Siyaset ‘Terör ve uyuşturucu giderek birleşiyor’

‘Terör ve uyuşturucu giderek birleşiyor’

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Uyuşturucu meselesinde organize suç örgütleri artık doğrudan terör örgütleriyle ilişki kuruyor. Hatta bazen şirket birleşmeleri gibi terör örgütlerinin çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyorlar”

‘Terör ve uyuşturucu giderek birleşiyor’

İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Narkotim Temel Eğitim Sertifika Töreni’ne katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlığının görev alanında Türkiye’nin en önemli sorunlarının ‘terör, uyuşturucu, asayiş ve trafik’ olduğunu söyledi. Soylu, “Terör ve uyuşturucu, küresel ve birbirini besleyen meselelerdir. Uyuşturucu terörü finanse ediyor, terör de uyuşturucuya kanal açıyor, kullanıyor, dağıtımını gerçekleştiriyor. Uyuşturucu meselesinde organize suç örgütleri, artık doğrudan terör örgütleriyle ilişki kuruyor. Hatta bazen şirket birleşmeleri gibi terör örgütlerinin çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yani tıpkı iki şeritli bir yolun ileride tek şeride düşmesi gibi bu iki suç sahası, yani terör ve uyuşturucu, giderek yakınlaşıyor ve birleşiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kaçak sigara uyarısı

Soylu, Türkiye’nin uyuşturucu ve terör ticaretinin doğrudan merkezinde olan bir coğrafi konumda bulunmasının talihsizlik olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle PKK’nın uyuşturucu ticaretinden elde ettiği yıllık gelirin 1.5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini çeşitli vesilelerle ifade etmiştim. Sadece uyuşturucu ticaretini düşünmeyin, aynı zamanda ülkemize giren kaçak sigaraların da PKK’nın elinden geçtiğini biliyoruz. Türkiye’den alınan kaçak bir dal sigara, direkt terör örgütlerinin finansmanına ciddi şekilde katkı sağlamaktadır. Doğumuzda Afganistan var ki dünyanın afyon tarlası... Türkiye bu afyon ve eroinin Avrupa’ya sevk güzergahının tam ortasında ve bunun ciddi bir kısmı, Türkiye’de kalmaktadır.”

Haberin Devamı

‘Terör ve uyuşturucu giderek birleşiyor’
‘Avrupa ölüm kimyası üretiyor’

Avrupa’nın bilim ve teknolojinin yanı sıra bir de “ölüm kimyası” ürettiğine dikkati çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa, eroinin olmazsa olmazı ara kimyasalları üretiyor ve bu kimyasalları nihai ürüne dönüştürebilmek için Asya’ya pazarlıyor, bunun denetimini yapmıyor. Sadece biz 2018 yılında 34 ton ara kimyasal yakaladık. Bu, 17 ton eroin demektir. Adamların beyinleri var ama kalpleri yok. Zehri gelişmiş laboratuvarlarda üretiyorlar ve dünyanın doğusuna salıyorlar. Bunun da güzergahı yine ülkemizden geçiyor. Geçerken önemli bir kısmı da burada kalıyor. Kato’da ele geçirdiğimiz terörist mağaralarında varillerle captagon, extacy buluyoruz. Aynı hapları, İstanbul’da torbacılarda da yakalıyoruz. 2015 yılı dünya extacy yakalamalarında birinciyiz. Küresel eroin yakalamalarının yüzde 16’sını biz gerçekleştiriyoruz. Darknet denilen internet ağı üzerinde kripto paralarla yapılan satışların 3’te 2’si de uyuşturucu ile ilgilidir.”

Uyuşturucu suçundan 14 bin tutuklu

İçişleri Bakanı Soylu, “Türkiye’de uyuşturucu suçundan tutuklu kişi sayısı 14 bin 164’tür. Bu iş böyle giderse, uyuşturucunun insanlığa vereceği zarar, savaşları ve terörü geçecektir. Terör örgütlerinin varlık sebebi, uyuşturucu ticareti olacaktır. Mücadele için kapasitemizi artırıyoruz. Bin polisimize narkotik eğitimi verdik ve İstanbul’un ağırlığından dolayı arkadaşlarımızın 800’ünü burada görevlendirdik” dedi.

Haberin Devamı

‘Denizde de kovalıyoruz’

Orta Doğu kaynaklı göç meselesinin kendi içinde “uyuşturucu iletim kanalı” açtığını vurgulayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, düzensiz göçmenlerin uyuşturucuyu, yolculuklarını finanse etmek için taşıdıklarını belirtti. Soylu, düzensiz göçmenlerin her konakladığı yerde uyuşturucu satarak yolu bitirmeye çalıştıklarını kaydederek, “Uyuşturucuyu sadece karada kovalamıyoruz. İşin bir de deniz boyutu var. Doğu Akdeniz’de Sahil Güvenlik eliyle uyuşturucu kaçakçılığına müdahale için bin 100 personel, 21 gemi/bot, 3 helikopter/uçak, 2 mobil radar ve 1 insanlı keşif uçağı kullanılmaktadır” dedi.

Sertifaka verdiler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, ‘Narkotim Temel Eğitim Sertifika Töreni’nde eğitimlerini tamamlayan personele sertifika verdi.