Siyaset Teşvik Torbası'nda sürpriz: Bakan ve vekillere ömür boyu kırmızı pasaport

Teşvik Torbası'nda sürpriz: Bakan ve vekillere ömür boyu kırmızı pasaport

08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hiçbir harca tabi olmayan, diplomatik statüdeki pasaportları, halen görev yapan bakanlar ile milletvekillerinin yanısıra “eski bakanlar ile eski milletvekilleri” de edinebilecek. Benzer düzenleme, 4 yıl önce yasa teklifi olarak gündeme gelmiş ancak muhalefet ile AK Parti arasında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle yasalaşamamıştı. TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti önergesiyle yapılan düzenlemeye, muhalefet partileri itiraz etmedi.

Teşvik Torbasında sürpriz: Bakan ve vekillere ömür boyu kırmızı pasaport

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen vergi yasaları ile bazı KHK’ları değiştiren torba yasa tasarısında, AK Parti’li milletvekillerinin imzasıyla sunulan önerge, çoğunluk oyuyla kabul edildi. Önerge, tasarının 1. maddesini tümüyle değiştirdi. 1. maddede, öğrenim gören çocukların, anne ve babalarından dolayı edindikleri diplomatik ve hususi pasaport hakkını, iş sahibi olmaları halinde de devam etmesini öngörüyordu. Muhalefet, tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmesinde, bu düzenlemeye “Anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Haberin Devamı

Aileyi kapsamıyor

AK Parti’li 14 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilen önerge, 1. maddenin görüşmesinde okutulduktan sonra oylandı ve kabul edildi. Önergenin gerekçesinde, “Eski bakanlara ve TBMM eski üyelerine görevde bulundukları sırada verilen diplomatik pasaportların, görevlerinin sona ermesi halinde de geçerliliğinin devam ettirilmesi sağlanmaktadır” denildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, düzenlemenin eski bakan ile eski milletvekillerinin, eş ve çocuklarını kapsamadığını belirterek, “Eski dışişleri bakanı diplomatik pasaport kullanabiliyorsa eski milletvekilinin de bu hakkı olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasayı onaylamasıyla birlikte eski vekiller ve eski bakanlar halen kullandıkları hususi damgalı pasaportları, diplomatik pasaporta dönüştürmek için başvuruda bulunacak.

Haberin Devamı

‘Güç kazandıracak’

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, “Tasarı, çok farklı toplum kesimlerini ilgilendiren, ekonomimize daha çok güç kazandıracak ve toplumsal refahı artırıcı çok kapsamlı bir kanun tasarısıdır” dedi. CHP’li Mehmet Bekaroğlu Türkiye’nin, ekonomi açısından hızlı şekilde uçuruma doğru gittiğini savunarak, hükümetin, panik tarzı değişikliklerle bir yere gidemeyeceğini iddia etti.