Sağlık Teşhis edilmeyen çölyak başka hastalıklar doğuruyor

Teşhis edilmeyen çölyak başka hastalıklar doğuruyor

05.02.2018 - 14:57 | Son Güncellenme:

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir.Bu hastalık her yaşta tespit edilebilmektedir. Çoğunlukla erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi başka hastalıklara da neden olabildiği düşünülmektedir.

Teşhis edilmeyen çölyak başka hastalıklar doğuruyor


Çölyak hastalığının insan üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olması doğru teşhisi zorunlu kılmaktadır. Hastalık teşhis edilerek önlem alınmazsa, sindirim hastalığı olması nedeniyle birtakım sorunlara yol açar. Demir başta olmak üzere kalsiyum, magnezyum, vitamin ve protein alınımında, karbonhidrat ve yağların emiliminde bir yetersizlik ortaya çıkarabilmektedir. Bütün bu bozuklukların neticesinde demir eksikliği anemisi, A vitamini emilemediği için gece körlüğü, B12 vitamini emilimine bağlı olarak kanamalar ve morarmaların yanı sıra ayrıca nöropatik his kusurları da oluşur.

Haberin Devamı

Çölyak belirtileri

•Erişkinlerde daha çok kansızlık,
•Erken yaşlarda ortaya çıkan kemik erimeleri,
•Karaciğer enzimlerinde bozuklukların görülmesi
•Bazen cilt hastalığı olarak kendini göstermesi,
•Çocuk yaş grubunda büyümede yavaşlama ve gelişmede gerilik,
Karın ağrısı ve şişkinliği,
İshal ve kansızlık,
•Huzursuzluk ve sinirlilik gibi belirtiler bu hastalık tarafından verilebilir.

Çölyak için ek belirtiler ve semptomlar

Sık görülen bulgular arasında halsizlik, dışkıyı tutamama, üst abdomen şişkinliği, kilo kaybı ve çocuklarda gecikmeli büyüme ya da ergenlik yer alır. Çölyak hastalığında buğday unu içeren ürünlere karşı intolerans deneyimi örnekleri oldukça enderdir.Semptomlar çoğu zaman hafif ve yıllardır mevcut olabilir.

Haberin Devamı

Çölyakta riskli gruba girenler

Çölyak hastalarının birinci dereceden yakınları IgA yetmezliği olan hastaların, normal nüfusa göre çölyak hastalığına yakalanma riski 10 kat daha yüksektir. Hastalığın yaygınlığı genellikle toplumun %1’i oranındadır. Kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Hastalık en çok yetişkinlerde ve 10 yaş üzeri çocuklarda görülür; küçük çocuklarda çölyakhastalığı daha ender hâle gelmiştir. Bununla beraber hastalık tahıl tüketimi başladıktan sonra her yaşta görülebilir.

Yazarlar