The Others Başbağlar Katliamı skandalı

Başbağlar Katliamı skandalı

24.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başbağlar Katliamı skandalı

Başbağlar Katliamı skandalı

       YARGITAY, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde 33 kişinin katledilmesi davasında beş yıl boyunca 15'i idam, üçü 15 yıl hapis istemiyle yargılanan 18 sanık hakkındaki beraat kararını onadı. Bu kararla yıllarca cezaevinde kalan sanıkların suçsuz yere yargılandığı, ifadelerinin de işkenceyle alındığı tescil edildi.
       Toplam 20 sanığın jandarma ve poliste alınan ifadelerini dikkate almayan yargıtay, sadece iki sanığı "yasadışı örgüt üyesi olma, yardım ve yataklık" suçundan cezalandırdı. Beş yıl sonra suçsuz oldukları ortaya çıkan köylülerin, cezaevinde geçirdikleri günlerin karşılığında devlete karşı tazminat davası açacağı öğrenildi.
       Sanıkların avukatı Kemal Kırlangıç, "kısa sürede sanıkları yakaladık, olayı çözdük" diyebilmek için suçsuz insanların işkence altına alındığını belirterek "Yapmadıkları suçları itiraf ettirilmeleri, bu nedenle yıllarca tutuklu kalmaları, idam tehditi altında tutulmaları, komşu Tunceli halkının düşman gibi gösterilmesi korkunç acı ve ağır bir olaydır. Adalet kararını vermiş, bu insanlar aklanmıştır. Çektikleri acıyı, yitirdikleri zamanı hangi güç iade edecek."

       Sıvas'ta insanların Madımak Otel'de yakılmasından üç gün sonra 5 Temmuz 1993'te Başbağlar Köyü'nde 33 köylü geceyarısı gerçekleşen baskınla kurşuna dizilip evleri yakılarak öldürülmüştü. Jandarma ve polisin ortak operasyonunda 20 kişi gözaltına alınmış, haklarında 20 yıldan idam cezasına kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Güvenlik gerekçesiyle dava İzmir DGM'ye alınmış, altı ay önce sonuçlanan davada Şükrü Yıldız "yasadışı örgüt üyesi olmak" suçundan 16 yıl 8 ay, Hasan Boztaş ise "yardım ve yataklık" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış, 18 sanık da beraat etmişti.
       Davada idam istemiyle yargılanan, İzmir DGM'nin haklarındaki beraat kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onayladığı sanık köylüler şunlar: Cahit Aktaş, Kenan Bozoğlu, Aziz Bozoğlu, Hüseyin Boztaş, Yusuf Kul, Teslim Kırmızıtaş, Ali İhsan Akgül, Gürsel Aktaş, Alaattin Boztaş, Erdal Karakoç, Şahin Karakoç, Kerem Elmas, Hayri ve Kenan Uludağ ile 15 yıl hapsi istenen Haydar Aktaş, Zabit Kul ve Hamo Elmas.