından Laçin ilçesine bağlı Gökgözler Köyü’nü ziyaret etti. Köydeki cemevinde halka hitap eden Kılıçdaroğlu, terörü en geç 4 yıl içinde bitireceği sözünü tekrarladı. l ÇORUM DHA