Gündem Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı!

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı!

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyaloğu koparmayalım Bugün Milliyet’te okuduğunuz araştırma sonuçlarına baktığımızda, AB ve ABD karşıtlarının oranının arttığını görüyoruz

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı


Diyaloğu koparmayalım

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı
Bugün Milliyet’te okuduğunuz araştırma sonuçlarına baktığımızda, AB ve ABD karşıtlarının oranının arttığını görüyoruz. Algıların bu yönde değişmesinde önce 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte ABD ile yaşananların, son günlerde de Avrupa Parlamentosu kararı ve müzakerelerin sekteye uğramasının etkisi muhakkak. Ancak her şeye rağmen gerek AB, gerekse ABD ile diyalog kurmamızın Türkiye’nin menfaatine olduğu konusunda yaygın bir kanaat hakim. Her olayda olduğu gibi halkımız gerçekten feraset sahibi.

Terörle Mücadele konusunda halkın desteği çok üst seviyelerde. Gerek içerde, gerekse dışarda devletin terörle mücadelesine destek ilk kez bu kadar üst seviyelere çıktı. Desteğin bu kadar yüksek olmasının nedeni, terörün bitirileceği veya marjinalleştirileceği konusundaki yüksek beklentiler olsa gerek. Bu konuyu yarın ki köşe yazımda etraflıca anlatmaya çalışacağım.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 42 ilde yapılan ankete göre her 4 kişiden 4’ü terörle mücadeleye destek veriyor. Her 5 kişiden 4’ü ABD’yi, her 5 kişiden 3’ü de AB’yi müttefik görmüyor. Ama diyaloğun sürmesini istiyorlar...

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı
Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

AKP VE MHP TAM DESTEK VERİYOR

Soru: Genel olarak düşündüğünüzde uygulanmakta olan terörle mücadele politikasını destekliyor musunuz?
Yetişkin nüfusun %7,1’i soruya cevap vermemiştir. Bunları dağıtarak baktığımızda; Terörle Mücadele Politikasına halkın %81,3’ü tam destek vermektedir. Desteklemeyenlerin oranı ise %18,7’dir.
Son 10 aylık dilim içerisinde halkın terörle mücadeleye olan desteğinde 20 puanlık artış olmuştur. Şubat 2016’da %61,0 olan destek, Haziran 2016’da %73,5 ve Ekim 2016’da %77,0’ye, Kasım 2016’da %81,3’e yükselmiştir.
Bugün seçim olsa?
AK Parti seçmeninin %96,9’u, MHP seçmeninin %82,2’si uygulanmakta olan terörle mücadele politikasını desteklediklerini ifade ederken, HDP seçmeninin %93,5’i desteklememektedir.

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Haberin Devamı

BAŞARILI OLACAĞINA İNANANLAR % 71.4

Soru: Uygulanmakta olan Terörle mücadele politikası ile terörün bitirilebileceğine inanıyor musunuz?
Kararsız/Fikrim yok diyenleri dağıttığımızda, Uygulanmakta olan Terörle mücadele politikası ile terörün biteceğini düşünenlerin oranı %71,4’dür. Seçmenin %28,6’sı ise terörün biteceğine inanmamaktadır.

MUSUL TAVRINI DOĞRU BULANLAR % 75.2

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Soru: Son günlerde en önemli gündem maddelerinden biri de Musul. Türkiye’nin Musul konusundaki tavrını doğru buluyor musunuz?

Türkiye’nin Musul tavrını doğru bulanların oranı %63,5, doğru bulmayanlar ise %20,9’dur. Seçmenin %15,6’sı ise bu konuda fikir belirtmemiştir. Bu konuda Fikri olmayanları dağıttığımızda; Evet’lerin oranı %75,2 iken, Hayır diyenlerin oranı %24,8’e çıkmaktadır.

Bugün seçim olsa?

AK Parti seçmeninin %80,7’si, MHP seçmeninin %71,8’i Türkiye’nin Musul tavrını onaylarken, CHP seçmeninin %42,2’i, HDP seçmeninin %54,5’i onaylamamaktadır.

ABD VE AB HAKKINDA KANAATLER

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Soru: Son zamanlarda Türkiye’nin Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkileri çok tartışılıyor. Şimdi size soracağım sorulara Evet veya Hayır şeklinde cevap verir misiniz?

Haberin Devamı

‘ABD Türkiye’nin dostu ve müttefiki mi?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 83’ü olumsuz cevap verirken, sadece yüzde 17’lik bir kesim ABD’nin Türkiye’nin dostu ve müttefiki olduğunu düşünüyor.
AB Türkiye’nin dostu ve müttefiki mi?’ sorusuna ise ankete katılanların yüzde 61.1’i ‘hayır’ cevabı verirken, yüzde 38.9’luk bir kesim olumlu cevap veriyor.

Bugün seçim olsa?

AK Parti, CHP ve MHP seçmenlerinin önemli kısmı (%80’den fazlası) ABD’nin Türkiye’nin dostu ve müttefiki olmadığını düşünmektedir.

AK Parti ve MHP’liler AB Türkiye’nin dostu değil derken, CHP ve HDP seçmeninin çoğunluğu AB’nin dost ve müttefik olduğunu düşünüyor.

ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ İLE DİYALOĞA EVET

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Soru: Şimdi size ismini okuyacağım ülkelerle Türkiye’nin diyalog kurmasını doğru buluyor musunuz?
Türkiye’nin RUSYA ile diyalog kurmasına %65,9, ABD ile diyalog kurmasına %53,0, AVRUPA BİRLİĞİ ile diyalog kurmasına %57,0 doğru buluyorum cevabı vermiştir.
Bugün seçim olsa?
AK Parti, CHP ve MHP her üç seçmen kitlesi de RUSYA ile kurulan diyalogları desteklemektedir. AK Parti seçmeninin %70,9’u, CHP Seçmeninin %63,0’ü, MHP seçmeninin %59,4’ü RUSYA ile kurulan diyalogları doğru bulmaktadır.
AK Parti seçmeninin %57,7’si, CHP seçmeninin %52,0’si, HDP seçmeninin %50,2’si ABD ile kurulan diyalogu doğru bulurken, MHP seçmeninin %59,9’u yanlış bulduğunu söylemiştir.
Avrupa Birliği üye ülkeleri ile Türkiye ile olan diyalogu sorguladığımızda; AK Parti seçmeninin %56,3’ü yanlış bulurken, CHP seçmeninin %64,5’i, MHP seçmeninin %60,0’ı, HDP seçmeninin %71,6’sı doğru bulmaktadır.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Terörle mücadeleye destek % 81’e çıktı

Araştırma, 26-27 Kasım 2016 günleri TÜRKİYE sınırları içerisinde genelinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve belde de, 18 yaş ve üstü 1.472’si kadın, toplam 3.010 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.
Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı tabakalı tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise, cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.
Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde İlçe, kır kent ağırlığına uyulmuştur.
Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil, nüfusu büyük olan şehirleri yani Metropolleri ifade etmektedir.
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir.
Araştırmanın hata payı güven sınırları içerisinde % 1,8’dir.

Haberin Devamı

Araştırma kapsamında gidilen iller

Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Isparta, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van ve Zonguldak’tır.