The Others Akansoy: ‘Türkiye ile ilişkiler yeniden yapılandırılmalı'

Akansoy: ‘Türkiye ile ilişkiler yeniden yapılandırılmalı'

15.03.2016 - 10:34 | Son Güncellenme:

İçişleri Asım Akansoy’dan çarpıcı değerlendirmeler. Bakan Akansoy, “Biz Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye ile ilişkileri de yeniden yapılandırmamız lazım. İlişkilerimiz sadece katkı almak, mali destek olmak noktasında olmamalı. Çatışan unsurlar olmamalıyız. Siyasilerin buradaki rolü çok önemli. Siyasiler var olan ilişkileri geliştirmek adına sorumluluk üstlenmeli. Öne çıkmalı“ dedi

Akansoy: ‘Türkiye ile ilişkiler yeniden yapılandırılmalı

Akansoy: ‘Türkiye ile ilişkiler yeniden yapılandırılmalı

Haberin Devamı

Vatan MEHMET-Kıbrıs Postası

İçişleri Bakanı Asım Akansoy, Ankara temasları hakkında Kıbrıs Postası’nı bilgilendirdi. Akansoy Ankara’da Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile görüştü. İkinci gün ise Akansoy, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nda Efkan Ala ile; Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile de Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.

Birkaç gün süren temaslarını “Çok açık, samimi ve kardeşçe… Oldukça verimli görüşmeler yaptık” şeklinde niteleyen Akansoy, Türkiye-KKTC ilişkilerinde sorun çözen ve sürdürülebilir kurumsal ilişkilerin adım adım gerçekleşmesi noktasında “ilişkileri germenin hiçbir manası yok” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

“Türkiye ile her zaman yakın temas içinde olunmalı ve Türkiye ile çatışmamalıyız… Türkiye karşısında sorun çözen, verdiği sözün arkasında duran sürdürülebilir ilişkiler ve işler istiyor; Siyasiler Türkiye ile var olan ilişkileri geliştirmek adına sorumluluk üstlenmeli” ifadelerini kullanan İçişleri Bakanı Asım Akansoy, özellikle dünyaya kapalı olduğumuz bu şartlar altında Türkiye ile birlikte iş ve çözüm odaklı üretim zemininin önemine dikkat çekti.

“Türkiye ile her zaman yakın temas içinde olunmalı ve Türkiye ile çatışmamalıyız”

KKTC İçişleri Bakanı Asım Akansoy temasları hakkında Kıbrıs Postası’na şöyle konuştu; “Ankara’ya gitme amacımız KKTC yaptığımız çalışmaları çok daha verimli bir şekilde sonuçlandırmak ve Kıbrıs Sorunundaki gelişmelere bağlı olarak da KKTC’de reform sürecinin bir an evvel tamamlanabilmesi için olası işbirlikleri ile ortak hareket zemininin yaratılması…

Ben genel felsefe olarak da Türkiye ile her zaman yakın temas içinde olunmasının gerektiğini, Türkiye ile çatışmamamız gerektiğini ifade ediyorum… Evet, iki ayrı demokrasi vardır. Farklı bir toplumsal ve sosyal karakter vardır… Dolayısıyla kendi yol haritamız, beklentimiz, irademiz ve siyasetimizle Türkiye ile oturup görüşlerimizi paylaşıp ortak noktalarda buluşmamız şart…”

Haberin Devamı

Yaptığımız temaslarda istediğimiz sonuçları elde ettiğimizi söyleyebilirim”

“Özellikle dünyaya kapalı olduğumuz bu şartlar altında Türkiye ile birlikte üretme zemini çok çok önemlidir. Bu yaklaşımla Ankara’ya gittim. Üç bakanlıkta yaptığımız temaslarda istediğimiz sonuçları elde ettiğimizi söyleyebilirim. Bakanlıklar arası işbirliği protokolleri hazırlayacağız ancak bunları tamamen iş ve çözüm odaklı takvimleyerek, sonuç alacak şekilde yazacağız…”

“Çok açık, samimi, kardeşçe ve oldukça verimli görüşmeler yaptık”

“İçişleri çok büyük bir bakanlık… Birbirimize nasıl katkı yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Türkiye yasal mevzuat ve uygulama açısından da çok çok ciddi yol kat etmiş bir ülke… Bu anlamda alacağımız katkı önemlidir…” Çok açık, samimi, kardeşçe ve oldukça verimli görüşmeler yaptık. Özellikle Sayın Efkan Ala ve Sayın Süleyman Soylu ile yaptığım görüşmeler tamamen iş odaklı dostluk çerçevesinde gerçekleşti… Kuzey Kıbrıs’ı nasıl çok daha iyi noktalara götürebilir bu çerçevede konuştuk… Bu anlamda da çok memnunum.”

Haberin Devamı

“Siyasiler Türkiye ile var olan ilişkileri geliştirmek adına sorumluluk üstlenmeli”

Akansoy Ankara temaslarına ilişkin sözlerine şöyle devam etti; “Biz Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye ile ilişkileri de yeniden yapılandırmamız lazım. İlişkilerimiz sadece katkı almak, mali destek olmak noktasında olmamalı… Bunları da konuştuk. Çatışan unsurlar olmamalıyız. Siyasilerin buradaki rolü çok önemli… Siyasiler var olan ilişkileri geliştirmek adına sorumluluk üstlenmeli. Öne çıkmalı…

Türkiye ile siyasi ilişkilerin çok yıprandığını düşünüyorum. Çeşitli karşılıklı sebeplerle… Tüm bunlar aşılmalı ve yeni bir dönem açılmalı. Bu yeni bir dildir, yaklaşımdır… Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yöneteceği bir düzenin tesisi… Bu sadece ekonomik anlamda olacak bir şeyin ötesinde sosyal, idari ve siyasi anlamda da düşünülmesi gereken bir konudur. Son yıllarda siyasiler olarak tüm konsantrasyonumuzu mâli konulara indirgedik…”

“Türkiye karşısında sorun çözen, verdiği sözün arkasında duran sürdürülebilir ilişkiler ve işler istiyor”

Haberin Devamı

“Artık Türkiye karşısında sorun çözen, verdiği sözün arkasında duran sürdürülebilir ilişkiler ve işler istiyor. Biz de Kıbrıslı Türkler olarak dikkate alınmak, önemsenmek istiyoruz. Ayrı bir yapı olduğumuzun Türkiye tarafından yansıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu da çok önemli bir şey dolayısıyla bu yeni yaklaşım bizi ileriye taşıyabilir… Ben inanıyorum ki bu yaptığımı temaslar ilişkiler çok daha iyi bir noktaya taşınmasında katkı sağlayacaktır. Ankara’da her düzeyde verdiğim mesaj bu olmuştur, bunu almışımdır. Bu nedenle de gerçekten memnunum…”

“Türkiyeli yetkililer de farkında…”

Akansoy sözlerini şöyle tamamladı; “Yarın bir çözüm olacaksa ve kuzeydeki devlet oldukça verimli, üretken dinamik olmalı. Uluslararası koşullara her anlamda hazır olması gerekiyor. Federal ortaklığa hazır olması gerekiyor. Bunu yapabilmek için önce iyi bir şekilde durum analizine ihtiyaç var. Planlamaya ihtiyaç var… Velev ki çözüm bu yıl olmaz, başka bahara kalır. Hiç fark etmez. Bugünkü şartların sürdürülemez olduğunu hem siyaseten hem de çok değişik anlamlarda ifade eden insanlarız. Türkiyeli yetkililer de bunun farkında…”